Γεωργιάδης: «Δεν πρόκειται να κλείσει το Ερρίκος Ντυνάν»

Την πεποίθηση ότι το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, δεν πρόκειται να κλείσει εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα σε ημερίδα με θέμα «Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτών, 2014», η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Όπως υποστήριξε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης δεν έχει υπάρξει μέτρο που να μπορούσε να κάνει ο υπουργός Υγείας που να μην το έχει κάνει για το Ερρίκος Ντυνάν, «και η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές τα έχω ξεπεράσει και αυτά τα όρια» συμπλήρωσε.

Ακόμη ο υπουργός Υγείας, διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία στέκεται και θα συνεχίσει να παραμένει αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται για «επανεκκίνηση»  του Ερρίκος Ντυνάν.  Τόνισε επίσης, τη πολιτική βούληση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσεων που διασφαλίζουν το μέλλον του νοσοκομείου.

Επιπλέον, ο  υπουργός Υγείας εξέφρασε  την εμπιστοσύνη του στη διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ εξήρε τον αγώνα των εργαζομένων  για την ανάκαμψη του νοσοκομείου,  την οποία – όπως είπε – θεωρεί εξασφαλισμένη.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης «εγώ δεν πρόκειται να κάνω, φυσικά, τις επίσημες ανακοινώσεις γιατί είναι ανακοινώσεις που αφορούν τον Ερυθρό Σταυρό, την Τράπεζα Πειραιώς και τον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω, όμως, ότι είναι μια καλή λύση που θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και που θα εξασφαλίσει το μέλλον αυτού του νοσοκομείου, για το οποίο σας είπα από την αρχή ότι σκοπός μας είναι να συνεχίσει να υπάρχει, να προκόβει, να αναπτύσσεται και να φύγει από την μιζέρια της τελευταίας περιόδου».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Κ. Ι. «Ερρίκος Ντυνάν»,  καθηγητής κ. Γρηγόριος Κωσταράς εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου, ενώ υπογράμμισε τον εποικοδομητικό ρόλο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στη συντονισμένη προσπάθεια  στήριξης του Νοσοκομείου.

«Εσείς καταφέρατε και κρατήσατε το Νοσοκομείο όρθιο», είπε απευθυνόμενος στους νοσηλευτές και γενικότερα στο προσωπικό του ΚΙΕΝ, ο αναπληρωτής  Πρόεδρος του ΕΕΣ  και Αντιπρόεδρος του ΚΙΕΝ, καθηγητής κ. Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης  ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Νοσοκομείου, κ. Κωνσταντίνος Τζουτζουράκης τόνισε με έμφαση ότι η στήριξη των εργαζομένων υπήρξε πολύτιμη στην προσπάθεια που καταβάλλει τους τελευταίους μήνες η Διοίκηση του Νοσοκομείου για την ανάκαμψή του. «Το δρόμο τον ανοίξαμε όλοι μαζί», ανέφερε , μεταφέροντας ουσιαστικά το αίσθημα του συνόλου των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Ιδιαίτερα συγκινητικός στην εκδήλωση υπήρξε ο χαιρετισμός της δημοσιογράφου κ. Νανάς Παλαιτσάκη, η οποία περιέγραψε την εμπειρία της ως ασθενής του Νοσοκομείου, εστιάζοντας στη  «δύναμη ψυχής» του προσωπικού του.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Γεωργιάδη:

«Είναι η πρώτη φορά που είμαι εδώ, μαζί σας, σήμερα στον περίπου ένα χρόνο που είμαι Υπουργός Υγείας. Εκ μέρους του κράτους και στο βαθμό που μου αναλογεί, να σας πω ένα μεγάλο «συγνώμη» για την ταλαιπωρία που έχετε υποστεί. Έχω πλήρη γνώση ότι το νοσοκομείο αυτό θα είχε «πέσει» αν δεν δέχονταν οι περισσότεροι από εσάς –αν όχι όλοι- να εργαστούν για πάρα πολύ καιρό υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, απλήρωτοι.

Πιστεύω ότι αυτό το νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει. Είχε μια νομική ιδιομορφία ή μάλλον πολλές νομικές ιδιομορφίες, οι οποίες δεν επέτρεπαν την αμεσότερη επέμβαση του κράτους. Όμως, θέλω να ξέρετε και σας κοιτώ στα μάτια –γνωρίζοντας ότι, όταν ενδεχομένως πολλοί, όταν ακούσατε ότι θα είμαι υπουργός Υγείας, είχατε ανησυχήσει ή θεωρήσει ότι αυτό θα ήταν κάτι αρνητικό για εσάς- ότι δεν έχει υπάρξει μέτρο που να μπορούσε να κάνει ο Υπουργός Υγείας, που να μην το έχω κάνει για το νοσοκομείο αυτό. Και η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές έχω ξεπεράσει και αυτά τα μέτρα.

Και βεβαίως δεν τα έχω κάνει μόνος μου αλλά με την απόλυτη κάλυψη και στήριξη του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, του οποίου πολιτική βούληση ήταν η σωτηρία αυτού του νοσοκομείου.

Λάθη του παρελθόντος -δεν είμαι για αυτό το λόγο εδώ και δεν είμαι ο πλέον ειδικός για να πω «πώς», «τι» και «για ποιο λόγο», γιατί αυτά έχουν μικρή σημασία όταν έχεις ένα πρόβλημα- έφεραν ένα νοσοκομείο το οποίο αναμφίβολα είναι το καλύτερο νοσοκομείο της χώρας, σε μια πολύ δύσκολη θέση.

Πρέπει δημοσίως να ευχαριστήσω τον καθηγητή μου και πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, κ. Κωσταρά. Κε Καθηγητά, ξέρετε πώς συγκινούμαι πάντοτε όταν σας βλέπω. Όταν θυμάμαι τις υπέροχες παραδόσεις σας στο αμφιθέατρο, όπου οι φοιτητές καθόμασταν στα παράθυρα και δε χωράγαμε μέσα για να σας ακούσουμε. Και αν και η συμμετοχή σας στο διοικητικό συμβούλιο ήταν κατόπιν δικαστικής αποφάσεως, πρέπει να πω ότι με εσάς από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκα μία εμπιστοσύνη πως δε θα υπάρξει περαιτέρω χαμένος χρόνος, όπως υπήρξε στο παρελθόν. Και πρέπει στο πρόσωπό σας, να πω και στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι ο τρόπος που χειριστήκατε, ως σήμερα, την πολύ δύσκολη υπόθεση που το δικαστήριο σας ανέθεσε να λύσετε, είναι υποδειγματικός.

Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για αυτό το νοσοκομείο. Εγώ δεν πρόκειται να κάνω, φυσικά, τις επίσημες ανακοινώσεις γιατί είναι ανακοινώσεις που αφορούν τον Ερυθρό Σταυρό, την Τράπεζα Πειραιώς και τον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω, όμως, ότι είναι μια καλή λύση που θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και που θα εξασφαλίσει το μέλλον αυτού του νοσοκομείου, για το οποίο σας είπα από την αρχή ότι σκοπός μας είναι να συνεχίσει να υπάρχει, να προκόβει, να αναπτύσσεται και να φύγει από την μιζέρια της τελευταίας περιόδου.

Φαντάζομαι ότι, αν όχι σήμερα  -πολύ πιθανό και σήμερα- σίγουρα όμως μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις και θα ξέρετε ο καθένας που πορεύεται και πώς πορεύεται. Και το κυριότερο, θα ξέρετε κάθε μήνα πότε θα πληρώνεστε για να μπορείτε να κάνετε τον υπολογισμό της ζωής σας, όπως πρέπει να κάνει ο κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος.

Και θέλω να πω ότι είναι μια ημέρα χαράς για εμένα γιατί δεν ήταν αυτονόητο ότι θα φτάναμε εδώ. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Σε πολλά σημεία της διαδρομής υπήρξε η δόκιμη ανησυχία ότι το νοσοκομείο δεν θα τα καταφέρει.

Για να φτάσουμε εδώ, θέλω να μνημονεύσω ιδιαίτερα τον προκάτοχό μου Υπουργό Υγείας, τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος επίσης ενδιαφέρθηκε έντονα για το νοσοκομείο αυτό και που και με δικές του αποφάσεις, τις οποίες συνέχισα εγώ, όπως ήταν οι σχετικές δικαστικές προστασίες του νοσοκομείου, μπορέσαμε να φτάσουμε ως εδώ και να έχουμε σήμερα μία πρώτη, στον πραγματικό κόσμο, ορατή λύση του δράματος.

Τώρα ως προς τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτών, θέλω να πω ότι είναι μεγάλη μου τιμή που είμαι εδώ μαζί σας σήμερα. Προφανώς το νοσοκομείο αυτό φέρει πίσω του όλη την ιστορία του Ερυθρού Σταυρού και στο θέμα του νοσηλευτή. Να χαιρετίσω λοιπόν αυτή την ημέρα. Να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στην εκδήλωση».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα