Αφήστε τα μίση και φέρτε βαθμούς!

Μία από τις πιο σημαντικές χρονιές όσον αφορά στη συγκομιδή βαθμών που οφείλουμε να κατακτήσουμε στην Ευρώπη, αν θέλουμε να μείνουμε ψηλά στην ειδική βαθμολογία της UEFA είναι η φετινή, κάτι που μετατρέπει την πρεμιέρα του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa League σε ματς ειδικών συνθηκών.

Και οι τρεις εκπρόσωποί μας μετέχουν σε ομίλους όπου υπάρχουν ομάδες από τις χώρες με τις οποίες παλεύουμε για την καλύτερη δυνατή θέση στην ειδική βαθμολογία. Ο ΠΑΟ παίζει με τον Άγιαξ (Ολλανδία), ο Ολυμπιακός με τη Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία), ενώ στον όμιλο του ΠΑΟΚ υπάρχει η Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία).  Με λίγα λόγια, οι ελληνικές ομάδες θέλουν όχι μόνο να προκριθούν, αλλά να αφήσουν και εκτός συνέχειας τις τρεις συγκεκριμένες ομάδες. Καθόλου εύκολο, αλλά αν συμβεί, τότε η επιτυχία θα είναι τεράστια. Βέβαια, καλό θα είναι να μην προτρέχουμε και να δούμε τι μπορούν να καταφέρουν οι ομάδες στην πρεμιέρα της Πέμπτης, 15 Σεπτεμβρίου.

Γιουνγκ Μπόις – Ολυμπιακός στη Βέρνη στις 20:00

Με το καλημέρα ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τους Ελβετούς της Γιουνγκ Μπόις στη Βέρνη, ενώ οι άλλες δύο ομάδες του ομίλου, ΑΠΟΕΛ και Αστάνα προέρχονται από την Κύπρο και το Καζακστάν που δεν απειλούν την Ελλάδα στην ειδική βαθμολογία. Ένα «διπλό» του Ολυμπιακού θα ήταν ότι καλύτερο κι αν περάσει ο Ολυμπιακός μαζί με τον ΑΠΟΕΛ θα είναι σούπερ. Οι πρωταθλητές καλούνται να μην επηρεαστούν από τα εξω-αγωνιστικά γεγονότα και να κάνουν το καθήκον τους κόντρα σε μία ασθενέστερη ομάδα.

ΠΑΟ-Άγιαξ στη Λεωφόρο στις 22:05

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει σε ευρωπαϊκούς ομίλους κόντρα στον Άγιαξ με τον οποίο έχει γράψει ιστορία αγωνιζόμενος στο παρελθόν σε τελικό αλλά και ημιτελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το ματς στη Λεωφόρο θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 22:05 και για την ώρα ο ΠΑΟ όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά είναι σε φόρμα, έχει τον Μπεργκ σε άριστη κατάσταση και μία πληρότητα που δημιουργεί μεγάλη προσμονή στον κόσμο και αισιοδοξία για κάτι καλό.  Στον όμιλο μετέχουν επίσης Σταντάρ Λιέγης και Θέλτα. Ιδανικό σενάριο, να περάσει ο ΠΑΟ και η Θέλτα και να μείνει έξω η εκπρόσωπος της Ολλανδίας, αλλά και του Βελγίου, αφού μελλοντικά η Ελλάδα μπορεί να να πλησιάσει κάποια στιγμή στην ειδική βαθμολογία το ένατο Βέλγιο.

ΠΑΟΚ-Φιορεντίνα στην Τούμπα στις 22:05

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην πρεμιέρα του τη Φιορεντίνα από την Ιταλία,  σε έναν όμιλο που μετέχουν επίσης η Σλόβαν Λίμπερετς από την Τσεχία και η Καραμπάγ από το Αζερμπαϊτζάν που φυσικά δεν απειλεί την Ελλάδα στην ειδική βαθμολογία. Εδώ το ιδανικό σενάριο είναι να περάσει ο ΠΑΟΚ με τη Φιορεντίνα. Σε αυτή την περίπτωση, αν αποκλειστεί η Σλόβαν, θα μιλάμε για μεγάλη απώλεια για την Τσεχία.

Τι μπορούμε και τι θέλουμε

Αυτή η στιγμή η Ελλάδα είναι στη 14η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA καθώς ξεπέρασε την Ολλανδία, κι αυτό διότι αφαιρέθηκε η σεζόν 2011-2012 όταν οι Ολλανδοί είχαν μαζέψει πολλούς περισσότερους βαθμούς από εμάς. Βέβαια, εμείς συνεχίζουμε με τρεις ομάδες και οι Ολλανδοί με τέσσερις. Ωστόσο, η 13η Κροατία συνεχίζει με μία μόνο ομάδα και μπορούμε να τη φτάσουμε και να την ξεπεράσουμε. Την 11η Τσεχία και τη 12η Ελβετία είναι ουτοπικό να τις φτάσουμε φέτος, αλλά στα επόμενα δύο χρόνια θα χάσουν αμφότερες πολλούς βαθμούς καθώς από το 2012 μέχρι το 2014 έκαναν ρεκόρ συγκομιδής πόντων.

Αν, λοιπόν, κάνουμε την υπέρβαση και μείνουμε πάνω από την Ολλανδία και ξεπεράσουμε την Κροατία, τότε δεν αποκλείεται να προσεγγίσουμε σε βάθος διετίας την 10η θέση. Το κακό σενάριο είναι να ολοκληρώσουμε τη φετινή σεζόν μένοντας στη 15η θέση της βαθμολογίας που θα σημάνει αυτόματα τέσσερα εισιτήρια τη νέα σεζόν, αντί για πέντε που κρατάμε σήμερα. Θεωρητικά, με 10-12 νίκες και δύο ή τρεις προκρίσεις συνολικά θα έχουμε κάνει ένα πάρα πολύ καλό βήμα. Μακάρι!

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα