Έθεσε υποψηφιότητα η Φώφη

 

Αποφασισμένη να υλοποιήσει όλα όσα πρότεινε για τη δημιουργία του 3ου πόλου είναι η Φώφη Γεννηματά, η οποία απάντησε με αυτό το τρόπο και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες διατύπωσε τις ενστάσεις του.

Επιχειρώντας να δώσει σαφές πολιτικό στίγμα, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε εκτενώς για το πώς οραματίζεται τον νέο προοδευτικό πόλο και απάντησε σε όσους μιλούν για συνεργασία των «μεταρρυθμιστικών» δυνάμεων: «Δεν είναι καραμέλα η μεταρρύθμιση ούτε άλλοθι για την δικαιολόγηση των πολιτικών λιτότητας» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε με νόημα: «Οι απολίτικες γενικεύσεις εξυπηρετούν ίσως προσωπικούς στόχους, αλλά δεν προσφέρουν στην πολιτική ζωή της χώρας».

Ακόμη, κατέστησε σαφές ότι θέτει υποψηφιότητα να ηγηθεί του νέου σχήματος, εφόσον ευοδωθεί: «Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των πολιτών που θα αποδεχθούν την πρότασή μας και θα συμμετέχουν στις διαδικασίες μας. Και αυτό μπορούν να πράξουν όσοι άλλοι έχουν τη θέληση να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας» είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία της στο Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του κόμματος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας πως είναι «δέσμια του λαϊκισμού, της ιδεοληψίας και του κυνισμού της».

Παράλληλα, η Φώφη Γεννηματά τράβηξε εκ νέου διαχωριστικές γραμμές και είπε «όχι» σε σύμπλευση με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως είπε καμία συνεργασία «με την Δεξιά της συντήρησης και του ρετρό νεοφιλελευθερισμού».

Επιχειρώντας να αποδομήσει το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε: «Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί και την δικαιολογία για τη Δεξιά Παλινόρθωση. Η αναγκαία αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μας οδηγεί στο να λησμονούμε ότι η ΝΔ είναι πάντα η Ελληνική Δεξιά! Ο διαχρονικός πολιτικός αντίπαλος της Δημοκρατικής Παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, του δικού μας πολιτικού χώρου».

Αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα υπενθύμιζε ότι χαρακτήριζε σε δική της ερώτηση στη Βουλή, τον Γιάνη Βαρουφάκη ως «πολύτιμο asset» της χώρας. Ενώ κάλεσε κυβέρνηση και κόμματα να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το 2000 ως σήμερα.

Διαφορές

Πάντως οι περισσότεροι εντός των “πράσινων τειχών” διατηρούν την αισιοδοξία τους για το εγχείρημα της Φώφης Γεννηματά. Μάλιστα αποτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι μπήκε στη διαδικασία να προτείνει κάτι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο πρώην υπουργός ζήτησε ιδρυτικό συνέδριο από μηδενική βάση, με όλους τους πολίτες και όχι «συνδιάσκεψη κομμάτων και ιερατείων»…

«Δεν έχει καμία αξία να ξαναφτιάξουμε το ‘μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ’ σε νέα εκδοχή», έγραψε, προτείνοντας να ακολουθήσουν το μοντέλο που ακολούθησε ο Ματέο Ρέντσι στην Ιταλική Κεντροαριστερά. «Δεν αποδέχομαι συνδιάσκεψη κορυφής – διεκδικώ την κινητοποίηση των πολιτών. Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας υπάρχει, και η χώρα μας τον χρειάζεται», λέει, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε, δεν θα έχουμε καμία ουσία στο μέλλον και θα αφανιστούμε». Επιμένει, λοιπόν, στην πρότασή του, όπως την είχε καταθέσει στο τελευταίο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «Να κρατήσουμε τις αρχές μας και όχι τα σύμβολα», λέει, τονίζοντας ότι η γενιά του ήταν ‘πιο ΠΑΣΟΚ’ από πολλές αφού κράτησε την Παράταξη ζωντανή στα δύσκολα. «Στο ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, όσοι έφευγαν, γύριζαν πίσω με καλύτερους όρους. Τώρα χρειαζόμαστε μια νέα αρχή με κανόνες. Πρώτα να μιλήσουμε για την πολιτική, να πραγματοποιήσουμε ένα Συνέδριο από μηδενική βάση και ύστερα για τα πρόσωπα», λέει.

Ο Βενιζέλος για Βαρουφάκη
Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, σχολίασε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη. «Είναι ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, που δείχνει το μέγεθος της ιστορικής, πολιτικής και νομικής ευθύνης του κυρίου Τσίπρα και της ομάδας του. Έπαιξαν εν ψυχρώ με την τύχη του έθνους και με τις ζωές των Ελληνίδων και των Ελλήνων, έπαιξαν όντας ανίκανοι και ταυτόχρονα κυνικοί τυχοδιώκτες».

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα επεσήμανε την διαφορά μεταξύ του Πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Οικονομικών: «Η διαφορά είναι ότι ο κύριος Τσίπρας ήθελε και θέλει το γάντζωμα στην εξουσία παραπλανώντας τον ελληνικό λαό, ήθελε να μας πάει στο τρίτο μνημόνιο κρύβοντάς το, ενώ ο κύριος Βαρουφάκης ήταν πιο φιλόδοξος, ήθελε να απειλήσει την Ευρωζώνη με διάλυση, χωρίς να καταλαβαίνει ποιο θα είναι το κόστος για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Ερωτηθείς για τις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς, μετά και την πρόταση της Φώφης Γεννηματά, ο Ευ. Βενιζέλος επανέφερε την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ του Ιουνίου του 2015 για τη συγκρότηση του μεγάλου προοδευτικού κέντρου. «Δεν αρκεί να είμαστε το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜ.ΑΡ., οι κινήσεις. Πρέπει να είναι ει δυνατόν όλες οι δυνάμεις του μεσαίου χώρου. Δε θα τελειώσει η συζήτηση αυτή σε λίγες μέρες, ούτε με την πρώτη άρνηση. Χρειάζεται επιμονή και σοβαρότητα, όχι βιασύνες. Το ζήτημα δεν είναι να βρεθούν ρόλοι και να περιχαρακωθούν σχήματα, αλλά πρέπει να κερδίσουμε αυτή την ευκαιρία, αυτή τη στιγμή που είναι ιστορική, χάριν της πατρίδας μας».

Τέλος υποστήριξε ότι ο ρόλος του «είναι ο ρόλος του καταλύτη και του θεματοφύλακα αυτής της προσπάθειας. Δεν αναζητώ εγώ προσωπικά κάποιον κομματικό ρόλο, εμένα με ενδιαφέρει η στρατηγική της χώρας και με ενδιαφέρει η προοπτική της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, με ενδιαφέρει η αναβίωση ενός ισχυρού, πολυσυλλεκτικού, αξιόπιστου κέντρου».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα