Βαξεβάνης-Ντογιάκος σημειώσατε 2

Tα κατά τεκμήριο διεισδυτικά ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου και εκδότη του περιοδικού «HOT DOC», Κώστα Βαξεβάνη, τον έχουν φέρει πολλές φορές δημοσιογραφικά αντιμέτωπο και όχι σε χαμηλούς τόνους με τον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης.

Ένα από τα τελευταία επεισόδια αυτής της ιδιότυπης διελκυστίνδας είναι το ρεπορτάζ που φιλοξένησε το περιοδικό «HOT DOC» στο φύλλο 89 (Νοέμβριος 2015) με τίτλο «Δικαστικό πραξικόπημα για να βγάλουν καθαρό τον Βγενόπουλο». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το εξώφυλλο του περιοδικού, στο οποίο εμφανίζεται ο γνωστός επιχειρηματίας έχοντας δίπλα του έναν δικαστή με τήβεννο και περούκα όπου με ένα φτερό ξεσκονίσματος μοιάζει σαν να καθαρίζει το σακάκι του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Πέρα από το γραφιστικό «δρώμενο» και επιστρέφοντας πίσω στην ουσία των όσων καταγγέλλει από το περιοδικό του ο Κ. Βαξεβάνης, στο επίμαχο δημοσίευμα γίνεται λόγος για δικαστικό πραξικόπημα που όπως υποστηρίζεται σκόπευε στην αθώωση του άλλοτε ισχυρού της MIG, τον οποίο ζητούν οι κυπριακές αρχές, προκειμένου να λογοδοτήσει για μία σειρά οικονομικών εγκλημάτων. Σε τι συνίσταται το πραξικόπημα; Σύμφωνα με τους συντάκτες του ρεπορτάζ, η δικαστική «παρέκκλιση» αφορά στη φερόμενη αφαίρεση της δικογραφίας Βγενόπουλου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, πράξη που είναι παράνομη και οδηγεί σε ακυρότητα τυχόν δίωξης που ασκηθεί στο μέλλον, όπως προκύπτει από έγγραφο του ίδιου του προϊσταμένου των εισαγγελέων Διαφθοράς, Νίκου Παντελή, που επικαλέστηκε και δημοσίευσε το «HOT DOC».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο ίδιο ρεπορτάζ ο Κ. Βαξεβάνης δημοσιοποίησε το υπόμνημα που υπέγραψε ο ίδιος και το οποίο έχει ως παραλήπτη τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νικόλαο Παντελή (σ.σ. με κοινοποίηση προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κα Βασιλική Θάνου και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Διαφθοράς, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο). Αναλυτικά, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει στο υπόμνημά του τα εξής:

«Κύριε εισαγγελέα, το περιοδικό ΗOT DOC έχει σε εξέλιξη δημοσιογραφική έρευνα που αφορά την συμπεριφορά παραγόντων της δικαιοσύνης στην υπόθεση Βγενόπουλου, για την οποία η Ελλάδα έχει επικριθεί και από τον ΟΟΣΑ. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν στο τεύχος της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου.

»Όπως προκύπτει από την έρευνα, η Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη αφαίρεσε τη δικογραφία για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο και τους συνεργάτες του, από την Εισαγγελία Διαφθοράς, στο στάδιο της δίωξης για να τη συσχετίσει με άλλη δικογραφία, μεταγενέστερη μάλιστα την οποία χειριζόταν η ίδια.

»Γνωρίζετε πως τέτοια κίνηση, δηλαδή αφαίρεση δικογραφίας από Εισαγγελέα στο στάδιο της δίωξης, είναι πρωτοφανής και δημιουργεί δικαιολογημένα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί. Ακόμη κι αν παραβλέψουμε τις υποψίες για σκοπιμότητες υπάρχει ένα σοβαρό νομικό θέμα.

»Με βάσει το έγγραφό σας με αριθμό πρωτοκόλλου 1360 και ημερομηνία 22-4-2015, το οποίο στείλατε προς τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και αφορούσε το αν οι άλλοι εισαγγελείς έχουν δικαίωμα έρευνας σε θέματα διαφθοράς, εσείς ο ίδιος γνωμοδοτείτε πως μόνο οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν δικαίωμα έρευνας σε τέτοιες υποθέσεις. Κατηγορηματικά μάλιστα σημειώνετε στο έγγραφο πως ο χειρισμός υπόθεσης διαφθοράς από άλλον Εισαγγελέα δημιουργεί θέμα ακυρότητας».

Και καταλήγει ο Κ. Βαξεβάνης λέγοντας:

«Υπό αυτή την έννοια η εισαγγελική έρευνα της κυρίας Τσατάνη, αναρμόδιας δηλαδή Εισαγγελέως για θέματα Διαφθοράς, καθιστά άκυρη κάθε μελλοντική δίωξη.

»Η ερώτησή μας είναι αν σκοπεύετε να λάβετε μέτρα, αφού εσείς ο ίδιος έχετε γνωμοδοτήσει για την αρμοδιότητα και την ακυρότητα αλλά ταυτοχρόνως είστε και ο αρμόδιος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου».

Η απάντηση της Εισαγγελίας Εφετών

Απαντώντας άμεσα στην επίμαχη ρεπορταζιακή έρευνα του «HOT DOC», η Εισαγγελία Εφετών εξέδωσε τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωση στρέφοντας τα βέλη της κατά του δημοσιογράφου.

«Η πολύπτυχη αυτή υπόθεση», είπε τότε η Εισαγγελία Εφετών, «διευρευνάται στο σύνολό της από περισσότερους του ενός δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, με αποτέλεσμα να είναι εκ των προτέρων απορριπτέος κάθε υπαινιγμός ή οποιαδήποτε κακοήθης καταγγελία για συγκάλυψή της». Και συνεχίζοντας υποσημειώνει ότι «αντίθετα, εύλογες απορίες και ερωτηματικά γεννά η πεισματική εμμονή και έντονη προσπάθεια του εκδότη του περιοδικού για τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής, στο σύνολό της, αποκλειστικά από συγκεκριμένο εισαγγελικό λειτουργό, στο πρόσωπο του οποίου όμως συντρέχει νόμιμος λόγος αποκλεισμού».

«Σε κάθε περίπτωση», καταλήγει η ανακοίνωση της Εισαγγελίας Εφετών, «καμία απολύτως εξωτερική φωνή, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, δεν πρόκειται να διαπεράσει τους τοίχους του Δικαστικού Μεγάρου, ούτε και να επηρεάσει, με οποιονδήποτε τρόπο, την νόμιμη πορεία όλων, ανεξαιρέτως των υποθέσεων που εκκρεμούν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών».

Νέα απάντηση…

Ωστόσο, από την πλευρά της Θέμιδας η διάψευση των ισχυρισμών Βαξεβάνη δεν περιορίστηκε στην ανακοίνωση του περασμένου Νοεμβρίου. Με ένα αυστηρών τόνων δελτίο Τύπου που εξεδόθη χθες και υπογράφεται από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρο Ντογιάκο, αποδομείται η βάση του ρεπορτάζ του «HOT DOC», αφού ο αρμόδιος Αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου – Επόπτης των Οικονομικών Εισαγγελέων και των Εισαγγελέων Διαφθοράς Νίκου Παντελή, αποφάνθηκε ότι όλες οι ενέργειες της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη στην υπόθεση Βγενόπουλου είναι απολύτως νόμιμες. Αναλυτικά η (νέα) ανακοίνωση της Εισαγγελίας αναφέρει:

«Στο περιοδικό “HOT DOC” (τεύχος 89-Β΄ Νοεμβρίου 2015) καταχωρήθηκε συκοφαντικό δημοσίευμα με τον πηχυαίο τίτλο “Πραξικόπημα στη Δικαιοσύνη για χάρη του Βγενόπουλου”. Μάλιστα τον τίτλο αυτόν υιοθέτησε και προέβαλε, πρόωρα και καθ’ υπερβολή, μερίδα πολιτικών και δημοσιογράφων, αποδόθηκε δε μομφή στη Δικαιοσύνη και σε Λειτουργούς της. Επίσης ο εκδότης του εν λόγω περιοδικού Κων. ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ υπέβαλε σχετική αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

»Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές, ο αρμόδιος Αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου – Επόπτης των Οικονομικών Εισαγγελέων και των Εισαγγελέων Διαφθοράς, Νίκος Παντελής, με την υπ. αριθμ. πρωτ. 5594/18-12-2015 Διάταξή του, αποφάνθηκε ότι όλες οι ενέργειες της αρμόδιας Εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας ΤΣΑΤΑΝΗ στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι απολύτως νόμιμες.

»Κατόπιν τούτων, η διερεύνηση της υποθέσεως αυτής συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί από την ίδια Εισαγγελική Λειτουργό, με αντικειμενικότητα και αμεροληψία προς κάθε κατεύθυνση.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος».

“Άγνωστος πόλεμος” με πολλά επεισόδια

Όσοι ασχολούνται με το δικαστικό ρεπορτάζ έχουν αντιληφθεί τον άγνωστο πόλεμο μεταξύ του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου. Υπενθυμίζουμε το εξώφυλλο του περιοδικού «HOT DOC» αλλά και σε διάφορα χρονικά διαστήματα τις αιχμηρές τοποθετήσεις του δημοσιογράφου-εκδότη εις βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών.

Ειδικότερα τώρα για την περίπτωση Βγενόπουλου, τη «μονομαχία» Βαξεβάνη-Ντογιάκου θα μπορούσε κάποιος να τη σκιαγραφήσει με ποδοσφαιρικούς όρους και να την τιτλοφορήσει με το γνωστό στους παίκτες του στοιχήματος μότο: Χ ημίχρονο, 2 τελικό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα