Έμμεσοι φόροι και αυστηρή λιτότητα

 Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 κατατίθεται την τρέχουσα εβδομάδα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών ( με αρχικό στόχο να ψηφιστεί έως την προσεχή Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία ο κ. Στουρνάρας θα θέσει στη συνεδρίαση του Eurogroup το ζήτημα της νέας μείωσης του ελληνικού χρέους) και μαζί με αυτό έρχονται έμμεσοι φόροι και αυστηρή λιτότητα.

Πιο συγκεκριμένα, έρχεται πάγωνα δαπανών στο Δημόσιο έως το 2018 άνω του 1 δισ. ευρώ, με έμφαση στην καταπολέμηση της σπατάλης, αυξήσεις σε ΦΠΑ, φόρο καυσίμων, ποτά και τσιγάρα (πρόκειται για τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί τους περασμένους μήνες και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέσα στο 2014) και αυστηρή λιτότητα σε Υγεία, Παιδεία, Άμυνα ενώ προβλέπονται περικοπές σε Δήμους και ασφαλιστικά Ταμεία. Σε ότι αφορά το σκέλος των φορολογικών εσόδων το σκέλος των φορολογικών εσόδων, το Πρόγραμμα αναμένεται να προβλέπει αύξηση εσόδων, χωρίς όμως αύξηση φόρων, ώστε τελικά να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Βάσει του μεσοπρόθεσμου η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 1 δισ. το χρόνο από περικοπές δημόσιων δαπανών, αλλά και επιπλέον 2,2 από φόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα -καθαρά- μέτρα μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά θα στηρίζονται στους έμμεσους φόρους όπου θα αυξηθούν κατά 2,6 δις το 2015. Δηλαδή, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, ο ΦΠΑ κ.α. θα φέρουν στο κράτος παραπάνω έσοδα, αλλά την ίδια ώρα το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα τα ονομάζει νέα μέτρα. Αυτό που θα κάνει είναι απλά να αλλάξει τους ..συντελεστές και να αυξήσει τον αριθμό των φορολογουμένων που θα πληρώνουν.

Η “λιτότητα” στο δημόσιο

Το νέο μεσοπρόθεσμο αναμένεται να περιλαμβάνει λιτότητα στο δημόσιο, αφού οποίος φορέας, υπουργείο κτλ παίρνει λεφτά από το κράτος, θα έχει “κούρεμα”. Οι δαπάνες του κράτους θα μειωθούν κατά 5,5 δις ευρώ, όσο δηλαδή και το χρηματοδοτικό κενό του 2015.

Μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας υπήρχαν διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2015-2018. Οι εταίροι μάλιστα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εκτός από νέες περικοπές και αύξηση φορολογικών εσόδων απαιτούν και απίστευτα οικονομικά επιτεύγματα. Παράλληλα, την Τετάρτη αναμένεται να υπάρξει, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τον Φίλιππο Σαχινίδη και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του Προγράμματος.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα