Από κόσκινο οι «επώνυμοι» της λίστας Λαγκάρντ

Έλεγχος κατά προτεραιότητα για τους «επώνυμους» της λίστας Λαγκάρντ.  Σε εξέλιξη και άλλη μεγάλη έρευνα από την οικονομική εισαγγελία για μεγαλοτραπεζίτη και μέλη της οικογένειάς του. Ας πάρουμε όμως τις υποθέσεις με τη σειρά…

Της Καίτης Καλογήρου

Σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ διερευνώνται εξονυχιστικά για τυχόν φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος όλα τα μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού, εκδοτικού και εφοπλιστικού χώρου.

Αρχές φθινοπώρου αναμένονται τα αποτελέσματα του ελέγχου. Από τις πρώτες ενδείξεις της έρευνας που έχει χαρακτήρα «κατεπείγουσας» φαίνεται πως αρκετοί από τους «επώνυμους» της περιβόητης λίστας, η οποία άρχισε να διερευνάται με καθυστέρηση ετών, θα βρεθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη μπροστά σε βαριές κυρώσεις, τόσο ποινικές όσο και οικονομικές.

Την εντολή για ξεσκαρτάρισμα των γνωστών ονομάτων που περιλαμβάνονται στη περιβόητη πια λίστα έδωσε πριν από περίπου ενάμιση μήνα ο επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γιάννης Δραγάτσης. Κι αυτό για να μην υπάρξει καμία υπόνοια ότι η έρευνα δεν προχωρά και για τα βαριά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν.

Πώς γίνεται ο έλεγχος της λίστας

Ο έλεγχος, ο οποίος γίνεται στα 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ (αφορά στο περιεχόμενο τραπεζικών τους λογαριασμών στην HSBC τη χρονική περίοδο 2006-2007) είναι εξονυχιστικός.

Τα 2.062 ονόματα έχουν «σπάσει» σε ψηφιακούς δίσκους, οι οποίοι έχουν αποσταλεί στη ΔΟΥ, όπου ο κάθε ελεγχόμενος υποβάλλει τη φορολογική δήλωσή του. Ακόμη δε κι αν τη συγκεκριμένη περίοδο (2006-2007) ο επίμαχος λογαριασμός εμφανίζεται μηδενικός, ανοίγουν και ελέγχονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του προσώπου στην Ελλάδα σε βάθος 14ετίας, από το 2000 έως το 2014.

Όταν εντοπίζονται καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα, τα χρηματικά ποσά καταλογίζονται στον καταθέτη. Σε αυτή την περίπτωση ο ελεγχόμενος καλείται εντός 20ημέρου για παροχή εξηγήσεων και, αν η εντοπιζόμενη καθαρή φοροδιαφυγή υπερβαίνει το χρηματικό ποσόν των 150.000 ευρώ, η ποινική δίωξη που ασκείται σε βάρος του είναι σε βαθμό κακουργήματος για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και βεβαίως καλείται να καταβάλει τον διαφυγόντα φόρο.

Η έρευνα δυσκολεύει χρονικά εξαιτίας της καθυστέρησης των τραπεζών να αποστείλουν διερευνώμενους λογαριασμούς, αλλά και στις περιπτώσεις όπου εμπλέκονται offshore εταιρείες.

Ένα κομμάτι του ελέγχου έχουν αναλάβει οι ΔΟΥ, όπου 50 πραγματογνώμονες διεκπεραιώνουν από μία έως δύο περιπτώσεις, και ένα κομμάτι από το ΣΔΟΕ, στο οποίο απασχολούνται περίπου ???? πραγματογνώμονες.

Ο μεγαλοτραπεζίτης και οι πραγματογνώμονες

«Κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο», διαμηνύουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν ήδη βάλει πλώρη και για τη διερεύνηση και άλλων μεγάλων υποθέσεων.

Ανάμεσά τους και η μεγάλη έρευνα που γίνεται με άκρα μυστικότητα, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται πανίσχυρος μεγαλοτραπεζίτης και μέλη της οικογένειάς του. Μάλιστα, γι’ αυτήν την υπόθεση έχει ασχοληθεί διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ του πρακτορείου, το οποίο διερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς, ο πασίγνωστος τραπεζίτης από κοινού με τη σύζυγό του και τα παιδιά του έχουν στην κατοχή τους ιδιωτικές εταιρείες επενδύσεων, οι οποίες έχουν βγάλει εκατομμύρια μέσα από τη συνεργασία με την τράπεζα που διοικεί και μέσω συμφωνιών που δεν γνώριζαν οι άλλοι μέτοχοι.

Το πρακτορείο ανέφερε, μάλιστα, ότι εντόπισε συνολικά 11 επιχειρήσεις, στις οποίες μέλη της οικογένειας του ελεγχόμενου τραπεζίτη έχουν υπηρετήσει στο διοικητικό τους συμβούλιο.

Στο ρεπορτάζ γίνεται ακόμη λόγος για ασυνήθιστες συμφωνίες που αφορούν εταιρείες που συνδέονται μέλη της οικογένειάς τους αλλά και πρώην στελέχη της τράπεζάς του.

Οι περίεργες συμφωνίες αφορούν στην πώληση στην τράπεζα τριών διαφορετικών ιδιοκτησιών μέσω τριών διαφορετικών ιδιωτικών επιχειρήσεων. Τα ακίνητα φαίνεται ότι αγοράστηκαν σε εξευτελιστικές τιμές και μετά μεταπωλούνταν στην τράπεζα σε διπλάσια τιμή.

Ήδη οι εισαγγελείς διερευνούν μέσω δικών τους πραγματογνωμόνων τις επίμαχες συναλλαγές.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα