Αποφασιστικό «όχι» προς τους δανειστές

Απόφαση για σκληρή γραμμή άμυνας έλαβαν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να φρενάρουν τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών. Ήδη οι τροϊκανοί αρνούνται τις νέες ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών και φυσικά δημιουργείται κλίμα αναστάτωσης στην κοινωνία.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω, αλλά παράλληλα δεν επιθυμεί και την οριστική ρήξη, κάτι που μπορεί να αναβάλει ή και να αναστείλει την συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει με ήρεμο, συναινετικό αλλά αποφασιστικό τρόπο να αλλάξει ο τρόπος που ελέγχει η τρόικα την πορεία του προγράμματος και να ανακτήσει πλήρως την ευθύνη για τις ασκούμενες πολιτικές και την κυριαρχία στη χώρα. Η πορεία των δημόσιων οικονομικών, άλλωστε, ισχυροποιεί τη θέση της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Η μάχη που θα δοθεί θα είναι οι φοροελαφρύνσεις, η αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ζητήματα, η επαναξιολόγηση των απολύσεων στις συγκοινωνίες και φυσικά η υποχρεωτική αξιολόγηση του 15% στις υπηρεσίες του δημοσίου που ζητεί η τρόικα – ένα μέτρο παράλογο και αντισυνταγματικό.

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, αναμένεται να δοθούν εξηγήσεις ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν αφορούν κατασχέσεις ή υπαγωγή σε funds των δανείων των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Επίσης, το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό έχει υποστεί σειρά βελτιώσεων και δεν περιέχει συντελεστές δόμησης και χωροθετήσεις, αλλά αυτά θα πρέπει να εξηγηθούν στους πολίτες ώστε να μην προκαλείται αναστάστωση ή να δημιουργείται χώρος για πολιτικά παιχνίδια.

 Το νερό

Ως πρώτο βήμα για το πώς θα πορευθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν και η απόφαση πρωθυπουργού και αντιπροέδρου να βάλουν στην… κατάψυξη το αμφιλεγόμενο σχέδιο ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ). Κι όπως λένε συνεργάτες των δύο ηγετών αυτό ήταν το πρώτο βήμα.

 

Είχε προηγηθεί μία σκληρή συνάντηση με την τρόικα, με αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις, τις καθυστερήσεις από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ και τον ανασχεδιασμό του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου αυτό να φέρει στα ταμεία, τμήμα έστω των ποσών που προβλέπονται από το μνημόνιο. Και η σημασία είναι ότι η κυβέρνηση επιλέγει, πλέον, τις μάχες που θα δώσει και δεν αναλώνεται σε ένα πολυμέτωπο αγώνα με αμφίβολο αποτέλεσμα.

 

Με άλλα λόγια, επιδιώκει να κλείσει κάποια παράπλευρα μέτωπα προκειμένου να έχει αντοχές για τη μείζονα μάχη. Την ίδια στιγμή, οι Σαμαράς και Βενιζέλος δείχνουν, με την κίνησή τους, την διάθεση να μεταβάλλουν όρους του προγράμματος, με τρόπο όμως που δεν θα οδηγεί σε αναίρεση ή ανατροπή του.

 

Βέβαια για να πούμε και του στραβού το δίκιο θεωρείται απίθανο η τρόικα να αποδεχτεί, ταυτόχρονα, εκπτώσεις στα φορολογικά μέτρα, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Αντιθέτως δεν αποκλείεται να επαναφέρει ζήτημα ομαδικών απολύσεων και συνδικαλιστικού νόμου προκειμένου να δώσει κάποιες μικρές φορολογικές μειώσεις. Το σίγουρο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να κινητοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει κάποιας μορφής πολιτική συμφωνία σε κορυφαίο επίπεδο με Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον. Όμως, όπως ειπώθηκε, το ενδεχόμενο μονομερών παραχωρήσεων εκ μέρους των πιστωτών θα πρέπει να αποκλειστεί.

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα