Βραδιά Ερευνητή 2014: “Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού”

H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των Δράσεων Marie Sklodowska-Curie, που αποτελούν μία πρωτοβουλία της ΕΕ με σκοπό – μεταξύ άλλων – την προώθηση του επαγγέλματος του Ερευνητή στην Ευρώπη. Το 2014, η Βραδιά Ερευνητή διοργανώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου. Με σύνθημα “Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού!” η φετινή βραδιά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί σε εννέα πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Κόρινθο, Πύλο, Ρόδο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, στο ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στα εργαστήρια, την έκθεση επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, τον πυρηνικό αντιδραστήρα και τον ιοντικό επιταχυντή. Στο κεντρικό αμφιθέατρο θα φιλοξενηθούν παραστάσεις και συζητήσεις για τρέχοντα ερευνητικά ζητήματα και τεχνολογίες αιχμής. Θα γίνει ζωντανή σύνδεση με το CERN αλλά και με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου θα έχουν συγκεντρωθεί κορυφαίοι ερευνητές απ όλη την Ευρώπη, ενώ θα προβληθεί βίντεο από τους αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό.

Παράλληλα, στον εξωτερικό χώρο του Δημόκριτου, ανάμεσα στα δέντρα, αλλά και σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες, θα έχουν στηθεί πειραματικές επιδείξεις, διαδραστικά πειράματα για μικρούς και μεγάλους, ένα κινητό πλανητάριο, τηλεσκόπια για παρατήρηση των άστρων και γωνιές συζήτησης με τους ερευνητές. Τη βραδιά θα γεμίσει με ήχους και ρυθμούς μια πολυδιάστατη συναυλία στην υπαίθρια σκηνή, με τη συμμετοχή ερευνητών/καλλιτεχνών και της ροκ μπάντας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Kαινοτομία της φετινής Βραδιάς του Ερευνητή είναι οι τρεις προκαταρκτικές εκδηλώσεις, pre-events, οι οποίες θα υποδεχθούν τη “Βραδιά του Ερευνητή”». Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα ανοίξει τις πόρτες του για το ευρύ κοινό , όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν μέχρι τον λόφο των Νυμφών, στο Θησείο, απ’ όπου με την καθοδήγηση ειδικευμένου προσωπικού θα παρατηρήσουν τον βραδινό ουρανό.

Την Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 στις 18.00 οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και οι συνεργάτες τους θα υποδεχθούν το κοινό στον χώρο τους και με τρόπο πρωτότυπο, ελκυστικό και κατανοητό “μιλούν” για τη σπουδαιότητα της έρευνας στην καθημερινή ζωή, στα υλικά και την τεχνολογία του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Η τρίτη προκαταρκτική βραδιά θα γίνει στο Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου και θα είναι μια ευκαιρία γνωριμίας με τις τελευταίες ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες. Σε επιμέρους εργαστήρια, οι επισκέπτες, με τη βοήθεια των ερευνητών του κέντρου, θα εξοικειωθούν με την ερευνητική εργασία που κρύβεται πίσω από αυτές τις εφαρμογές και υπηρεσίες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα