Αρχαιολόγοι κατά Ψινάκη για τις… «αγάμητες»

Πληθαίνουν, όσο περνούν οι ώρες, οι αντιδράσεις ανθρώπων της επιστήμης και του πολιτισμού για τον τρόπο με τον οποίο ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης αντιμετώπισε τους επιστήμονες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επειδή αρνήθηκαν να παραχωρήσουν για τη συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη τον ιερό χώρο του Τύμβου!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Αρχαιολόγων Ελλάδος κάνει λόγο για «σεξιστικό παραλήρημα» του κ. Ψινάκη εγκαλώντας παράλληλα την τραγουδίστρια και υπουργό Τουρισμού Άλκηστη Πρωτοψάλτη για το γεγονός ότι δεν αντέδρασε.

Στην ανακοίνωσή του οι Έλληνες αρχαιολόγοι επισημαίνουν: «Με αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες το σεξιστικό παραλήρημα του δημάρχου Μαραθώνα απέναντι στις γυναίκες αρχαιολόγους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το “ατόπημά” τους, κατά τον εν λόγω κύριο, ήταν η μη παραχώρηση του ιστορικού χώρου του Μαραθώνα για συναυλία που είχε προγραμματίσει χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του αρμόδιου αρχαιολογικού οργάνου!

Τις απαράδεκτες δηλώσεις του τις επανέλαβε μάλιστα ενώπιον της νέας υπουργού Τουρισμού κ. Α. Πρωτοψάλτη χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από την ίδια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συναυλίας της.

Ο ΣΕΑ καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας τα οποία υπηρετούν το καθήκον τους στο πλαίσιο της προστασίας των μνημείων και καλεί την ηγεσία των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού να πάρει σαφή θέση αντίθεσης και καταδίκης αυτής της πρωτοφανούς στο δημόσιο λόγο σεξιστικής αθλιότητας και χυδαιολογίας».

Τις δηλώσεις Ψινάκη όμως καταδίκασε και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Θωμάς ο οποίος επίσης στάθηκε και στη σιωπή της υπηρεσιακής υπουργού Τουρισμού.

Ο κ. Θωμάς στο σχετικό σχόλιο του αναφέρει: «Κύριε Ψινάκη επειδή ο κ. Ξυδάκης ίσως δεν κατάλαβε στους μήνες αυτούς τι εστί ΚΑΣ και πόσο η χώρα και η πολιτιστική μας κληρονομιά έχει ανάγκη από ένα ισχυρό και αξιόπιστο ΚΑΣ και επειδή η σημερινή Υπουργός χάριν των δημοσίων σχέσεων φαντάζομαι, κάνει πως δεν ακούει, θα σας τα πω εγώ, με την ιδιότητα του πρώην Γ.Γ. Πολιτισμού και προέδρου του ΚΑΣ.

Λοιπόν τα μέλη του ΚΑΣ πολύ καλά κάνανε και δεν σας έδωσαν άδεια για την εκδήλωση στο χώρο του τύμβου. Το ίδιο θα έκανα και εγώ στην περίπτωση σας, ως πρόεδρος, που σημειωτέον ήμουν αυτός που άνοιξε τους αρχαιολογικούς χώρους σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Και επειδή αυτές οι κυρίες στις οποίες επιτίθεσαι, αλλά και οι κύριοι, μέλη του ΚΑΣ, είναι ευγενικοί και δεν σας το είπαν κατάμουτρα, θα σας το πω εγώ. Δεν έδωσαν τον χώρο επειδή είσαστε εσείς, με ότι εκπροσωπείτε ως προσωπικότητα, ο συγκεκριμένος δήμαρχος και διοργανωτής.

Ναι κ. Ψινάκη η διαχείριση και η χρήση των ιστορικών μας χώρων, παρα τις οποιες ατέλειες έχει το κράτος, είναι σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε σε Δημάρχους που εμπορεύονται τα πάντα..

Θυμάμαι ότι από την προεκλογική σας περίοδο, το 2014, δείξατε μια διάθεση «εκμετάλλευσης» και όχι σεβασμού του αρχαιολογικού χώρου. Μέσα στην προεκλογική περίοδο «διαχειριστήκατε» τον αρχαιολογικό χώρο ως δημοτικό κοινόχρηστο χώρο και άρα «ιδιωτικό» του κάθε δημάρχου.

Ο χώρος του τύμβου δεν είναι ούτε μουσική σκηνή, ούτε θεατρικό σανίδι, ούτε πασαρέλα. Είναι χώρος ιστορικός, είναι χώρος ιερός, είναι η κληρονομιά μας που συμβολίζει αξίες και εμπεριέχει μνήμες.

Βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου σας, αλλά η διαχείριση του και η προστασία δεν ανήκει στην αρμοδιότητα σας. Και ευτυχώς, και αυτό το λέω γενικά για όλη την Τ.Α.. Προσωπικά έδωσα μάχες και θα συνεχίσω να δίνω, για να μην περάσουν στην Τ.Α. αρμοδιότητες επί των αρχαιολογικών χώρων.

Τέλος να σας πω ότι ευτυχώς που υπάρχουν αυτές οι «ξινές» και οι «ξινοί» στο ΚΑΣ και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, γιατί χάριν αυτών υπάρχουν και σώζονται πολλοί χώροι και μνημεία στη χώρα μας».

Στο θέμα παρενέβη με ανάρτησή του στο προφίλ του στο facebook και ο δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα, υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών Φώτης Δεληβοριάς ο οποίος δε στάθηκε μόνο στα όσα είπε ο δήμαρχος Ψινάκης αλλά και στη στάση που κράτησαν και άλλοι παριστάμενοι στη συναυλία.

Ο κ. Δεληβοριάς με τίτλο «Αθλιότητα χωρίς πάτο του Η. Ψινάκη (και των παρισταμένων)Α, ανάρτησε τα εξής: «Ο Ψινάκης μιλάει για τις “αγάμητες” του ΚΑΣ που θα ξεμπουκώσει (!)και η υπουργός Τουρισμού (και κάμποσοι βουλευτές) παρακολουθούν απλώς (επιδοκιμάζοντας;).

Σας γράφω σοκαρισμένος, αληθινά, πέρα από τα στενά πολιτικά. Στη συναυλία για την πανσέληνο στον Μαραθώνα, ο δήμαρχος Η. Ψινάκης, αφού βράβευσε την υπουργό (και τραγουδίστρια της συναυλίας) Α. Πρωτοψάλτη ξέσπασε σε ένα υβρεολόγιο κατά του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (επειδή δεν έδωσε άδεια να γίνει η συναυλία στον τύμβο). Είπε ότι φταίνε οι “διάνοιες”, και οι “αγάμητες” του ΚΑΣ, στις οποίες θα στείλει τον Σπαλιάρα να τις ξεμπουκώσει. Στο θεό σας, επί λέξει!

Δεν θυμάμαι άλλη τέτοια στιγμή επιθετικής δημόσιας χυδαιότητας, σεξισμού, αθλιότητας. Και έχω μείνει άναυδος, όχι μόνο επειδή αυτά τα είπε δημόσια, με τον κόσμο να γελάει από κάτω, αλλά επειδή δεν υπήρχε (όσο ξέρω) καμία αντίδραση ούτε από την υπουργό τουρισμού, ούτε από τους/τις παριστάμενους (Ντ. Μπακογιάννη, Ζ. Λάσκαρη, Β. Κικίλιας).

Ξέρω ότι είναι σχεδόν γραφικό να γράφουμε εδώ, οπότε πολύ σοβαρά σκέφτομαι

α) να πάμε να πετάξουμε γιαούρτια στον Ψινάκη (όπως πριν πολλά χρόνια στον “μαύρο τρύπα”, θυμάστε)

β) να ζητήσουμε η υπουργός Τουρισμού, και η υπουργός Πολιτισμού (γυναίκες και οι δύο, κατά σύμπτωση) να αποδοκιμάσουν το κάθαρμα

γ) η χλεύη και η οργή μας όχι μόνο για τον Ψινάκη, αλλά –ακόμα περισσότερο– για την Α. Πρωτοψάλτη και όλους και όλες που παρακολουθούσαν αμέτοχοι».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα