Ανέτοιμη για την Ευρώπη πανέτοιμη για πρωτάθλημα

 

 

Ήλθον, είδον και απήλθον η ΑΕΚ στην Ευρώπη και δυστυχώς πρέπει να θωρακιστεί με υπομονή ως οργανισμός, προκειμένου να πάψει να περνά από καλοκαιρινές συμπληγάδες και να παίζει απ’ ευθείας στους ομίλους, εκεί που ανήκει! Η οικονομική και διοικητική κατρακύλα της ομάδας από το 2010 κι έπειτα σταμάτησε μετά τον υποβιβασμό στη Football League 2 και η φίλαθλη Ελλάδα βλέπει ότι πλέον η ομάδα επιστρέφει σε όλα τα επίπεδα. Μόνο που η επιστροφή στα φθινοπωρινά παιχνίδια της Ευρώπης δεν είναι ακόμη μία διαδρομή την οποία η ΑΕΚ μπορεί να διαβεί με άνεση.

Δυστυχώς για την ελληνική ομάδα, η UEFA διατηρεί ένα σύστημα και στους δύο θεσμούς που μέχρι τη φάση των «16», διαχωρίζει τις ομάδες σε ισχυρούς και αδύναμους και η ειδική βαθμολογία της ΑΕΚ αγγίζει το μηδέν. Η Ένωση είναι και πάλι ομάδα που θα εξασφαλίζει κάθε χρόνο ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά μέχρι να κάνει δύο κολλητές υπερβατικές χρονιές στην Ευρώπη, θα έχει δύσκολες κληρώσεις. Αυτή την υπέρβαση δεν την κατάφερε φέτος. Δεν την κατάφερε λόγω του το ότι έπεσε στον πιο δυνατό αντίπαλο. Και δεν την κατάφερε για μερικούς ακόμη λόγους τους οποίους θα αναλύσουμε:

Λόγος πρώτος: Καθυστέρηση έλευσης Πατίτο, Αλμέιδα

Δεν είναι μομφή προς τη διοίκηση ή τους διαιτολόγους των παικτών. Όλες μα όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες παίρνουν παίκτες μέχρι τα τέλη του Αυγούστου. Η ΑΕΚ είχε έτοιμους Τσιγκρίνσκι, Μπακασέτα και Μπάρκα, εκτός αποστολής Πατίτο και εντός αγώνα για 25 λεπτά τον Αλμέιδα. Κατά τα 7/10 οι παίκτες που πήρε ήταν εκεί και βοήθησαν στα δύο ματς. Κάποιες ομάδες πληρώνουν την καθυστέρηση στις μετεγγραφές, κάποιες άλλες όχι.

Λόγος δεύτερος: Άδεια αντίπαλη περιοχή

Η ΑΕΚ όσο δεν είχε σέντερ φορ περιοχής, έπρεπε να κάνει μεγαλύτερες χρονικά επιθέσεις, ούτως ώστε να φορτώσει το αντίπαλο κουτί. Οι αλλαγές παιχνιδιού, οι διαγώνιες πάσες και τα κοντρόλ ήταν πετυχημένα, αφού Μάνταλος, Μπαρμπόσα, Βάργκας, Μπακασέτας, Σιμόες, Λαμπρόπουλος, ακόμη και ο Πλατέλλας που μπήκε, όπως και τα μπακ, Γκάλο και Ντιντάκ που ανέβαιναν συχνά, έκαναν μετρημένα λάθη και σπάνια πουλούσαν την μπάλα, ενώ υπήρχαν και τα απαραίτητα κλεψίματα. Ωστόσο, παρά την καλή κυκλοφορία, όταν ερχόταν η ώρα της τελικής πάσης, έλλειπε ο φορ. Όταν μπήκε ο Αλμέιδα, οι συμπαίκτες του τον σημάδεψαν, αλλά οι Γάλλοι προσαρμόστηκαν και τον αντιμετώπισαν.

Λόγος τρίτος: Φανταστικά αθλητικά προσόντα των Γάλλων

Η Σεντ Ετιέν είναι και καλή ομάδα και από καλό πρωτάθλημα, αλλά αυτή την αθλητικότητα των παικτών της δεν την γνωρίζαμε. Μιλάμε για φοβερά δυνατούς παίκτες, τεχνίτες και σπρίντερ. Έκαναν σε όλο το ματς ένα τσαφ, σταματούσαν τις επιθέσεις με ψυχραιμία, έβγαζαν άμυνα χωρίς να διώχνουν όπως-όπως και παρά το ότι επιθετικά δεν έδειξαν αρετές, η οργάνωσή τους ήταν απαράμιλλη. Η ΑΕΚ έπαιξε στα ίσια αυτή την ομάδα και οι παίκτες της πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι γι’ αυτή την 180λεπτη κόντρα και μόνο ελαφρώς απογοητευμένοι που αποκλείστηκαν στις λεπτομέρειες.

Η αλλαγή στο σκεπτικό των αγοροπωλησιών και τα μικρά οφέλη των δύο αγώνων

Έχουμε γράψει πολλάκις πως η ΠΑΕ ήθελε – και εξακολουθεί να θέλει – να κρατήσει όσο το δυνατό τους ποιοτικούς της ποδοσφαιριστές για να παίξουν πολλά ευρωπαϊκά παιχνίδια και να εκτοξεύσει την τιμή τους. Επειδή τα επόμενα ευρωπαϊκά παιχνίδια θα γίνουν σε ένα χρόνο, θα υπάρξει αλλαγή σε αυτή την τακτική με την πώληση ενός ή δύο ποδοσφαιριστών. Ο Έλντερ Μπαρμπόσα για παράδειγμα είναι μία τέτοια περίπτωση. Πέραν του ότι δεν είναι αναντικατάστατος, μπορεί να φέρει στα ταμεία περί του ενός εκατομμυρίου πετροδολαρίων (ενδιαφέρεται η Αλ Βασλ από το Νουμπάι). Επίσης, αν και από τους πλέον έμπειρους παίκτες της ΑΕΚ σε επίπεδο Ευρώπης, ήταν ο μοιραίος στον αγώνα με το τακουνάκι στη μεσαία γραμμή – που οδήγησε στην επίθεση και στο γκολ των Γάλλων – και τη χαμένη κεφαλιά δέκα λεπτά αργότερα. Με τον Πατίτο και τον ανεβασμένο Πλατέλλα, η ΑΕΚ μπορεί να καλύψει το κενό του και εκ των έσω, αλλά και να κάνει μία μετεγγραφή.

Όσον αφορά, τέλος, στα μικρά-μικρά οφέλη αυτών των αναμετρήσεων… Η εμφάνιση του Βασίλη Λαμπρόπουλου ως αμυντικό χαφ ήταν το κάτι άλλο. Έτριβαν τα μάτια τους όσοι ήταν στο γήπεδο. Διαγώνιες μπαλιές, πάθος, σωστές τοποθετήσεις. Του έλλειψε μόνο η γρήγορη κοντινή πάσα μετά από κλέψιμο που είναι εκ των ατού του Γιόχανσον.

Επίσης, κέρδος αποτελεί το χειροκρότημα των 35.000 φιλάθλων μετά το τέλος του ματς, παρά την πίκρα. Είναι απόδειξη ότι μπορεί να κρατήσει αυτόν τον κόσμο η ΑΕΚ,  αρκεί να ξεκινήσει το πρωτάθλημα με νίκες. Επίσης, έχει ενδιαφέρον να ψάξει να δει κανείς αν υπάρχει άλλη ομάδα στην Ευρώπη που να μάζεψε τόσο κόσμο σε κάποιο από τα προκριματικά (και στις δύο φάσεις). Ψάξαμε εμείς! Ήταν το ματς με τον περισσότερο κόσμο! Αυτό δείχνει κάτι, γιατί μιλάμε για την άδεια Αθήνα του Αυγούστου και το ότι παίζει η ΑΕΚ σε γήπεδο 65.000 θέσεων δεν λέει κάτι, αφού μιλάμε ότι οι υπόλοιπες ομάδες μάζεψαν κατά μέσο όρο κοντά στις δέκα χιλιάδες φιλάθλους! Δείχνει αυτό το εύρημα ότι ο κόσμος της ΑΕΚ είναι εδώ και περιμένει. Η Σπάρτακ της Μόσχας των εκατομμυρίων κατοίκων δεν είχε πάνω από 20.000 φιλάθλους με την ΑΕΚ Λάρνακας, ενώ η Σεντ Ετιέν στο πρώτο ματς με την ΑΕΚ μάζεψε 30.000 οπαδούς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα