Αυτά είναι τα βασικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές

Ανάπτυξη 1,4% για το 2015 και 2,9% για το 2016 έναντι 2,9% και 3,7% αντίστοιχα προβλέπει η λίστα που υπέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους. Η εκτίμηση είναι πως η αβεβαιότητα θα καθυστερήσει τα eπενδυτικά προγράμματα τα οποία θα αναπτυχθούν το 2016 οπότε και η ανεργία θα πέσει στο 21.1%.
Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει στο φορολογικό για το οποίο σχεδιάζεται ευρεία αναμόρφωση με την αξιοποίηση και της τεχνολογίας κσι στοχο αφενός την αποτελεσματικότητα και αφετέρου την δικαιοσύνη.
Οι ανάγκες της χώρας για το 2015 ανέρχονται στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ 2 από αυτά αφορούν υποχρεώσεις του 2014.
Όσον αφορά τα μέτρα αυτά είναι:
μαυρο χρήμα, λαθρεμπορία σε πετρέλαιο καπνο και αλκοολ, λοταρία με αποδείξεις, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, βελτίωση των φοροειπρακτικών μηχανισμών, είσπραξη των φόρων από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, φόρος πολυτελείας, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των ελευθέρων επαγγελματιών, επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις δήλωσης ψευδών στοιχείων, πολιτιστική κληρονομιά(!!!), ηλεκτρονικός τζόγος, τηλεοπτικές άδειες, επιβολή ηλεκτρονικών πληρωμών, υιοθέτηση των ευρωπαικών οδηγιών κ.ά. Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα και η πρόσφατη ρύθμιση για τις τριγωνικές συναλλαγές αλλά και η εξωδικαστική διαπραγμάτευση με μεγαλοοφειλέτες ώστε να εισπράττεται μέρος των οφειλών (πρόκειται για την πρόσφατη ΠΝΠ). Οι δε εκτιμήσεις θέλουν μέσω των προτάσεων αυτών τα έσοδα να ενισχύονται από 4,684 δισ. Ευρώ έως και 6,111 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά τα έξοδα μέσω δράσεων αυτά ανέρχονται σε 1,148 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν εκτός άλλων την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, το ΕΚΑΣ και την μερική επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Από ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση περιμένει περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Ενα από τα ενδιαφέρονται σημεία είναι η συνεργασία που προβλέπεται με τη Siemens στα πλαίσια της αποζημίωσης από την γερμανική εταιρεία με την παράδοση στη χώρα ηλεκτρονικού συστήματος το οποίο θα χρησιμοποιηθεί με την βοήθεια των βελγικών αρχών κατά της φοροδιαφυγής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα