«Ανησυχίες, το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές…»

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ «ΨΗΦΙΖΑΝ» ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, χτυπήματα ακόμα και κάτω από τη μέση αλλά και μερική συνεργασία περιμένει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ. Κυβερνητικοί κύκλοι, ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είχαν κρύψει πως επιθυμούσαν την εκλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μετά όμως τις εξελίξεις καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούσε το Μέγαρο Μαξίμου την εκλογική διαδικασία στη Νέα Δημοκρατία. Το αποτέλεσμα άλλωστε θα άλλαζε τα δεδομένα, ακόμα και αν είχε εκλεγεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Η νίκη όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε απροετοίμαστο το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας ανησυχία στα πρώτα εικοσιτετράωρα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσαν στενά τις κινήσεις του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουν δηλώσεις και επιλογές.

Αυτό που κάποιοι πιο απαισιόδοξοι προβλέπουν είναι πως η πολιτική ζωή του τόπου υπάρχει ενδεχόμενο να γυρίσει αρκετές δεκαετίες πίσω με υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους θυμίζοντας έντονα την τελευταία περίοδο Παπανδρέου – Μητσοτάκη.

Άλλωστε, τα πρώτα δείγματα γραφής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν πως θα εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία για να επιτεθεί στην κυβέρνηση με ταυτόχρονο άνοιγμα στο ευρύτερο κέντρο, ώστε να ενδυναμώσει τα ποσοστά του κόμματός του.

Το τελευταίο είναι και το σημείο που προβληματίζει ιδιαιτέρως το Μέγαρο Μαξίμου σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει ανοιχτά σοβαρά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν… φιλολαϊκά.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ήρεμος και βέβαιος πως ο πολιτικός του αντίπαλος δεν έχει καμία τύχη. Μάλιστα, σε τακτικό του συνομιλητή εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ακόμα και αν η κυβέρνηση πέσει και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, εκείνος θα είναι και πάλι ο νικητής.

Τη σιγουριά αυτή όμως δεν συμμερίζονται οι συνεργάτες του. Άλλωστε τα απόνερα από την εκλογή Μητσοτάκη έγιναν άμεσα αισθητά, με το Ποτάμι ή τουλάχιστον ένα μέρος του να φλερτάρει έντονα πια με τη νέα ηγεσία της Ν.Δ., ενώ στο ΠΑΣΟΚ καταγράφεται η πρώτη απώλεια μετά τη διαγραφή του Λ. Γρηγοράκου ο οποίος είπε τα… αυτονόητα!

Πίσω στο κυβερνητικό επιτελείο, με εμφανή την επικοινωνιακή αδυναμία αλλά και τις καθημερινές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου, αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν την ανησυχία τους για επερχόμενο πόλεμο λάσπης και σκανδαλολογίας με όχημα συγκεκριμένη εφημερίδα και τον ιστότοπό της. «Αν μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο μέσο αναζητούσε δικαιολογίες για να επιτεθεί στην κυβέρνηση, με δεδομένο τη στήριξη που παρείχε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την προεκλογική περίοδο, πλέον μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα. Κάθε δήλωση παρερμηνεύεται και επιχειρείται να παρουσιαστεί άλλοτε μια ψευδή διάσταση των πραγμάτων και άλλοτε μια υπερβολική και αστήρικτη», σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στην «Α».

Η πρώτη απόφαση σε επικοινωνιακό επίπεδο που λήφθηκε είναι να εστιάσουν στο παρελθόν του Κ. Μητσοτάκη, με στόχο να ταυτιστεί με τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και να επισημανθεί πως δεν προήλθε από παρθενογένεση, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε κυβερνητικό στέλεχος.

Μια πρώτη γεύση των όσων θα ακολουθήσουν έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη σχολή Δημόσιας Διοίκησης, όπου για την κακή κατάσταση του δημόσιου τομέα επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ άφησε σαφείς αιχμές και για τον νεοεκλεγέντα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των παραδόσεων του κομματικού κράτους. Ο κ. Μητσοτάκης, είπε ο κ. Τσίπρας, καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης για να διορίσει με διαδικασίες μη διαφανείς, μη αντικειμενικές, αυτούς που ο ίδιος επέλεξε, και πρόσθεσε ότι ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και όχι από λόγια του.

Ήδη από τη Δευτέρα η κυβέρνηση έδειξε τις προθέσεις της. «Για άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκε η ισχύς της οικογενειοκρατίας στη συντηρητική παράταξη. Παρά τις διακηρύξεις του περί ανανέωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει προσκολλημένος στο νεοφιλελεύθερο δόγμα που επανειλημμένα αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του απέναντι στα ακροδεξιά στηρίγματά του, χωρίς τα οποία δεν θα είχε καταφέρει να εκλεγεί», ανέφερε σημείωμα του Μαξίμου με αφορμή την εκλογή του. Επίσης, συμπλήρωναν «πως τηρούν μία στάση αναμονής ενόψει της συνάντησης Τσίπρα – Μητσοτάκη προκειμένου να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του, ωστόσο όμως έχει δώσει δείγματα γραφής, όπως για παράδειγμα στη δημόσια διοίκηση ως υπουργός».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα