«Βγαίνουμε από το τούνελ»

Τον οδικό χάρτη και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθήσει η χώρα στη μεταμνημονιακή περίοδο θα αναπτύξει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο εγκαινιάζοντας την 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να πείσει όχι μόνο τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και τους πολίτες, ότι πάνω από όλα η χώρα χρειάζεται σταθερό πολιτικό τοπίο και συγκεκριμένο σχέδιο, προκειμένου η χώρα να ξεφύγει από την κρίση. Και φυσικά ο Αντώνης Σαμαράς θα θέσει το δίλλημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος να οδηγήσει το καράβι σε απάνεμο λιμάνι.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζοντας ότι οι πολίτες αναμένουν ανακοινώσεις για φοροελαφρύνσεις θα προσπαθήσει στην ομιλία του να αποφύγει τις ακρότητες. Όχι επειδή η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως δεν του επιτρέπει η τρόικα, αλλά περισσότερο διότι τον ενδιαφέρει να μην ληφθούν λάθος μηνύματα ότι εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Αντίθετα ο Αντ. Σαμαράς θα εκφράσει την αισιοδοξία του, ότι τον επόμενο Φεβρουάριο η παρούσα Βουλή θα καταφέρει να εκλέξει τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

Το βασικό μέλημα του πρωθυπουργού, όπως τονίζουν και οι επιτελείς του Μαξίμου, είναι να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ της κρίσης, ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο και ότι η χώρα θα μπορεί να ζει με όσα παράγει δίχως να φορτώνει τις επόμενες γενιές με δανεικά. Θα αναλύσει διεξοδικά το πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο και φυσικά ποιος θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια, ώστε η χώρα να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να μειωθεί όσο δυνατόν περισσότερο η ανεργία.

Εξάλλου οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ετοιμάζουν έναν οδικό χάρτη στηριγμένο σε επτά πυλώνες για την επόμενη επταετία. Και μία πρόγευση αυτού του προγράμματος θα δώσει στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Τι ζητούν

Το προηγούμενο διάστημα οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων ζήτησαν από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένες ανακοινώσεις για άμεση μείωση της φορολογίας και του κόστους δανεισμού, όπως και στήριξη των ελληνικών προϊόντων. Μάλιστα οι φορείς θέλουν αυτές οι ανακοινώσεις να υλοποιηθούν ει δυνατόν ακόμη κι εντός του τρέχοντος μήνα. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, καθώς ο πρωθυπουργός δεν θέλει να διακινδυνεύσει την πορεία της χώρας σε μία κρίσιμη καμπή. Αντίθετα θα επιμείνει ότι όσα είπε πέρυσι τον Σεπτέμβριο υλοποιήθηκαν και γι’ αυτό στις προθέσεις του είναι να και φέτος να πει όσα μπορούν να υλοποιηθούν, αλλά το κυριότερο να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας για την μεταμνημονιακή περίοδο, στην οποία εισέρχεται η χώρα, με τον απεγκλωβισμό από την τρόικα.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι ο Αντ. Σαμαράς θα αναφερθεί στην παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, τη μείωση φορολογίας και του κόστους ενέργειας. Επίσης θα κάνει νύξη για ζητήματα της αποκεντρωμένης διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων μέτρων για τη βιομηχανία και της δημιουργίας νέου συστήματος χρηματοδότησης της καινοτομίας, με τη μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης και χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

 

Επίσης θα αναφερθεί σε δράσεις για την στήριξη των εξαγωγών, αλλά και πως θα δοθεί έμφαση στην καινοτόμα επιχειρηματικότητα, αλλά και για τις αναγκαίες ανάσες που πρέπει να δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

 

Οι υπουργοί

 

Σχεδόν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης θα βρίσκονται στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ και θα παρακολουθήσουν την ομιλία του πρωθυπουργού στους παραγωγικούς φορείς. Ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη ενημερώσει τα κυβερνητικά στελέχη ότι δεν χρειάζεται να τους ακολουθήσουν στην ΔΕΘ, ούτε γραμματείς, ούτε «φαρισαίοι». Τυμπανοκρουσίες και πολυπληθείς αποστολές δεν θα υπάρξουν τόνιζε με νόημα συνομιλητής του πρωθυπουργού.

Ο Αντ. Σαμαράς θα εγκαινιάσει την έκθεση και θα επισκεφθεί όσο το δυνατόν περισσότερα περίπτερα, ενώ έχει ζητήσει να βρεθεί για ακόμη μία χρονιά κοντά σε νέους επιχειρηματίες.

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με κομματικά στελέχη στη βόρεια Ελλάδα, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει οριστεί ακόμη, ενώ η ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς δεν θα έχει καθόλου κομματικό χρώμα. Μάλιστα όσοι γνωρίζουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού μιλούν για μια αμιγώς οικονομική ομιλία με αριθμούς και λεπτομέρειες που θα απευθύνεται στους ανθρώπους της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας.

Το όραμα για τη νέα Ελλάδα

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος έχει αναλάβει τη διοργάνωση της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη και όπως τόνισε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους υποστήριξε ότι ο Αντ. Σαμαράς θα παρουσιάσει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη με στοχευμένες ελαφρύνσεις βαρών, με διόρθωση αδικιών αλλά και με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

«O Αντώνης Σαμαράς θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από το μνημόνιο και θα μας προσφέρει ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα και τη νέα Ελλάδα που έχει ανάγκη ο τόπος» πρόσθεσε ο Αν. Παπαμιμίκος τονίζοντας παράλληλα ότι, ενώ πριν δύο χρόνια, παραμονές της ΔΕΘ, η Ελλάδα θεωρούταν αναξιόπιστη χώρα και η οικονομία της κρεμόταν από μία κλωστή, σήμερα όλα έχουν αλλάξει με τη δουλειά του πρωθυπουργού, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά κυρίως με τις θυσίες που έχουν κάνει όλοι.

«Παίρνουμε ξανά τις τύχες στα χέρια μας. Οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στη ζωή του Έλληνα πολίτη. Ξεκινά μια νέα εποχή όπου η Ελλάδα θα έχει τον πρώτο λόγο. Πλέον μπαίνουν οι βάσεις για μια χώρα που επιτέλους θα παράγει και θα λειτουργεί βασισμένη σε ένα πρότυπο ορθολογικό και σύγχρονο» είπε ο γραμματέας της Ν.Δ.

Σε αστυνομικό κλοιό για τις τέσσερις ξεχωριστές συγκεντρώσεις

Όπως συμβαίνει την τελευταία δεκαετία (και ειδικά από την εποχή που η χώρα εισήλθε σε καθεστώς μνημονίου) η Θεσσαλονίκη θα είναι υπό κλοιό αστυνομικών στα εγκαίνια της ΔΕΘ, καθώς τα μέτρα είναι δρακόντεια και αναμένεται να βρεθούν στην συμπρωτεύουσα περίπου 4.000 αστυνομικοί.

Η παρουσία δικυκλιστών των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ στους δρόμους της πόλης έχει αυξηθεί, ενώ για τις ανάγκες της καλύτερης φρούρησης και της αποφυγής επεισοδίων θα διατεθούν αστυνομικές δυνάμεις τόσο από όμορες περιοχές, όσο και από την Αττική. Την τελική ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας θα έχει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτριος Τσακνάκης ο οποίος έχει σχετική εμπειρία καθώς πριν αναλάβει τη θέση αυτή ήταν Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα στις 18:00 ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, στην οποία θα συμμετέχουν και οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα στην πλατεία Αριστοτέλους θα κάνει συγκέντρωση το ΠΑΜΕ. Στην συγκέντρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα παραβρεθεί και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σε αυτή του ΠΑΜΕ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις αρχές είναι η κινητοποίηση στην Καμάρα και πάλι στις 18.00 που θα πραγματοποιήσουν μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην οποία θα συμμετέχουν και αντεξουσιαστές. Επιπροσθέτως οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καλούν σε «μια μαζική, ανεξάρτητη και αυτόνομη κινητοποίηση» στις 17.00 στην Αγία Σοφία. Επίσης δεν αποκλείεται σε κινητοποιήσεις να προχωρήσουν το Σάββατο και οι φίλοι της ομάδας του Άρη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα