«Χρειάζονται νέα μέτρα»

Μονόδρομο θεωρεί τα νέα μέτρα για την Ελλάδα ο οίκος Fitch που τοποθετεί στη βαθμίδα «CCC» το αξιόχρεο της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, στην επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στη βαθμίδα «CCC» προέβη η Fitch Ratings, με βάση την ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πεδίο της πρώτης αξιολόγησης με τους πιστωτές, ωστόσο -όπως προειδοποιεί- οι κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος στήριξης παραμένουν.

Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, οι όροι του προγράμματος ύψους 86 δισ. ευρώ είναι απαιτητικοί και χρειάζονται εμπροσθοβαρή και περαιτέρω μέτρα φέτος για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Την ίδια στιγμή, το ελληνικό πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015 εκτιμάται ότι βρίσκεται εντός του στόχου 0,25% του ΑΕΠ, εν μέρει λόγω των πιο ευνοϊκών οικονομικών επιδόσεων συγκριτικά με τις περυσινές προβλέψεις.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη ολοκληρώσει την πλειονότητα των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, κυρίως για την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση του κόστους της κοινωνικής ασφάλισης», αναφέρει χαρακτηριστικά η Fitch. Ωστόσο, αντιτείνει πως το νέο πακέτο περιλαμβάνει αδιευκρίνιστα ακόμη μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό κενό απομένει να καθοριστεί και ίσως ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Το κυριότερο πιθανό εμπόδιο, σύμφωνα με τον οίκο, είναι οι πολιτικά «ευαίσθητες» προτάσεις για τις συντάξεις, αφού οι δανειστές ζητούν περισσότερες περικοπές «εδώ και τώρα» προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο της μη εφαρμογής των μέτρων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα