Ανακατεύεται η τράπουλα στον ΣΥΡΙΖΑ

 Βαριά έπεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η νίκη στις ευρωεκλογές. Και τώρα πρέπει να τη διαχειριστούν. Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνουν όσοι βρίσκονται εκτός του κόμματος. Γιατί εντός των τειχών της Κουμουνδούρου η συζήτηση που έχει ανάψει για τα καλά είναι το πώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα αλλοιωθεί μέσα από τις υποχρεωτικές –πια– συνεργασίες.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Οι ομάδες που λειτουργούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όλα δείχνουν πως έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και ήρθε η ώρα να επανασυνταχθούν, αφού πρώτα ανακατευθεί η τράπουλα. Τα στρατόπεδα έχουν αλλάξει, οι προτεραιότητες επίσης. Και πολύ σύντομα ο κομματικός χάρτης θα πάρει άλλη μορφή.

Ήδη η πρώτη διάσπαση κατεγράφη: μία ημέρα μετά τη διακίνηση κειμένου ιδεολογικού προβληματισμού από τον Αλ. Μητρόπουλο και τον Διον. Τεμπονέρα, η Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, διά του Ι. Μιχελογιαννάκη, κατέθεσε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δικό της κείμενο, με θέμα τις συνεργασίες και τις θέσεις του κόμματος. Έτσι, στις τάξεις των «πράσινων» επήλθε ένα ρήγμα, καθώς κάποια από τα μέλη της Σοσιαλιστικής Τάσης δεν κρύβουν την ενόχλησή τους και την οργή τους για την επιλογή του κ. Μητρόπουλου να αυτονομηθεί αιφνιδιαστικά.

Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ πια δεν είναι η εξουσία που κάποιοι ήδη θεωρούν ότι έχουν αγγίξει, αλλά το με ποιους θα συνεργαστούν ώστε να μην υποχρεωθούν σε υποχωρήσεις, τόσο εντός του κόμματος, όσο και εκτός αυτού.

Η επιστολή των «53» επί της ουσίας αυτά τα θέματα αναδεικνύει. Ζητήματα που η «Α» είχε καταγράψει όλο το προηγούμενο διάστημα και οφείλονται στις αποφάσεις μιας μικρής ομάδας στην Κουμουνδούρου που κινείται γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα και επιχειρεί να διοικήσει μακριά από τα κομματικά όργανα.

Η συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. που επιχειρήθηκε μάλλον ναυαγεί οριστικά και αμετάκλητα. Άλλωστε ήδη το κόμμα του Πάνου Καμμένου έκανε δεξιό άνοιγμα και προχωρά μαζί με τον Νίκο Νικολόπουλο.

Λύση για την Κουμουνδούρου θα ήταν στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες μια πρώτη δοκιμή θα είναι η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται από την Κουμουνδούρου, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, στη συνέχεια θα αναζητήσει τη συμμαχία και του ίδιου του Φώτη Κουβέλη με στόχο την κοινή εκλογική κάθοδο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να μη χαθεί το bonus των 50 εδρών που δεν δίνεται σε συνασπισμούς κομμάτων.

Την ίδια ώρα που εξετάζονται πρόσωπα ένα προς ένα, η Αριστερή Πλατφόρμα υποστηρίζει ότι προέχει η κοινωνική κινητοποίηση η οποία θα αποτρέψει τους βουλευτές να παρατείνουν τη συνέχιση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης. Να αποτραπεί δηλαδή η προεδρική εκλογή «από τα κάτω» και όχι με συμφωνίες κορυφής. Εκτιμάται πως με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποχρεωθεί σε υποχωρήσεις αλλά ούτε και σε συνεργασίες με αμφιλεγόμενα πρόσωπα.

Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη πλευρά, όπως αυτή του Αλέξη Μητρόπουλου, η οποία ζητά να ξεφύγει το κόμμα από την εμμονή στο κάλεσμα προς το ΚΚΕ και να ανοιχτεί προς ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι έχουν ξεφύγει από τον χώρο των μνημονίων και ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Με αυτή τη λογική των συμμαχιών φαίνεται να συμφωνούν και οι Νίκος Βούτσης, Γιάννης Μπαλάφας και Δημήτρης Βίτσας.

Αγώνας δρόμου για τους «121»

Λύνοντας τα εσωτερικά τους θέματα, στον ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσουν αγώνα δρόμου ώστε να συγκεντρωθούν οι 121 βουλευτές που θα μπλοκάρουν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτός ο στόχος όμως είναι που προβληματίζει ιδιαιτέρως, καθώς θα ζητηθούν ανταλλάγματα, όπως για παράδειγμα η εκλογική συνεργασία με πολιτικά στελέχη που θα διεκδικήσουν με τον τρόπο αυτό την επιβίωσή τους. Μέχρι πού όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να υποχωρήσει; Και με ποιους μπορεί να συνεργαστεί;

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως δεδομένοι κατά του όποιου προτεινόμενου προέδρου είναι 83 βουλευτές. Με άλλα λόγια, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που τηρεί την ίδια στάση ιστορικά. Για να έχει το ΠΑΣΟΚ διαρροές θα πρέπει να έχει προηγηθεί το συνέδριό του, το οποίο να αφήσει παραπονούμενους. Σήμερα ο χώρος της Ελιάς συνολικά ελέγχει 29 βουλευτές.

Θολό είναι το τοπίο της ΔΗΜΑΡ, όπου επί της ουσίας αφορά 12 βουλευτές. Με πολλές επιφυλάξεις εκτιμάται πως αυτοί μάλλον θα καταψηφίσουν τον υποψήφιο. Ειδικά από τη στιγμή που αυτός δεν θα είναι ο Φώτης Κουβέλης. Ο ίδιος έχει απορρίψει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. Άγνωστο παραμένει τι θα κάνουν και οι ΑΝΕΛ. Εδώ σημαντικό ρόλο θα παίξει το ένστικτο της επιβίωσης.

Πρόβλημα είναι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι πολύ θα ήθελαν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Η επανεκλογή τους μάλλον αποκλείεται, εκτός και αν ενταχθούν εκ νέου σε κάποιο κομματικό σχηματισμό. Ποιος όμως θα μπορούσε να είναι αυτός; Βέβαια ανάμεσά τους υπάρχουν και εκείνοι που δεν θα αντισταθούν σε μια μεγαλειώδη έξοδο…

Αυτοκριτική…

Ενόχληση υπάρχει σε πολλούς από το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας… διαπιστώνει οργανωτικές δυσχέρειες σε μια προσπάθεια να μην αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Μάλιστα έκανε και λόγο για ανασυγκρότηση των δομών. Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Μανώλης Γλέζος (φωτ.).

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας, στηλίτευσε το γεγονός ότι το κόμμα δεν έχει προβεί σε ουσιαστική αυτοκριτική, αντιθέτως προσπαθεί να μετακυλήσει τις αποτυχίες του στα μέλη. Παράλληλα, σημείωσε ότι στα μετεκλογικά κείμενα αποτίμησης του αποτελέσματος των εκλογών αποφεύγεται συστηματικά η αναφορά στα αίτια τόσο των επιτυχιών όσο και των αποτυχιών, όπου αυτές σημειώθηκαν και απλώς αναλώνονται και περιορίζονται σε «διαπιστώσεις».

Αναφερόμενος στην επιχείρηση «μετακύλιση ευθυνών αντί αυτοκριτικής» στις οργανώσεις και τα μέλη του κόμματος, επανέλαβε (ανάλογη θέση είχε διατυπώσει και στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας) ότι οι οργανώσεις δεν φέρουν ευθύνη για επιλογές και αποτελέσματα διότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη τους. Αντ’ αυτού, όπως είπε καρφώνοντας τον Αλέξη Τσίπρα και τους πέριξ αυτού, κλήθηκαν απλώς να υπηρετήσουν ειλημμένες αποφάσεις.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα