Άνετη νίκη του Προοδευτικού κόμματος στη Σερβία

Την πρωτιά στις χθεσινές εκλογές στη Σερβία έλαβε το προοδευτικό κόμμα της χώρας, καταλαμβάνονας τις 157 από τις 250 έδρες του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα, το κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε ποσοστό 48,88% εξασφαλίζοντας αυτοδυναμία για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Είναι η πρώτη φορά, από την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής, το 2001, που κάποιο κόμμα αποκτά τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση.

Δεύτερη πολιτική δύναμη αναδείχθηκε ο πολιτικός συνδυασμός των Σοσιαλιστών (SPS-PUPS-JS), που έλαβε ποσοστό 14,05% και 45 έδρες.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) έλαβε 5,46% και 17 έδρες, ενώ το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα, που ίδρυσε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, έλαβε 5,86 και 18 έδρες.

Τα μειονοτικά κόμματα, για τα οποία δεν ισχύει το όριο του 5% για την είσοδο τους στη βουλή, κατέλαβαν 13 έδρες εκ των οποίων τις 9 οι Ούγγροι της Βοϊβοντίνα, τις 3 οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι του Σαντζάκ και μία έδρα κατέλαβαν οι Αλβανοί της νοτίου Σερβίας.

Ο κ. Βούτσιτς επεσήμανε ότι ο θρίαμβος στις εκλογές παρέχει τη δυνατότητα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων αλλά αποτελεί και μεγάλη ευθύνη, όπως τόνισε, ώστε να μην απογοητευτούν όσοι τον εμπιστεύτηκαν.

Το αργότερο σε έναν μήνα από την διεξαγωγή των εκλογών θα πρέπει να συσταθεί σε σώμα η νέα βουλή και μέσα σε τρεις μήνες από την ορκωμοσία των βουλευτών να έχει συσταθεί κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα