«Δεν πουλάμε, δεν αγοράζουμε!»

Καμία οικονομική υπέρβαση –παρά μόνο αν βρεθεί κάτι εξαιρετικό– δεν σκοπεύει να κάνει η ΠΑΕ ΑΕΚ κατά τη χειμερινή περίοδο των μετεγγραφών. Το πλάνο του… θετικού ισολογισμού για το οικονομικό έτος 2016 δεν πρόκειται να εξοκείλει, διότι αποτελεί τελευταία προϋπόθεση για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνο. Όρος απαράβατος!

Η ΠΑΕ στοχεύει μέσω της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο να μπει σε μία νέα εποχή και να συνάψει σχέσεις με εταιρείες, πιθανούς χορηγούς. Πριν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα παρθούν ρίσκα, ιδίως από τη στιγμή που δεν διακυβεύεται κάτι φοβερό στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Η υπέρβαση θα γίνει το καλοκαίρι

Ως γνωστόν, η ΑΕΚ μπορεί να φτάσει μέχρι τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, δηλαδή να κερδίσει τη συμμετοχή στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, και ως εκ τούτου να διεκδικήσει την είσοδο στους ομίλους μέσω δύο γύρων (τεσσάρων αγώνων). Στην ΠΑΕ θεωρούν πως δεν χρειάζονται τρεις και τέσσερις παίκτες για να τερματίσουν πάνω από τον ΠΑΟΚ και τον ΠΑΟ, παρά μόνο ένας ή δύο, και φυσικά να εκμεταλλευτούν την έδρα στα ματς του δεύτερου γύρου (για να κρατήσουν τη δεύτερη θέση στην κανονική διάρκεια) και να βρεθούν σε καλή κατάσταση στα Play Off (δουλειά του Πογιέτ).

Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται υπερβολή η υπέρβαση, και στην ΑΕΚ σκέφτονται τα δύο καινούργια συμβόλαια να καλυφθούν από τα συμβόλαια των παικτών που θα αποδεσμευτούν, ούτως ώστε να μην πειραχθεί το ταμείο της ομάδας.  Αν το ταμείο πειραχθεί από τον Γενάρη του 2016, τότε η ΑΕΚ κινδυνεύει το καλοκαίρι να πρέπει να κάνει κι άλλες μετεγγραφές προκειμένου να παίξει ενισχυμένη στα προκριματικά. Αν όμως αποκλειστεί και χάσει τα εν δυνάμει 7-8 εκατομμύρια ευρώ  της συμμετοχής στους ομίλους του Europa League, θα πάθει ότι ο φετινός Παναθηναϊκός, δηλαδή οικονομικό κάζο! Θέλουν – δεν θέλουν, οι φίλοι της ΑΕΚ θα πρέπει να ξέρουν ότι από ’δώ και στο εξής η ΠΑΕ λειτουργεί με τα λιγότερα δυνατά ρίσκα, για να μη γίνει το λάθος του 2007, όπου η διοίκηση Ντέμη Νικολαΐδη ρίσκαρε και τίναξε στον αέρα τον προϋπολογισμό και το επόμενο καλοκαίρι η ομάδα αποκλείστηκε από την Ομόνοια και είπε «αντίο» αυγουστιάτικα από την Ευρώπη! Μόνο το συμβόλαιο του Ριβάλντο είχε κοστίσει πάνω από 2.000.000 ευρώ!

Αν προκύψει πρόταση, έχει καλώς

Προφανώς, για να πετύχει το πλάνο της ΑΕΚ και να πορευτεί χωρίς μετεγγραφές (παρά μόνο με μία ή δύο προσθήκες), τότε θα πρέπει να κρατήσει και τα μεγάλα της αστέρια, που δεν είναι άλλα από τον Γιόχανσον, τον Σιμόες και τον Μάνταλο. Ενδεχομένως ο Πογιέτ να έχει ζητήσει την παραμονή κι άλλων παικτών. Αν, όμως, έρθει πρόταση για ποδοσφαιριστή που δεν είναι στη «λίστα παραμονής» του Ουρουγουανού (βλέπε Ανάκογλου, Κρισάντους κ.ά.) ή κάποια καλή πρόταση για ποδοσφαιριστή που να μπορεί να καλυφθεί εκ των έσω (Βάργκας, Μπουονανότε, Μπαρμπόσα, Γκάλο), τότε δεν αποκλείεται η ΑΕΚ να πουλήσει κι έτσι να μπορεί να κάνει μία καλύτερη διαπραγμάτευση για τους παίκτες που θέλει ο Γκουστάβο για το ρόστερ του.

Ζητούν εγγυήσεις οι μάνατζερ

Στο μεταξύ, οι Γιόχανσον και Σιμόες βλέπουν καθημερινά τη χρηματιστηριακή τους αξία να ανεβαίνει και διάφορες ομάδες στην Ευρώπη να καταθέτουν προτάσεις. Ωστόσο, η ΠΑΕ δεν ανησυχεί, διότι παρατηρεί πως τα πράγματα πάνε όπως τα είχε υπολογίσει. Όταν απέκτησε η ομάδα τούς συγκεκριμένους παίκτες, η διοίκηση τους ενημέρωσε πως ποντάρουν στη διετή τους –τουλάχιστον– παρουσία στα Σπάτα, με στόχο να στηρίξουν αγωνιστικά την ΑΕΚ στην ευρωπαϊκή της επανεμφάνιση. Τους είπαν επίσης πως μέχρι τότε η αξία τους θα ανεβαίνει συνέχεια και θα φτάσει στα ύψη όταν η ομάδα αρχίσει να διεκδικεί πρωταθλήματα και να παίζει στην Ευρώπη.

Οι δύο παίκτες, αντιλαμβανόμενοι πως τα πράγματα πάνε όπως τους τα είχε περιγράψει η διοίκηση, δεν δείχνουν να βιάζονται να πάνε σε πιο «προηγμένο πρωτάθλημα», αφού βλέπουν κι αυτοί την ανοδική τάση που έχει το κασέ τους κι έτσι, αντί να έχουν τάσεις φυγής, μάλλον παίζουν καλύτερα με τον καιρό! Οι παίκτες φέρονται άκρως επαγγελματικά, αλλά εκείνοι που τους εκπροσωπούν και που φέρνουν διαρκώς προτάσεις, ζητούν εγγυήσεις για μία μελλοντική μετεγγραφή (προφανώς για να πάρουν κι αυτοί το μερτικό τους) ή έστω μία αναπροσαρμογή του συμβολαίου τους. Η ΑΕΚ προφανώς θα προβεί σύντομα σε αυτές τις αναπροσαρμογές, αφού να φέρει εγγυήσεις ότι θα πάρουν μετεγγραφή στο μέλλον, είναι αδύνατο!

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα