Αθώοι οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ

Λίγο πριν εκπνεύσει ο Φεβρουάριος του 2016 η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος μελών της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, πρώην και νυν, με τη διόλου «ευκαταφρόνητη» κατηγορία της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, αδίκημα που σε περίπτωση καταδίκης επισείει ακόμη και την επιβολή ισόβιας κάθειρξης(!).

Εκείνη η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση έρευνας που διενεργήθηκε, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων κατά την εκκαθάριση του τιμήματος που περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του 33% των μετοχών του OΠΑΠ στην Emma Delta Ltd.
Στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της «Α», είχαμε τότε ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα αποκαλύπτοντας τα πορίσματα της προκαταρκτικής έρευνας, σύμφωνα με τα οποία τα μέλη προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΔΕΠ παρακράτησαν και δεν απέδωσαν έγκαιρα στο Δημόσιο τόκους ύψους 480.000 ευρώ! Από την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς προέκυψε, επίσης, πως το συνολικό αρχικό τίμημα από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta ανήλθε στο ποσό των 622.000.000 ευρώ. Το ποσό που πιστώθηκε στον λογαριασμό που τηρεί το ΤΑΙΠΕΔ στην Εθνική Τράπεζα, μετά την παρακράτηση από τη χρηματιστηριακή εταιρεία ως εξόφληση των εξόδων και των προμηθειών της, ανήλθε σε 612.819.500 ευρώ.

Τυπική κλήση και επιβεβαίωση της «Α»
Το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε η εφημερίδα μας στο φύλλο τής 27ης Φεβρουαρίου κατέληγε όντως προφητικά – έστω και αν είχαμε αρνηθεί αυτόν τον ρόλο. Γράφαμε χαρακτηριστικά:
«Το ερώτημα που προκύπτει, και βεβαίως θα απαντηθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, είναι εάν τα μέλη λειτούργησαν με δόλο ή από παρερμηνεία της διάταξης του ν. 3986/2011.
»Χωρίς να παριστάνουμε τους προφήτες, θεωρούμε ότι είναι δύσκολο να αποδοθεί στα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ότι “με δόλο και με σκοπό το ίδιον όφελος παρακράτησαν χρήματα εις βάρος του Δημοσίου”, και κατά συνέπεια ανήκουν στην κατηγορία των επιβαρυντικών διατάξεων περί κατάχρησης του Δημοσίου».

Όπερ και εγένετο δηλαδή. Τη δικογραφία της υπόθεσης για την ΟΠΑΠ Α.Ε. –αλλά των 28 ακινήτων του Δημοσίου– χειρίστηκε ο ανακριτής Διαφθοράς Κωνσταντίνος Σαργιώτης και όπως πληροφορείται και αποκαλύπτει σήμερα η «Α» οι κατηγορούμενοι έλαβαν τυπική κλήση. Αυτό συνεπάγεται ότι ο ανακριτής περάτωσε την ανάκριση χωρίς να διαπιστώσει κάποιες ενδείξεις ενοχής.

Άλλωστε, αυτό διεκήρυτταν από την πρώτη ως υπερασπιστική γραμμή οι δικηγόροι των μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι τόνιζαν πως οι τόκοι αποτελούν έσοδο του Ταμείου με βάση τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ (Ν. 3986/2011). Παράλληλα, εξηγούσαν ότι το ΤΑΙΠΕΔ, ως οφείλει, αποδίδει το τίμημα από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχει περιέλθει στην κυριότητά του πάντα εντός 10 ημερών. Στο μεσοδιάστημα τα ποσά έχουν κάποια απόδοση κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ. Ταυτόχρονα, υποστήριζαν πως ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ κατατάσσει τους τόκους στα έσοδα του Ταμείου, απαιτούμενα για τη λειτουργία του.

Το ιστορικό της υπόθεσης και οι πολιτικές προεκτάσεις
Την ανακριτική διερεύνηση των αποκρατικοποιήσεων, αμέσως μετά την άσκηση δίωξης, επεδίωξαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης. Στριμωγμένοι στον τοίχο για όσα προεκλογικά διεκήρυτταν για τις αποκρατικοποιήσεις, στη συνέχεια υπέγραφαν «με δάκρυα και με πόνο ψυχής» τις παραχωρήσεις του λιμανιού, του Ελληνικού κ.λπ., είδαν σαν επικοινωνιακό αβαντάζ τη δικαστική έρευνα για τον ΟΠΑΠ, τα 28 ακίνητα του Δημοσίου και τα ΙΒΜ. Όταν μάλιστα η δίωξη επεκτάθηκε και στον νυν πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ –που οι ίδιοι διόρισαν– κ. Πιτσιόρλα, το κερασάκι έδεσε στην επικοινωνιακή «τούρτα» που ετοίμαζαν. Οι δηλώσεις στα τηλεοπτικά πάνελ έδιναν κι έπαιρναν για «εγκάθετους της δεξιάς που ξεπουλούσαν τα ασημικά» και διάφορα άλλα ευτράπελα. Φυσικά, τώρα που τελείωσε η δικαστική έρευνα δεν αναμένεται να ανακαλέσουν τις σαχλαμάρες που υποστήριζαν επί σειρά μηνών.

Άλλωστε, έκαναν –όπως έχει γίνει γνωστό– «γαργάρα» τα όσα υποστήριζαν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Εκεί γελάνε τα κατσίκια όλων των αποχρώσεων, και όχι μόνο τα παρδαλά. Η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το ΤΑΙΠΕΔ είχε εκτιμηθεί στα 300 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ο υπουργός Σταθάκης είχε τότε χαρακτηρίσει ως απαράδεκτα χαμηλό. Προφανώς άλλαξαν γνώμη και η εταιρεία πωλήθηκε με 45 εκατ. ευρώ… Τόσο καλά!!!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα