«Δεν ευθύνονται μόνο οι τράπεζες για την κρίση του 2009»

«Δεν φταίνε μόνο οι τράπεζες για την κρίση του 2009». Αυτό τόνισε ο Γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος κατά την τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να επιτυγχάνεται το σωστό μείγμα ρύθμισης και εποπτείας στο τραπεζικό σύστημα για την αποφυγή τραπεζικών κρίσεων.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις, ειδικότερα, ο κ. Γκόρτσος είπε- σύμφωνα με το capital.gr, πως η εφαρμογή ενός κανόνα δεν σημαίνει απαραίτητα πως αυτός είναι και λυσιτελής. Έφερε ως παράδειγμα τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ που έχουν ήδη ανατραπεί, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κατά ένα μέρος εμπερικλείουν ένα στοιχείο αποτελεσματικότητας και κατά ένα άλλο το αποτέλεσμα της ανάγκης να ληφθούν κάποια μέτρα εν μέσω της έκρυθμης κατάστασης του 2009.

Το ερώτημα που γεννάται σήμερα, λοιπόν, είναι ένα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι κανόνες (regulation) ή καλύτερη εποπτεία (supervision). Χώρες στις οποίες θεωρήθηκε ότι η εποπτεία ήταν καλή (πχ Καναδάς) δεν βίωσαν τραπεζική κρίση. Στην Ευρώπη, μετά την εκδήλωση της κρίσης του 2009, η εποπτεία αναβαθμίστηκε με την αναγωγή της ΕΚΤ σε ενιαία εποπτική αρχή.
Το “κλειδί” λοιπόν είναι να επιτευχθεί το σωστό μείγμα ρύθμισης και εποπτείας.

Εξάλλου, ο κ. Γκόρτσος έθιξε το ζήτημα της τοξικής σχέσης κρατών-τραπεζών (vicious circle). Επικαλούμενος τα αποτελέσματα μελέτης, εξήγησε ότι στην Ελλάδα, τα προβλήματα δημιουργήθηκαν διότι ενεργοποιήθηκαν και οι πέντε δίαυλοι μέσω των οποίων το τραπεζικό σύστημα επηρεάστηκε από το δημόσιο.
Καταλήγοντας ανέφερε, ότι η ανάλυση όλων των κρίσεων απαιτεί ένα ψύχραιμο μάτι που να βλέπει όλα τα αίτια. Πέραν της ρύθμισης του τραπεζικού κλάδου, απαιτούνται σώφρονες πολιτικές (δημοσιονομικές και νομισματικές) ώστε να διασφαλίζεται ο διαμεσολαβητικός ρόλος του τραπεζικού συστήματος, με τη συνεισφορά του στην οικονομία, στο βαθμό που του αναλογεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα