Βάζουν χέρι τελικά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

«Η κυβέρνηση παίρνει πίσω τις προ ημερών υποσχέσεις της και ζητά την επιστροφή των κατανεμημένων χρηματοδοτήσεων του Π.Δ.Ε.» σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Εργοληπτικών Οργανώσεων.

Σε κοινή τους τοποθέτηση οι ηγεσίες των Π.Ε.Δ.Μ.Ε.Δ.Ε., Π.Ε.Δ.Μ.Η.Ε.Δ.Ε., Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε., Σ.Α.Τ.Ε. και Σ.Τ.Ε.Α.Τ. κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπαναχωρεί από τις προ ημερών υποσχέσεις της και τελικά «βάζει χέρι» στα ευρωπαϊκά κονδύλια του Π.Δ.Ε., απαιτώντας ως τις 19 Απριλίου την επιστροφή των κατανεμημένων χρηματοδοτήσεων του Π.Δ.Ε.
«Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απαιτούμενη εγκύκλιος έτσι ώστε να μην επιστραφούν ως τις 20 Απριλίου 2015 στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ των Περιφερειών που αφορούν σε εν εξελίξει συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα, τα έργα αυτά θα «τιναχτούν στον αέρα».

Εφόσον δεν εκδοθεί η εγκύκλιος εγκαίρως και δεν γίνουν οι άμεσα απαιτούμενες ενέργειες η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει «ταφόπλακα» στα έργα σε όλη την Ελλάδα, όπως υπογραμμίζουν οι Εργοληπτικές Οργανώσεις, καθώς, σχεδόν οριστικά και αμετάκλητα, θα μπει τέλος στην προσπάθεια ολοκλήρωσης εκατοντάδων έργων σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ως το τέλος του χρόνου.

Ταυτόχρονα θα υποχρεωθούν οι κατασκευαστικές εταιρείες σε διακοπή των εργασιών και εν συνεχεία σε διάλυση των συμβάσεων με υπαιτιότητα του δημοσίου, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια:
• την αύξηση της ανεργίας,
• την αδυναμία καταβολής μισθών και ασφαλιστικών εισφορών,
• την αδυναμία ανταπόκρισης σε φορολογικές υποχρεώσεις,
• την κατάρρευση ενός ολόκληρου παραγωγικού κλάδου, όπως είναι οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, αλλά και ενός πολλαπλάσιου πλήθους επιχειρήσεων, που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με την παραγωγή των δημοσίων έργων στη χώρα μας.
Επιπροσθέτως, η χώρα θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στα ταμεία της ΕΕ και όσα χρήματα έχουν δαπανηθεί έως τώρα για τα έργα τα οποία δεν θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2015.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των αποκαλύψεων ότι έχουν «παγώσει» οι πληρωμές έργων του ΕΣΠΑ από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δεν εκτελεί ούτε τις εγκεκριμένες από το Υπουργείο Οικονομίας-Υποδομών-Ναυτιλίας και Τουρισμού πληρωμές. Μάλιστα, η Τράπεζα, με ανακοίνωσή της, δεν διέψευσε τις αποκαλύψεις και παρέπεμψε το θέμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!
Το καινοφανές αυτό φαινόμενο, όπως τονίζουν οι Εργοληπτικές Οργανώσεις έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των άλλων οικονομικών προβλημάτων του κατασκευαστικού κλάδου, και δεν συνάδει με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας-Υποδομών-Ναυτιλίας και Τουρισμού, περί στήριξης των περιφερειακών, μικρών και μεσαίων τεχνικών έργων, με στόχο την ανάταξη της Οικονομίας.
Οι Εργοληπτικές Οργανώσεις καλούν τον Υπουργό να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ, ώστε να μην διακυβευτεί η εργασία χιλιάδων εργαζομένων, η ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ, και η εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα