Αρνητικός για την συμμετοχή

Η επίτευξη συμφωνίας και η υπογραφή του 3ου μνημονίου αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό τοπίο. Ναι μεν η κυβέρνηση Τσίπρα έχει την ευθύνη για να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, αλλά στη ΝΔ προβληματίζονται για το τι μέλλει γεννέσθε, όπως επίσης και για το τι πρέπει να κάνει.
Όλοι στη ΝΔ εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, όμως ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει εάν θα ζητήσει και την συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οπότε στη ΝΔ στο δίλλημα που πιθανόν θα πρέπει να τοποθετηθούν είναι εάν πρέπει να συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα εάν τους ζητηθεί.
Πηγές δίπλα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ισχυρίζονται ότι ο μεταβατικός πρόεδρος είναι αρνητικός στο σενάριο ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ανοικτοί στο ενδεχόμενο να υπάρξει συμμετοχή με ορισμένα μέλη, εάν της ζητηθεί, στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Η στάση, πάντως, της ΝΔ επί της ψηφοφορίας των μέτρων θα είναι θετική και θα δώσει την πολιτική βοήθεια που χρειάζεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα κεντρικά στελέχη της ΝΔ, αν και έχουν ενστάσεις για πολλά σημεία της συμφωνίας, με βάσει τις πληροφορίες που είχαν από τις Βρυξέλλες, εμφανίζονται θετικοί να στηρίξουν τη συμφωνία με την οποία αποφεύγονται τα χειρότερα, δηλαδή η έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
«Εμείς θα κάνουμε το εθνικό μας χρέος, όπως το κάναμε πάντα» έλεγε πρώην υπουργός που έχει την εμπειρία των διαπραγματεύσεων και διευκρινίζει πως για μια ακόμη φορά δεχθήκαμε ένα φάρμακο ισχυρό από τους πιστωτές για να παραταθεί ο χρόνος ζωής μας.
«Το θετικό είναι ότι η χώρα είναι όρθια και παρέμεινε στην ευρωζώνη» είναι το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το βασικό είναι να ψηφιστούν τα μέτρα και να εφαρμοστούν, ενώ η όποια κριτική για το χρόνο που χάθηκε θα γίνει στην ώρα της.
Τα εσωκομματικά
Στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων που έρχονται υπάρχει ανοιχτό το θέμα διαδοχής στη ΝΔ. Ναι μεν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει πει ότι όλα θα πάνε πιο πίσω, αλλά στενοί του συνεργάτες ισχυρίζονται ότι το ξανασκέφτεται.
Έτσι ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν οι διαδικασίες και με την συμφωνία θα ληφθεί και οριστική απόφαση αφενός μεν για το πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ, αφετέρου δε για το εάν τελικά ο Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος για να διαδεχθεί επισήμως τον Σαμαρά. «Όλα ακόμη είναι ρευστά», λένε με νόημα οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα