Τυπικά κατηγορούμενος παραμένει ο Θέμος Αναστασιάδης

Τυπικά κατηγορούμενος  για φοροδιαφυγή ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ  παραμένει ο Θέμος Αναστασιάδης με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου καθώς κρίθηκε  συνταγματική η αναδρομική ισχύς των φορολογικών διατάξεων.

H Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου   με το υπ΄ αριθμ. 1/2014 βούλευμά της  απέρριψε την εισήγηση του  αντεισαγγελέα  Νίκου  Παντελή που  είχε προτείνει να αναιρεθεί μερικά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών  σε βάρος του Θέμου Αναστασιάδη και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη σε βάρος του, μόνο για το αδίκημα της φοροδιαφυγής ύψους  1,6 εκατ. ευρώ σε βαθμό κακουργήματος.

Επί της ουσίας πάντως η κατηγορία δεν υφίσταται πλέον καθώς ο Θέμος Αναστασιάδης, ο οποίος κατηγορείται και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος,  έχει προβεί σε συμβιβασμό με την αρμόδια Δ.Ο.Υ., και έχουν ήδη καταβληθεί ορισμένες δόσεις.

Η ποινική δίωξη σε βάρος του κινήθηκε  μετά από μηνυτήρια αναφορά της ΙΓ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών για φοροδιαφυγή  και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η δίωξη ασκήθηκε καθώς το οικονομικό έτος 2008 υπέβαλε ανακριβή φορολογική δήλωση, καθώς δεν δήλωσε   1,6 εκατ. ευρώ.

Η  μηνυτήρια αναφορά υποβλήθηκε μετά από φορολογικό έλεγχο και η δίωξη ασκήθηκε πριν ολοκληρωθεί η φορολογική  διαδικασία. Δηλαδή, πριν ασκηθεί προσφυγή από τον ελεγχόμενο, αλλά και πριν να εκδοθεί δικαστική απόφαση από φορολογικό δικαστήριο, όπως προέβλεπε το ευμενέστερο δικονομικό καθεστώς (Ν. 2537/1997), πριν δηλαδή την ισχύ του νόμου 3941/2011.

Το Φεβρουάριο του 2013 κατά το στάδιο της ανάκρισης ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να κηρυχθεί άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του για την κατηγορία της φοροδιαφυγής, καθώς  όπως υποστήριξε, ασκήθηκε χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή πριν την οριστικοποίηση της φορολογικής εγγραφής-διαδικασίας.

Το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών απέρριψε με βούλευμά του το αίτημα  του κ. Αναστασιάδη.

Στην συνέχεια ασκήθηκε αναίρεση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο κ. Παντελής πρότεινε να μην εφαρμοστούν αναδρομικά δικονομικές-φορολογικές διατάξεις που θίγουν θεμελιώδη δικαιώματα  του κατηγορούμενου και συνεπώς να ακυρωθεί μερικά το επίμαχο βούλευμα και να κηρυχθεί απαράδεκτη η σε βάρος του κ. Αναστασιάδη ποινική δίωξη για την πράξη της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι δεν μπορούν οι δυσμενέστερες φορολογικές διατάξεις του νόμου 3943/2011 να έχουν αναδρομική ισχύ.

Ωστόσο η  Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε την εισήγηση του εν λόγω αντεισαγγελέα, καθώς οι αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι οι διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου 3943/2011 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής  δεν προσκρούει στην προβλεπόμενη από το άρθρο 7 του Συντάγματος καθιερωμένη αρχή της μη  αναδρομικότητας ποινικού νόμου, γιατί αφορά ουσιαστικές και όχι δικονομικές ποινικές διατάξεις. Έτσι, κατέληξαν οι αρεοπαγίτες, οι διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου 3943/2011 έχουν εφαρμογή και επί των εγκλημάτων που φέρονται ότι τελέστηκαν πριν την  έναρξη ισχύος του εν λόγω νόμου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα