Φοβούνται αιφνιδιασμό

Σε εγρήγορση βρίσκονται υποψήφιοι πρόεδροι και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μία μέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου που μέλλει να κρίνει την πορεία του κόμματος στο εξής, αν όχι και την ύπαρξή του την ίδια.
Στην τριήμερη διαδικασία που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Κυριακή με τις ψηφοφορίες των συνέδρων, αναμένεται να αποφασιστούν σχεδόν τα πάντα. Από τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ που προτείνεται από σειρά συνέδρων, υπέρ της δημιουργίας μίας ευρύτερης παράταξης, ή την μετεξέλιξή του σε κάτι νέο διατηρώντας όμως τα σύμβολα και κυρίως την ιστορία του, ως την τήρηση του καταστατικού του και την εκλογή προέδρου από τη βάση.
Σαφής είναι η προειδοποίηση της Φώφης Γεννηματά να μην επιχειρηθεί η ανατροπή της δρομολογημένης πορείας για εκλογή από τη βάση, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε την «χαριστική βολή» στο υπάρχον ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι λίγοι μάλιστα στο περιβάλλον της, αυτοί που υποστηρίζουν ότι τυχόν τέτοια απόφαση του συνεδρίου, θα οδηγούσε την πρώην υπουργό ακόμα και σε αποχώρηση από το κόμμα στο οποίο μεγάλωσε, φέροντας μάλιστα το ιστορικό όνομα του ιδρυτικού στελέχους του Γιώργου Γεννηματά.
Αντιδράσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως, αναμένονται και από τον Ανδρέα Λοβέρδο, που επιθυμεί μεν την εκλογή γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και αναπληρωτή γραμματέα ή αντιπροέδρου του κόμματος από το συνέδριο, παραπέμποντας όμως αφενός στο καταστατικό αφετέρου στις πρόσφατες αποφάσεις των οργάνων για εκλογή προέδρου από τη βάση.
Αντίθετος με την εκλογή προέδρου από το Συνέδριο είναι και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, όχι όμως και ο Κώστας Σκανδαλίδης στον βαθμό που κάτι τέτοιο θα αποφασιζόταν επιτόπου από τους συνέδρους. Δεν είναι λίγοι, τέλος, όσοι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα ευνοούσε, ή πάντως θα έδινε περισσότερες πιθανότητες στην εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, με τον ίδιο πάντως αφενός να μην έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για το κατά πόσον θέλει να θέσει υποψηφιότητα και στην περίπτωση που το κάνει να επιλέγει μάλλον την βάση, ώστε να έχει την μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση.
Σχεδόν βέβαιο αντίθετα, θεωρείται ότι το συνέδριο θα κληθεί να εκλέξει την νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί κυρίως από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά. Το επιχείρημα όσων εκτιμούν ότι εφόσον τεθεί τέτοιο ζήτημα είναι δύσκολο να απορριφθεί, είναι ότι σε μία τέτοια συγκυρία όπου 2500 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα θα ταξιδέψουν στην Αθήνα με ίδια έξοδα για να μετάσχουν στο Συνέδριο, δεν θα δεχθούν εύκολα να περιοριστούν στις … πολιτικές αποφάσεις. Από την άλλη πλευρά, η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής από το συνέδριο πριν από την εκλογή προέδρου, θα «έδενε» τρόπον τινά τα χέρια, ή πάντως θα δέσμευε σημαντικά τον νικητή της εκλογικής διαδικασίας την άλλη Κυριακή.
Νέο ξεκίνημα
Στο μεταξύ με παρέμβαση τους 10 στελέχη του κόμματος από τη νέα γενιά ζητούν να προχωρήσει το Κίνημα σε δομικές αλλαγές. Από το να αλλάξει όνομα και σύμβολα μέχρι και να αυτοδιλαυθεί. Τα στελέχη αυτά είναι η Κατερίνα Βαλαβάνη (Υποψήφια βουλευτής Β’ Αθηνών), η Νάντια Γιαννακοπούλου (Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου, πρώην βουλευτής Μεσσηνίας), ο Χρήστος Δρούζιας (Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής), ο Μιχάλης Ζουλουφός (Δημοτικός Σύμβουλος Σύρου Ερμούπολης), η Χαρά Κεφαλίδου (Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου, πρώην βουλευτής Δράμας), ο Μενέλαος Μποκέας Μενέλαος (Υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου), η Αγγέλα Τριανταφύλλου (Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής), ο Κώστας Tριάντης (Επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ), ο Μιχάλης Χάλαρης (υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων) και ο Μάριος Ψυχάλης (Υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα