“Δεν θέλει να βάλει τάξη το Μαξίμου, δικά του κανάλια θέλει”

Επί όλων των θεμάτων αναφέρθηκε σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος απέστειλε και μήνυμα προς το εσωτερικό του Ποταμιού μετά την αποπομπή Φωτήλα λέγοντας χαρακτηριστικά “ώρα τους καλή”.
Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τις τηλεοπτικές άδειες ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε ότι πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και ζήτησε από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνουν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης το ΣτΕ. «Ας αφήσουμε τους δικαστές να αποφασίσουν αυτό που πιστεύουν. Και μην ξαφνιαζόμαστε. Το ΣτΕ έχει ανατρέψει τα τελευταία χρόνια πολλές κυβερνητικές αποφάσεις. Αν το κάνει για άλλη μια φορά δεν θα είναι κάτι πρωτότυπο, καθώς έχει μακρά ιστορία ανεξαρτησίας και προάσπισης του Συντάγματος».
Παράλληλα ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε εκτενώς στη σημερινή κατάσταση του χώρου της τηλεόρασης μετά τις άστοχες ενέργειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λέγοντας: «Η κυβέρνηση θεώρησε ότι μπορεί να φτιάξει ένα τηλεοπτικό σκηνικό στα μέτρα της, με τέσσερις εκβιαζόμενους καναλάρχες, με περιορισμό της πολυφωνίας και με όρους πρωτοφανείς για μια δυτική δημοκρατία. Φυσικά υπήρχε πρόβλημα διαπλοκής αλλά αντί να θεραπεύσει αυτό το πρόβλημα, αντί να κόψει τα πλοκάμια που υπάρχουν μεταξύ πολιτικής, τραπεζών και media, η κυβέρνηση προσπάθησε να φτιάξει ένα τηλεοπτικό σκηνικό στα μέτρα της. Η απόφαση για τέσσερις άδειες είναι παράλογη απ’ όπου και αν το δεις. Η σκέψη του κ. Παππά, του κ. Σκουρλέτη, της παρέας του Μαξίμου ήταν πολύ απλή: να ελέγξουμε το τηλεοπτικό σκηνικό με δικούς μας καναλάρχες, με ανθρώπους υπάκουους, ώστε να έχουμε ένα δικό μας τηλεοπτικό καθεστώς που θα μας υποστηρίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ».
Απάντηση σε Παππά
Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Παππά στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι με την πρόταση του Ποταμιού για οχτώ άδειες και ένα ποσοστό του ετήσιου τζίρου στα δημόσια ταμεία, θα είχαν εξασφαλιστεί περισσότερα χρήματα και θα υπήρχε ένα καθαρό τηλεοπτικό περιβάλλον. «Ο κ. Παππάς θα πρέπει να απολογηθεί εάν ο νόμος δεν ισχύσει καθώς θα ακολουθήσει το χάος. Κάποια κανάλια έχουν ετοιμαστεί να εκπέμψουν και δε θα εκπέμψουν, και κάποια άλλα που εκπέμπουν θα έχουν μια αίσθηση προσωρινότητας. Έχει διαλύσει την ενημέρωση. Τα κανάλια κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση σε αυτό το θέμα που τους ενδιαφέρει και όλα τα άλλα σοβαρά θέματα που ενδιαφέρουν όλο τον κόσμο, περνάνε στα ψιλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τις διαγραφές
Ερωτώμενος για τη διαγραφή του Ιάσονα Φωτήλα αλλά και του Χάρη Θεοχάρη ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι σημασία δεν έχει ποιοι φεύγουν, αλλά τι ζητούσαν και τι κάνουν μετά. «Κάποιοι επέμεναν να κάνουμε άλλες επιλογές. Να πάμε με την Ν.Δ., ή να πάμε με το ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ε δεν θα πάμε με κανένα. Ώρα τους καλή».
Στο ερώτημα αν είναι λογικό δύο βουλευτές που εκλέχθηκαν με το Ποτάμι να είναι τώρα «εκτός», ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε: «Με αυτοοργάνωση δημιουργηθήκαμε. Δεν έβαλα τους κολλητούς μου υποψήφιους. Προφανώς, υπάρχει και αστοχία υλικού. Αλλά Ποτάμι δεν είναι μόνο οι βουλευτές. Είναι και τα εκατοντάδες στελέχη σε όλη τη χώρα. Όλοι αυτοί που δεν είναι επαγγελματικά στελέχη, δεν πληρώνονται δηλαδή αλλά δίνουν μάχη, παλεύουν… σταθεροί στις αρχές μας. Πιστοί σε αυτό που είχαμε υποσχεθεί στον κόσμο. Ένα κίνημα αλλαγής, το οποίο δε θα κάνει ό,τι έκανε το παλιό σύστημα, αλλά θα ανατρέψει το παλιό σύστημα. Αυτή ήταν και είναι η ιδεολογία μας».
Απαντώντας σε ερώτημα για το αν το Ποτάμι θα μπορούσε να συμπράξει με τη Ν.Δ., σε ένα ευρωπαϊκό μέτωπο, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αν είχαμε ενταχθεί στην Ν.Δ., όπως κάποιοι μας ζητάνε, ποιος θα υπερασπιζόταν το χωρισμό κράτους εκκλησίας, το σύμφωνο συμβίωσης, την αξιολόγηση και την απομάκρυνση από το Δημόσιο των κομματικών εγκάθετων; Ποιος θα τα έβαζε με το κομματικό κράτος; Τα κόμματα που το δημιούργησαν; Το Ποτάμι υπερασπίζεται πράγματα που δεν τα υπερασπίζεται κανείς άλλος στην χώρα. Αν απορροφηθούμε σε κάποιο παλιό κόμμα θα είναι κακό για την χώρα».
Ο Τσιόδρας
Θέση στις εξελίξεις σχετικά με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο έλαβε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος τόνισε: «Αν ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, θα επιστρέψουμε στο καθεστώς της ασυδοσίας» λέει ο κ.Φίλης. Για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα πράγματα είναι άσπρο μαύρο. Ή ανομία, ή ο υπουργός καναλάρχης. Υπάρχει λύση όμως. Και το Ποτάμι την έχει πει από καιρό. Δυνατό ΕΣΡ και περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία από περισσότερους καναλάρχες. Κάτι που θα έπρεπε να γίνει από την αρχή, αν η κυβέρνηση δεν σκεφτόταν μόνο πως θα στήσει το δικό της σύστημα ενημέρωσης”.
Στο μεταξύ ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Γραμματικάκης κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σειρά τροπολογιών στην ευρωπαϊκή Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων. Με τις τροπολογίες αυτές ο κ. Γραμματικάκης ζητά τη θωράκιση της ανεξαρτησίας των εθνικών ρυθμιστικών αρχών (ΕΣΡ) και την υιοθέτηση κανόνων που διασφαλίζουν τη διαφάνεια στην αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών. Η Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων καθορίζει τους κανόνες που διέπουν τις τηλεοπτικές υπηρεσίες στη Ε.Ε. Οι τροπολογίες θα συζητηθούν στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου, μέλος της οποίας είναι ο κ. Γραμματικάκης.
Αναφερόμενος στην κατάθεση των τροπολογιών, ο κ. Γραμματικάκης δήλωσε σχετικά: «Η ανάγκη του σεβασμού της πολυφωνίας των ΜΜΕ στη χώρα μας, που οξύνθηκε με τα πρόσφατα γεγονότα, έχει ξεπεράσει τα δικά μας σύνορά. Η Ελλάδα δυστυχώς θεωρείται ότι ανήκει πια στην ομάδα των χωρών, μαζί με την Ουγγαρία και την Πολωνία, όπου απειλείται η πολυφωνία και η ελευθερία των Μέσων. Οι προτάσεις μου ελπίζω ότι θα θωρακίσουν τις θεμελιώδεις αυτές αρχές σε όλη την Ευρώπη και θα αποτρέπουν τις αυθαίρετες επεμβάσεις των κυβερνήσεων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα