«Δεν είχε ζητήσει αναδιάρθρωση ο Στρος Καν»

«Ο Στρος Καν με κάλεσε στο γραφείο του την 24η Απριλίου 2010 στις 7 το πρωί παρουσία του Τρισέ και του Ρεν για να κλείσουμε τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Εκεί, Τρισέ και Ρεν απέκλεισαν ρητά οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Στρος Καν συμφώνησε απολύτως».

Με τη δήλωση αυτή, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντά σε όσους υποστηρίζουν πως ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ είχε συστήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στην ελληνική Κυβέρνηση πριν ακόμα η χώρα μπει σε πρόγραμμα στήριξης, μέσω της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Στενοί συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνουν- σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι ο Ματιέ Πιγκάς, που μέσω της Lazard ήταν σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, είχε τονίσει στην κυβέρνηση Παπαδήμου ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε δυσκολία βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης αλλά κρίση φερεγγυότητας και δυσκολία να αναλάβει μακροπρόθεσμα την ευθύνη του χρέους της.

Όμως, κατά τους ίδιους, ο κ. Πιγκάς δεν πρότεινε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά διευθέτησή του (reprofiling) με μετακύλιση αποπληρωμής χρέους στο μέλλον ώστε να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και να καλυφθούν ευκολότερα από τις αγορές.

Ωστόσο, η ευρωζώνη από τον Οκτώβριο του 2009 που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου έως και τον Απριλίο του 2011 δεν συναινούσε σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους , με τον τότε Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ αλλά και τον τότε αντιπρόεδρο της Λουκά Παπαδήμο να είναι κάθετα αντίθετοι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αξιωματούχων της εποχής που επικαλούνται «ΤΑ ΝΕΑ», ο Τρισέ απαγόρευε ακόμη και να διατυπώνεται ο σχετικός όρος (αναδιάρθρωση) στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα