Όταν το μίσος για το διαφορετικό γίνεται θανατηφόρο

«Οι καρποί του Χριστιανισμού ήταν θρησκευτικοί πόλεμοι, σφαγιασμοί, σταυροφορίες, ιερές εξετάσεις, εξόντωση των Ινδιάνων της Αμερικής και αντικατάστασή τους από Αφρικανούς σκλάβους», αναφέρει ο Άρθουρ Σοπενχάουερ.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Θεωρώντας πως στην παραπάνω φράση ειπώθηκαν όλα, και διαβλέποντας το ίδιο έργο να επαναλαμβάνεται σήμερα από μια άλλη θρησκευτική φατρία, τους τζιχαντιστές τής ISIS, το συμπέρασμα είναι απλό: Οι καταστροφές αρχαιοτήτων και η επιβολή θανάτου από θρησκόληπτους δεν είναι κάτι καινούργιο στην ανθρωπότητα. Το μίσος για το διαφορετικό γίνεται θανατηφόρο. Στο όνομα του θεού της όποιας θρησκείας δολοφονήθηκαν άνθρωποι, καταστράφηκαν μνημεία, εν ολίγοις ο θρησκευτικός φασισμός μόνο αρνητικό πρόσημο μπορεί να έχει για την εξέλιξη του κόσμου μας.

Δικαιολογία η αποθέωση του θείου

Ανατρέχοντας στο παρελθόν του πλανήτη μας, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό δεν έχει να κάνει με το μορφωτικό επίπεδο του «δράστη». Τουναντίον, θα λέγαμε ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα του είδους που προαναφέραμε υλοποιήθηκαν από ισχυρούς ανθρώπους της εκάστοτε εξουσίας, που ακριβώς επειδή διέθεταν τη μόρφωση και τη γνώση που χρειάζονταν, επέβαλαν τον θάνατο κάθε παλαιότερου συστήματος, εξοντώνοντας ανθρώπους και κτίσματα, προκειμένου να πετύχουν τη λήθη του παλιού και την ανάδειξη του δικού τους νεότερου. Όταν μάλιστα αυτό το νεότερο έχει θρησκευτική απόχρωση, τα εγκλήματα είναι πολύ πιο σκληρά, με τη δικαιολογία της αποθέωσης του θείου. Βεβαίως, η πραγματική αιτία δεν έχει να κάνει με καμιά θρησκεία και με καμία εντολή του θεού προς τους «εκπροσώπους» του. Η αλήθεια έχει να κάνει μόνο με οικονομικά συμφέροντα, των οποίων οι μορφωμένοι εκπρόσωποι –χωρίς εισαγωγικά– φανατίζουν τους όχλους με μοναδικό στόχο την επικράτησή τους.

tzixant

Η αλλοτρίωση του παλιού και η επιβολή του καινούργιου ανέκαθεν έκρυβε τη φασιστική επικράτηση άλλων συμφερόντων. Σε τούτο το αφιέρωμα δεν θα μιλήσουμε ούτε για Λεμουρία ούτε για Ατλαντίδα. Θα σταθούμε στον μεταγενέστερο χρόνο, τότε που οι ορδές των εξευγενισμένων εξουσιαστών με πρόσχημα τη θρησκεία γκρέμισαν και αφάνισαν έμψυχο και άψυχο υλικό, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους. Και όπως η Ιστορία καταγράφει, το πέτυχαν. Θα το πετύχουν και τώρα; Καθώς τώρα ένα νέο κύμα θρησκόληπτου όχλου ξεχύνεται στην ανθρωπότητα σκορπώντας τον θάνατο, αναρωτιόμαστε για το μέλλον της, κοιτάζοντας τρομαγμένοι το παρόν και ξεχνώντας το παρελθόν. Το δικό μας ανίερο φασιστικό παρελθόν.

Ξεχνάμε τον Ισπανό Κορτές με τους περίφημους κονκισταδόρες του, που το 1521 κατάφερε μετά από ίντριγκες και επιθέσεις να αφανίσει στην κυριολεξία τους Αζτέκους, να γκρεμίσει τους ναούς και τα μνημεία τους και πάνω τους να κτίσει δικά του, εισάγοντας το καινούργιο στη γη των Ινδιάνων. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η πρωτεύουσα των Αζτέκων, Τενοτστιπλάν, μετονομάστηκε σε Πόλη του Μεξικού, ενώ οι ιεραπόστολοι έφεραν τον Καθολικισμό στην περιοχή.

Ανακατασκευή της αρχαίας πόλης των Ινδιάνων Τενοτστιπλάν
Ανακατασκευή της αρχαίας πόλης των Ινδιάνων Τενοτστιπλάν

Ξεχνάμε τον Μεσαίωνα. Με μια διαφορά. Η δυτική Ευρώπη, μέχρι την Αναγέννηση, δεν είχε παράξει πολιτισμό. Στην ουσία πολιτισμό παρήγαγαν οι Έλληνες, αλλά και οι Ρωμαίοι σε ό,τι αφορά την Ευρώπη. Οι υπόλοιποι λαοί της δεν είχαν βρει ακόμη τον βηματισμό τους, με πολλές επιθέσεις από βάρβαρα ασιατικά φύλλα, όπως οι Ούννοι. Στα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια η δυτική Ευρώπη κυριαρχείτο από τον παγανισμό, με κύριους εκπροσώπους του τους Κέλτες (Γαλάτες, Δρυΐδες κ.λπ.). Δεν άφησαν όμως πίσω τους μνημεία και γραπτά κείμενα. Γιατί δεν τα χρειάζονταν. Ναός τους το δάσος, και θείος λόγος η φύση. Μέχρι τη στιγμή της εμφάνισης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Από το 200 μ.Χ. οι λαοί της δυτικής Ευρώπης αρχίζουν να εκχριστιανίζονται. Στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζαντινή), το 380 μ.Χ., ο Χριστιανισμός ανακηρύσσεται επίσημη θρησκεία από τον Θεοδόσιο, ο οποίος έθεσε εκτός νόμου κάθε άλλη θρησκεία με ποινή θανάτου και δήμευση περιουσίας, και εξουσιοδότησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο να καταστρέψει όλους τους ναούς των εθνικών και να κτίσει πάνω στα θεμέλιά τους χριστιανικές εκκλησίες. Εξάλλου, είναι γνωστή η εξόντωση 9.000-17.000 (οι πηγές διαφέρουν ως προς τον αριθμό) Θεσσαλονικέων εθνικών, ως αντίποινα για τον θάνατο του ευνοούμενου του αυτοκράτορα, Γότθου μισθοφόρου Βουδερίχου!!! Οι κρύφιοι πόθοι βεβαίως ήταν άλλοι. Χμμ… Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα μήπως; Φευ!

Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ επιβλέπει την υπερνεώλκηση του τουρκικού στόλου. Πίνακας του Fausto Zonaro (1854-1929)
Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ επιβλέπει την υπερνεώλκηση του τουρκικού στόλου. Πίνακας του Fausto Zonaro (1854-1929)

Το Σχίσμα, το 1054, χωρίζει την Ευρώπη σε Καθολική και Ορθόδοξη. Το 1095 ξεκινούν οι Σταυροφορίες, για τον έλεγχο των Αγίων Τόπων από τους Μουσουλμάνους, στο όνομα ασφαλώς της θρησκείας, με πρωτοστάτες τους εκάστοτε Πάπες, καθώς –όπως ισχυρίζονταν– έκαναν «ιερό πόλεμο» κατά των Απίστων. Σας θυμίζει κάτι;

Το 1204 γίνεται η πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τη Δ΄ Σταυροφορία, πάλι στο όνομα της –διαιρεμένης, πλέον, χριστιανικής– θρησκείας. Εμπνευστής της ο Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄. Ναι, ο «πατέρας της Ιεράς Εξέτασης». Μόνο που η αιτία και εδώ, όπως και σε όλους τους θρησκευτικούς πολέμους, ήταν ο πλουτισμός μέσω της εξουσίας. Η άλωση του 1204 αποδυνάμωσε την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, με αποτέλεσμα την επικράτηση το 1453 της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πάλι στο όνομα της θρησκείας και εναντίον των (άλλων) Απίστων. Ο σκοταδισμός τώρα πέρασε και στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Μεσαίωνας στη Δυτική Ευρώπη, διάρκειας 1.000 ετών, λόγω ακριβώς έλλειψης μνημείων για τους λόγους που προαναφέραμε, έριξε τη μανία του εξαλείφοντας τη μνήμη του παλιού σκοτώνοντας τους φορείς της: τους ανθρώπους. Είναι γνωστή εξάλλου η αναφορά στη «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στο Παρίσι, το 1572, κατά την οποία 30.000 Διαμαρτυρόμενοι σφαγιάστηκαν από τους φανατισμένους Καθολικούς με διαταγή της Αικατερίνης των Μεδίκων, και με τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄ να διατάσσει δημόσιες προσευχές ευχαριστίας στον Θεό για τον αφανισμό των κακών εχθρών του!

Το «στήσιμο» της Ιεράς Εξέτασης

Στην άλλη πλευρά, οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου είχαν αρκετό υλικό: και ανθρώπους και μνημεία. Έπρεπε η νέα θρησκεία να επιβληθεί με τη βία. «Εάν βρίσκονται ακόμα κάποια αγάλματα μέσα στους ναούς και τα ιερά και εάν έχουν δεχθεί ή δέχονται ακόμη τη λατρεία των ειδωλολατρών, όπου και να συμβαίνει αυτό, αυτά θα ξεριζωθούν εκ θεμελίων… Τα ίδια τα κτίρια των ναών που βρίσκονται σε πόλεις ή και έξω απ’ αυτές, θα παραχωρηθούν σε κοινή χρήση. Παντού οι βωμοί θα καταστραφούν… Οι ιδιοκτήτες τους θα υποχρεωθούν να τους καταστρέψουν», διατάσσουν οι αυτοκράτορες Αρκάδιος, Ονώριος και Θεοδόσιος. Είναι γνωστός εξάλλου ο Ιουστινιάνειος Κώδικας…

«Η σφαγή του Αγίου Βαρθολομαίου», του Φρανσουά Ντυμπουά
«Η σφαγή του Αγίου Βαρθολομαίου», του Φρανσουά Ντυμπουά

Η Ιερά Εξέταση στήνεται σε όλη την Ευρώπη, θανατώνοντας τους υποστηρικτές της παλαιότερης θρησκείας και καταστρέφοντας τα μνημεία της. Θα χρειαζόμασταν τόμους ολόκληρους για να απαριθμήσουμε τα εγκλήματα των επιβαλλόντων τη χριστιανική θρησκεία. Ωστόσο, τα χρόνια πέρασαν. Όλα αυτά ξεχάστηκαν. Ειρηνέψαμε. Η ανθρωπότητα έδειχνε να ξαναβρήκε τον δρόμο της, μη αποδεχόμενη πλέον θρησκευτικούς πολέμους. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι: όπλα και οικονομία.

Ποιος θα τους εμποδίσει;

Και να που μια νέα βάρβαρη θρησκευτική φατρία εμφανίζεται από το πουθενά(;): οι τζιχαντιστές. Η ονομασία προέρχεται από τον όρο «τζιχάντ» της μουσουλμανικής θρησκείας, ως «ιερός πόλεμος»,  όρος όμως που δεν έχει αυτήν την ξεκάθαρη ερμηνεία στο Κοράνι. Και εάν πράγματι στην ιστορική απαρχή του μουσουλμανισμού η διά της βίας επιβολή ήταν κάτι που «επιβαλλόταν» για την επικράτησή του, σήμερα είναι κάτι που ο μουσουλμανικός λαός αρνείται στην πλειονότητά του. Τότε, όμως, πώς εμφανίστηκαν οι φανατισμένοι ισλαμιστές; Και γιατί; Ποιοι τους εξέθρεψαν; Με ποιο σκοπό; Και πώς οι ομάδες αυτές δημιούργησαν ολόκληρο Ισλαμικό Κράτος; Ποια συμφέροντα κρύβονται από πίσω; Πώς εξηγείται το ότι έχουν στο πλευρό τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους μορφωμένους και πλούσιους θαυμαστές; Πού βρήκαν τα υπερσύγχρονα όπλα τους; Ποιοι τους εκπαίδευσαν;

Ο ναός του Βάαλ-Δία στην Παλμύρα, πριν την εκτίναξή του
Ο ναός του Βάαλ-Δία στην Παλμύρα, πριν την εκτίναξή του

Βιασμοί, παιδομαζώματα, εκτελέσεις, καταστροφή μνημείων είναι οι συνιστώσες πάνω στις οποίες στήνουν το δικό τους καινούργιο οι νέοι αυτοί επίδοξοι «αυτοκράτορες». Στο όνομα της θρησκείας, όπως πάντα. Ιερός πόλεμος κατά των Απίστων. Ωστόσο, είναι άγνωστο πόσα κερδίζουν από το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων των «κακών» ειδωλολατρών. Και όσα δεν πουλιούνται, γκρεμίζονται! Η εκτίναξη του Ναού του Βάαλ/Δία στην Παλμύρα με τον σύγχρονο αποκεφαλισμό του 82χρονου αρχαιολόγου, υπεύθυνου από 30ετίας για τη φύλαξη των μνημείων της περιοχής, Χάλεντ Άσαντ, είναι μία ακόμη μαύρη σελίδα στο ματωμένο βιβλίο της Ιστορίας της Ανθρωπότητας. Ποιος θα τους εμποδίσει; Και πότε; Θα επανέλθουμε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα