Αναμένοντας λευκό καπνό

Τον λευκό καπνό αναμένουν τα μέλη του Ποταμιού που έχουν ταχθεί υπέρ της συνεργασίας με άλλα κόμματα. Αντίθετα όσοι δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή τη συνεργασία περιμένουν κι αυτοί με τη σειρά τους τις αντιδράσεις των κεντροδεξιών του Ποταμιού και ειδικά της συνεργαζόμενης Δράσης του Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος άναψε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το “πράσινο φως” στον Θεοδωράκη.
Όλα δείχνουν ότι το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη έχει αποφασίσει να συνεργαστεί προεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να επιβιώσει στην επερχόμενη μάχη του δικομματισμού. Τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και το πεσμένο ηθικό των στελεχών του Ποταμιού οδήγησαν τον Σταύρο Θεοδωράκη να πάρει την απόφαση της προεκλογικής συνεργασίας. Δεν δείχνει, ωστόσο, διατεθειμένος να εγκλειστεί «σε ένα δωμάτιο μόνο με τη Φώφη», όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματός του, και να περιοριστεί σε μια μονοσήμαντη συνεργασία, η οποία θα απορροφήσει και θα εξαερώσει το Ποτάμι.
Όπως λένε συνεργάτες του Θεοδωράκη οι όροι της συνεργασίας, τα πρόσωπα που θα αναδειχθούν, αλλά και το καυτό θέμα της ηγεσίας είναι τα ζητήματα που θα πέσουν στο τραπέζι. Επιθυμία του Σταύρου Θεοδωράκη είναι η προεκλογική συνεργασία να αποτελεί πραγματική διεύρυνση στον προοδευτικό χώρο και όχι μειονεκτικές κινήσεις αποκλειστικά στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο ίδιος έχει στείλει πρόσκληση συνεργασίας και στο κεντροδεξιό κόμμα «Δράση» και έχει λάβει θετική απάντηση.
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι δεν έχει πρόθεση να ενωθεί με το ΠΑΣΟΚ αλλά θέλει το Ποτάμι να «πολλαπλασιαστεί» σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και προοδευτικές δυνάμεις, προκειμένου «να τα αλλάξουμε όλα». Τόνισε πως το Ποτάμι δεν είναι μία κεντροαριστερή δύναμη, ώστε να λάβει μέρος στην ανασυγκρότηση του αριστερού χώρου που επιδιώκει η κ. Γεννηματά. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι αν «υπάρχουν στο δωμάτιο» προοδευτικές δυνάμεις που δεν εκπροσωπούνται, ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το Ποτάμι, τότε είναι «χρέος μας είναι να ενωθούμε μαζί τους». Απέρριψε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατό η χώρα να προσφεύγει στις κάλπες «κάθε έξι μήνες», ειδικά τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση.
Ο παράγοντας Παπανδρέου
Πρόθυμος να λάβει μέρος σε αυτή την προεκλογική συνεργασία εμφανίζεται και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν έχει άλλα περιθώρια κινήσεων και οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν εξαφανισμένο από τον πολιτικό χάρτη. Το αγκάθι αυτών των έντονων διεργασιών στην Κεντροαριστερά είναι το θέμα του αρχηγού. Αν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜ.ΑΡ., το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ του Παπανδρέου συνενωθούν και συμφωνήσουν σε ένα κοινό προοδευτικό πρόγραμμα απέναντι στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθεί μοιραία και το θέμα της ηγεσίας. Για τον Σταύρο Θεοδωράκη αυτό «δεν αποτελεί πρόβλημα», αναφέρουν στενοί συνεργάτες του. Δείχνει, ωστόσο, δύσκολο για τη Φώφη Γεννηματά να αποδεχθεί δεύτερο ρόλο και να εγκαταλείψει το όνειρό της να ηγηθεί της ενωμένης κεντροαριστερής παράταξης.
Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι οι επόμενες εκλογές θα επιτρέψουν στο ΠΑΣΟΚ να ανακτήσει πολλές από τις παλιές δυνάμεις του, αφού οι ψηφοφόροι που το είχαν εγκαταλείψει για να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψουν μετανιωμένοι. Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν προς το παρόν κύμα επιστροφής, αλλά η ενδεχόμενη συνεργασία με άλλα κόμματα του χώρου μπορεί να δώσει την αίσθηση ότι η πάλαι ποτέ κραταιή Κεντροαριστερά μπορεί να ανασυγκροτηθεί, μετά την αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα να καταλάβει ιδεολογικά αυτό τον χώρο.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ίσως ο μόνος που θα εκφράσει δικαιολογημένες ενστάσεις στην επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου, μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια να καταποντίσει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη ιδρύοντας το ΚΙΔΗΣΟ και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν φυγόκεντρες κινήσεις, που μπορεί να φτάσουν έως και στη διάσπαση του κόμματος.
Επίθεση στην κυβέρνηση
Κριτική στην κυβέρνηση, άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας πως δεν προστατεύει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά συνεχίζει το «χόμπι» παρεμβάσεων στο έργο δικαστών και εισαγγελέων.
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έκανε «βουτιά στην επετηρίδα» και επέλεξε τους πιο «βολικούς» στο πλευρό της προέδρου του Αρείου Πάγου. Κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ότι δεν αντιλαμβάνεται τους δικαστές αξιοκρατικά, αλλά ως φίλους ή εχθρούς της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει μόνο τέσσερις άδειες τη στιγμή που λειτουργούν οκτώ σταθμοί «αυξάνει τη διαπλοκή» και δίνει μεγάλες εξουσίες στον υπουργό σε βάρος των ανεξάρτητων Αρχών.
Εκδήλωση στις Βρυξέλλες

Εκδήλωση για τους πρόσφυγες οργανώνει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες το Ποτάμι. Συγκεκριμένα το κίνημα σε συνεργασία με την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οργανώνει την Τρίτη 5 Απριλίου στις Βρυξέλλες, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μία διαφορετική συνάντηση με τίτλο «Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα». Στόχος είναι να δείξει το S&D τη συμπαράστασή του στους πρόσφυγες αλλά και στην Ελλάδα που δοκιμάζεται από την προσφυγική κρίση.
Η πρόταση για αυτή τη συνάντηση έγινε στον Πρόεδρο της ευρωομάδας των σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα από τους ευρωβουλευτές του Κινήματος Γιώργο Γραμματικάκη και Μίλτο Κύρκο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ποταμιού και εκείνος την αποδέχτηκε. Στη εκδήλωση των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα μιλήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ θα έχει και συναντήσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης με την Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς .

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα