Χωρίς ισοδύναμα δεν έχει χρήμα

 

«Χαιρέτα τη δόση χωρίς ισοδύναμα» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι δανειστές στην κυβέρνηση, την ώρα που η χώρα στροβιλίζεται ακόμα στους ρυθμούς του Νίκου Φίλη. Ακόμα και η ψήφιση των προαπαιτούμενων έχει περάσει στα… ψιλά, μιας και η θρασύτατη επίθεση κατά του Γ. Κουμουτσάκου έριξε νερό στον μύλο του αποπροσανατολισμού.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Δύο δισεκατομμύρια ευρώ (σε μέτρα) εδώ και τώρα πρέπει να βρει το Μέγαρο Μαξίμου για να λάβει το αντίστοιχο ποσό από τους δανειστές! Τα ισοδύναμα, όπως πολλάκις η «Α» έχει γράψει, έχουν αναδειχθεί σε μεγάλο βραχνά για την κυβέρνηση και η ψήφιση των όποιων ισοδύναμων δεν επαρκεί για να αρχίσει η χρηματοδότηση της χώρας. Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί και πάλι να φέρει τη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο παρά τις αποτυχίες στο πρόσφατο παρελθόν.

Μόνο που τα μηνύματα που πήρε από τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα, έστω και αν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εμφανίστηκε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα πιο διαλλακτικός. Η μεγάλη διαφορά των δύο είναι πως ο δεύτερος δεν πληρώνει!

Και ενώ η κυβέρνηση περίμενε την υποδόση τη Δευτέρα από το Eurogroup, η αναβολή του Euroworking group ήρθε να κάνει ξεκάθαρο πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί παρά μόνο ως εκ θαύματος: με την ελληνική λίστα να έχει ταξιδέψει ήδη για τις Βρυξέλλες, η ελπίδα πια της κυβέρνησης είναι μια συνεδρίαση μέσα στο Σαββατοκύριακο που θα αλλάξει τους συσχετισμούς.

Μόνο που οι πληροφορίες από τη βελγική πρωτεύουσα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

«Το Eurogroup της Δευτέρας δεν θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, παραπέμποντας το ζήτημα σε κάποιο Εuro Working Group αργότερα», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, ενώ η Άνικα Μπράιντχαρτ, εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε πως το Eurogroup θα είναι άλλη μία ευκαιρία για μία αποτίμηση της κατάστασης, διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτό τις διαρροές περί δόσης.

Το πρόβλημα εστιάζεται στα ανοιχτά ζητήματα και κυρίως στα κόκκινα δάνεια, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται ανυποχώρητη την ώρα που οι δανειστές πιέζουν για σκληρές προβλέψεις. Σχολιάζουν μάλιστα καυστικά πως η ελληνική πλευρά θέλει να δώσει χάρη σε όλους τους δανειστές, στηριζόμενη στην πρόταση για ετήσιο εισόδημα 30.000 και πλέον ευρώ.

Η ελληνική πρόταση θα γίνει μεν αντικείμενο μελέτης το τριήμερο, όμως δεν εκτιμάται πως θα υπάρξει κάποια εξέλιξη πριν από τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

 

Νέα μέτρα

Εν τω μεταξύ, νέα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2016 και 2017, ύψους περί τα 2 δισ., θα αρχίσει να συζητά η κυβέρνηση με το κουαρτέτο των δανειστών, μια μέρα μετά το Εurogroup της Δευτέρας. Τα στελέχη των θεσμών θα βρεθούν και πάλι στην Αθήνα για δύο εβδομάδες με στόχο να ξεκινήσουν επίσημα την 1η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ήτοι να εγκρίνουν το τελικό προσχέδιο του προϋπολογισμού, ακόμα και χωρίς να έχουν κλείσει τα μέτρα των δύο πακέτων προαπαιτούμενων. Παρομοίως θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη συνολική και καθοριστική για την επόμενη εικοσαετία αναμόρφωση του ασφαλιστικού.

Το κυριότερο για τις Βρυξέλλες είναι να ξεκινήσει κάποια στιγμή αυτό που πιέζουν τα τελευταία έξι χρόνια, η μεταρρύθμιση της οικονομίας δηλαδή, η οποία περιλαμβάνει:

  • αναμόρφωση των δομών του κράτους ώστε να γίνει αποτελεσματικό, φτηνό στη λειτουργία του και φιλικό προς τον πολίτη και τις επενδύσεις.
  • βελτίωση του φορολογικού συστήματος, ώστε να είναι απλό, αποδοτικό, δίκαιο, σταθερό για χρόνια και αποπολιτικοποιημένο,
  • διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να έρχονται και όχι να φεύγουν επενδύσεις,
  • προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων,
  • σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ειδικά σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια και, τέλος,
  • απελευθέρωση αγορών, επαγγελμάτων, υπηρεσιών και αγοράς ενέργειας.

Στην κυβέρνηση πάντως τηρείται στάση αναμονής εν όψει των στοιχείων του τρίτου τριμήνου του 2015 που θα βγουν στις 13 Νοεμβρίου, οπότε και θα αποφασιστεί το τελικό ύψος των μέτρων του 2016 και 2017.

Οι πρώτες ενδείξεις από την τρόικα μιλούν για απόρριψη νέων φόρων και έμφαση στη μείωση δαπανών στην ευρύτερη λειτουργία του δημοσίου τομέα, όμως, όπως εξήγησε κοινοτικός αξιωματούχος, «εναπόκειται στην κυβέρνηση να κάνει την επιλογή».

 

 

Ανησυχία για την ανακεφαλαιοποίηση

 

Εν τω μεταξύ, μπορεί η Βουλή να ψήφισε τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έντονη όμως είναι η ανησυχία τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων για την επιτυχία του εγχειρήματος. Μάλιστα, στην Κομισιόν δεν είναι διόλου αισιόδοξοι ότι θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συζήτηση στη δημόσια ζωή της Ελλάδας αποπροσανατολιστική.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως, εφόσον δεν καταλήξουν οι διαδικασίες πέρα από το δεδομένο κούρεμα καταθέσεων, οι συνέπειες για την αγορά θα είναι καταιγιστικές, ενώ εκφράζονται φόβοι και για την εκκαθάριση τραπεζών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα