«Αποσύρετε την διάταξη για τη ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις»

«Χέρι» βάζει η τρόικα στην κυβέρνηση με επιστολή της προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η «Καθημερινή», οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ, το ίδιο φέρεται να ζητούν και για τις προτάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι επικεφαλής της τρόικα εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Εκτός από τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που έχει ήδη ψηφιστεί και είναι νόμος του κράτους, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρονται και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Μάλιστα, η Τρόικα στην επιστολή της επισημαίνει ότι αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

 

Απάντηση ΥΠΟΙΚ στην επιστολή της Τρόικα

«Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί. Η συζήτηση με την Τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης», είναι η απάντηση που δίνει το Υπουργείου Οικονομικών στα όσα γράφονται και ακούγονται περί απόσυρσης της ρύθμισης.

Όπως είναι κατανοητό, θέμα απόσυρσης της ρύθμισης δεν τίθεται για την κυβέρνηση, ωστόσο ήδη μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικα, σχεδιάζεται μπαράζ κατασχέσεων για όσους δεν αξιοποιήσουν την τελευταία- όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο- ευκαιρία για να ρυθμίζουν τα χρέη τους. Το πρώτο κύμα κατασχέσεων θα αφορά σε οφειλές πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ, αλλά η συνέχεια θα δοθεί με τους μικρότερους οφειλέτες, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των 3,3 εκατ. Ελλήνων που χρωστάνε στην εφορία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα