“Δεν ακούει, δεν βλέπει…”

Σε λίγες ημέρες προγραμματίζεται και νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Φώφη Γεννηματά, αλλά αυτό δεν φαίνεται να μαλακώνει τη θέση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία μέσω των social media απάντησε με σκληρό τρόπο στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στην Αυγή.

«Ο κ. Τσίπρας μιλάει σαν να μη βλέπει και να μην ακούει τι συμβαίνει γύρω του» έγραψε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στα social media. Αναλυτικά η ανάρτηση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματα:

«Όλα (θα) πάνε καλά, μας διαβεβαιώνει πάλι σήμερα, όμως η ύφεση συνεχίζει να βυθίζει την οικονομία, η αξιολόγηση συνεχίζει να καρκινοβατεί, το ΔΝΤ συνεχίζει να ζητά νέα μέτρα, η χώρα συνεχίζει να απειλείται στο προσφυγικό με κλείσιμο συνόρων και η Τουρκία συνεχίζει να μην χάνει την ευκαιρία αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχία»» σημειώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:  «Την ίδια στιγμή η κοινωνία συνεχίζει να είναι στους δρόμους, κάθε απόπειρα διαλόγου συνεχίζει να προσκρούει στον “κυβερνητικό αυτισμό”, η πολιτική συνεννόηση συνεχίζει να είναι εκτός ατζέντας των κκ Τσίπρα και Μητσοτάκη. Α… ναι … μην ξεχνάμε. Και το καραβάνι των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ συνεχίζει τον δρόμο του. Στην έρημο της πολιτικής και κοινωνικής απομόνωσης του, μέχρι να χαθεί από τον ορίζοντα.
Το θέμα είναι να μη χαθεί και η χώρα…»

Ο εκλογικός νόμος

Πάντως στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν κατασταλάξει στην πρόταση που θα υποβάλλει η κ. Γεννηματά στον πρωθυπουργό για το νέο εκλογικό νόμο. Ειδικότερα, η «Συντονιστική Επιτροπή Θέσεων για τη Θεσμική και Πολιτική Μεταρρύθμιση» που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του πρώην ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλα Κανελλόπουλου, ετοιμάζει εισήγηση προς τα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, την οποία και δεν αποκλείεται να καταθέσει εντός της εβδομάδος.

Σύμφωνα με αυτήν, απαιτείται ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Συζητούν ωστόσο να υπάρχει ένα μπόνους, που δεν θα ξεπερνά τις 30 έδρες και θα λαμβάνεται μόνο από το πρώτο κόμμα, ή συνασπισμό κομμάτων (που θα κατέβει από πριν ως τέτοιος στις εκλογές) εφόσον έχει συγκεντρώσει ποσοστό 40% – 42% και πάνω. Εξετάζουν πάντως παράλληλα, χωρίς ως τώρα να έχει ληφθεί απόφαση, το ενδεχόμενο να προβλέπεται ένα μικρότερο μπόνους, της τάξεως των 10 – 20 εδρών για το πρώτο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων, εφόσον έχει συγκεντρώσει μικρότερο ποσοστό.

Στην Επιτροπή διαφωνούν κάθετα με οποιαδήποτε συζήτηση περί μείωσης του αριθμού των βουλευτών, ή του ποσοστού-κατώφλι για την είσοδο ενός πολιτικού σχήματος στη Βουλή, που επιμένουν πως θα πρέπει να παραμείνει στο 3%.

Εξετάζουν ακόμα ένα διπλό σύστημα, με μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και έδρες στην Περιφέρεια. Πρόκειται για μία παραλλαγή του γερμανικού συστήματος, κατά την οποία θα διαιρείται η Επικράτεια σε μονοεδρικές περιφέρειες αλλά κάθε πολίτης θα καλείται να ψηφίσει και στην Περιφέρεια, ώστε τελικά να υπάρχει και η παρουσία-εκπροσώπηση του νομού και η ενίσχυση της περιφερειακής πολιτικής.

Στην Επιτροπή, την εισήγηση της οποίας σύντομα θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τα όργανα του κόμματος, έτσι ώστε και να γίνει ή όχι επίσημη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πέραν του Νικόλα Κανελλοπούλου, περιλαμβάνονται οι καθηγητές Ξενοφών Κοντιάδης, Κώστας Μποτόπουλος, Μπάμπης Ανθόπουλος, Λίλιαν Μήτρου, Θανάσης Παπαϊωάννου κ.α.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα