Αλλαγές και πρωτοβουλίες

Με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα, στις 8 και 9 Ιανουαρίου της «Ευρωπαϊκής Εξεταστικής» για τον ρόλο της Τρόικα στις χώρες του νότου ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να στείλει επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει με την πρωτοβουλία του στην αξιοποίηση της επίσκεψης, ως διαπραγματευτικό χαρτί ενόψει της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει σημαία την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας και να απαιτήσει, στη βάση της, άμεση κατάργηση του προγράμματος και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης από μηδενική βάση. Αντ’ αυτού παρακολουθεί τα γεγονότα άπραγη και κάνει τον ελληνικό λαό να αναρωτιέται μέχρι πού θα συνεχίσει αυτή την αντικοινωνική της στάση» , δήλωσε σχετικά το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός.

Ενώ ήταν προγραμματισμένο, σε ό,τι αφορά τη Βουλή, να συναντηθούν μόνο με το προεδρείο και τις Επιτροπές Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Θεσμών και Διαφάνειας οι Οτμαρ Κάρας και Λιεμ Χοάνγκ Νγκοκ, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε οι συναντήσεις να γίνουν με διευρυμένες συνθέσεις των ελληνικών Επιτροπών ώστε να μετέχουν σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων. Υπενθυμίζεται πως οι δύο ευρωβουλευτές επισκέπτονται όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες είτε έχουν μπει σε Μνημόνια είτε βρίσκονται σε προγράμματα επιτήρησης της οικονομίας τους προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία και να υποβάλουν στο Ευρωκοινοβούλιο την έκθεσή τους για τον ρόλο και τις παρεμβάσεις της τρόικας.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν έκρυψαν την επιθυμία να συσταθεί στην Ελλάδα Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο, για το οποίο η Κουμουνδούρου έχει παγιωμένη άποψη πως θα μπορούσε να αποφευχθεί, ενώ καταλογίζουν ευθύνες για το θέμα σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας έκτοτε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με τους δύο ευρωβουλευτές στις αρχές Δεκεμβρίου, κατά την επίσκεψή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Αυστριακός Κάρας είναι μέλος του προεδρείου του Λαϊκού Κόμματος (και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου), ο Νγκοκ ανήκει στους Γάλλους Σοσιαλδημοκράτες

Την ίδια ώρα επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με την οποία ενημερώνει ότι από την Πρωτοχρονιά του 2014 ο τίτλος του κόμματος αλλάζει.

«Από ΣΥΡΙΖΑ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ο νέος τίτλος του κόμματος μας, σύμφωνα και με την απόφαση του ιδρυτικού μας Συνεδρίου, είναι ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (συγκεκριμένα ΣΥΡΙΖΑ)» αναφέρεται στην επιστολή.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει επίσης ότι «έμβλημα του κόμματος είναι πεντάκτινο κίτρινο αστέρι πίσω από τρεις κυματίζουσες σημαίες χρώματος -κατά σειρά- κόκκινο, πράσινο και μοβ, που εδράζονται στη λέξη ΣΥΡΙΖΑ».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα