Το Euro 2016 κάτω από το σύννεφο της τρομοκρατίας

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, στο περιθώριο της διεθνούς φιλικής ποδοσφαιρικής αναμέτρησης μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού, έχασαν τη ζωή τους 129 άνθρωποι, μετά το σοβαρότερο τρομοκρατικό χτύπημα που καταγράφηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους στη σύγχρονη εποχή. Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας επεχείρησαν να εισβάλουν στο γήπεδο, ενώ στις εξέδρες του βρίσκονταν δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι και σύσσωμη η κυβέρνηση της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου και του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

Αμέσως μετά, στο Βέλγιο αναβλήθηκε το προγραμματισμένο για την Τρίτη (17/11) φιλικό με την Ισπανία, ενώ το ματς της Αγγλίας με τη Γαλλία πραγματοποιήθηκε σε ένα γήπεδο που περισσότερο θύμιζε φρούριο, παρά ποδοσφαιρικό στάδιο. Την ίδια μέρα, στο Αννόβερο της Γερμανίας αποφασίστηκε η αναβολή της αναμέτρησης με την Ολλανδία, εκκενώθηκε το γήπεδο και απομακρύνθηκε ο κόσμος, καθώς η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ ειδοποιήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες για οργανωμένο σχέδιο δράσης τρομοκρατών. Η Ευρώπη ζει τον εφιάλτη της… Η Γαλλία μετράει θύματα. Η Γερμανία αποσόβησε την τελευταία στιγμή μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στο Αννόβερο. Στο Βέλγιο αναβλήθηκε το ματς της Εθνικής. Στην Αγγλία έχει βγει ο στρατός στους δρόμους. Ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος έχει καλυφθεί από τη σκιά του τρόμου.
Το ποδόσφαιρο, δυστυχώς, δεν μένει εκτός. Η διεξαγωγή του Euro 2016 στη Γαλλία, το ερχόμενο καλοκαίρι, αποτελεί ένα τεράστιο γεγονός, που θα συγκεντρώσει σχεδόν όλη την Ευρώπη στις πόλεις που θα διεξαχθούν τα παιχνίδια. Κάτω από το μαύρο σύννεφο μιας νέας καθημερινότητας, την οποία προφανώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει, και εν μέσω του σοκ του προκαλούν οι εικόνες και το εύρος των ειδήσεων, ολοκληρώθηκε η προκριματική φάση για τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2016. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, ακόμη και αυτή καθ’ αυτή η διεξαγωγή της μεγάλης διοργάνωσης τίθεται σε αμφιβολία.

Υπάρχουν σκέψεις στην UEFA
Η UEFA εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, παρ’ ότι ανακοίνωσε πως δεν τίθεται θέμα αναβολής ή αλλαγής της έδρας του Euro 2016. Ωστόσο, οι εξελίξεις θα κρίνουν αν η Ευρώπη θα είναι «ελεύθερη» να λειτουργεί σύμφωνα με το μέχρι πρότινος καθεστώς της, ή αν θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Δεδομένα τα οποία ενδεχομένως να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και την αναστολή μεγάλων διοργανώσεων ή τον περιορισμό δικαιωμάτων, όπως λόγου χάρη συμβαίνει αυτές τις μέρες στη Γαλλία, η κυβέρνηση της οποίας απαγόρευσε τη διεξαγωγή διαδηλώσεων για το κλίμα, ενόψει της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το συγκεκριμένο ζήτημα στο Παρίσι, στις αρχές του Δεκέμβρη. Είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί αυτή η πολύ σημαντική συνδιάσκεψη, καθώς, όπως αποδείχθηκε, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε το οτιδήποτε.

Η UEFA ωστόσο βιάστηκε και υπέπεσε σε ένα ακόμη φάουλ. Πριν καν στεγνώσει το αίμα των αδικοχαμένων θυμάτων του πολλαπλού τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι, έσπευσε να θέσει θέμα… αλλαγής της έδρας του Euro 2016, επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στη «ματωμένη» Γαλλία. Τις συγκεκριμένες σκέψεις έρχεται να ενισχύσει με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Νοέλ Λε Γκραέ, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Λαμβάνονται πολλές προφυλάξεις, αλλά όπως μπορείτε να διαπιστώσετε οι τρομοκράτες μπορούν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή. Για το Euro υπήρχε μία ανησυχία από την UEFA, η οποία πλέον είναι ακόμα μεγαλύτερη».
Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και τη συγκεκριμένη διοργάνωση, αφού απομένουν περίπου έξι μήνες για τη διεξαγωγή της γιορτής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Η UEFA, τελικά, αποφάσισε προς το παρόν να μην προβεί σε κάποια ενέργεια και να αφήσει τα γεγονότα να εξελιχθούν. Ωστόσο, άφησε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, ώστε να φανεί αν μπορεί η Γαλλία σε πρώτη φάση να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση. Μία ακόμη σκέψη είναι να μεταφερθεί η τελετή έναρξης από το Παρίσι σε άλλη πόλη. Όλα αυτά ωστόσο φαίνονται τόσο φαιδρά τούτη την ώρα, ενώ στερούνται και λογικής, καθώς οι τρομοκράτες μπορούν να δράσουν ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε σημείο και σε οποιαδήποτε πόλη, ή περιοχή, όπως αποδείχθηκε περίτρανα την Παρασκευή (13/11) το βράδυ.
Τα γκρουπ δυναμικότητας ενόψει της κλήρωσης στις 12 Δεκεμβρίου

Στα αμιγώς αγωνιστικά, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ουκρανία και Σουηδία εξασφάλισαν –μέσω των αγώνων μπαράζ– τα τελευταία τέσσερα εισιτήρια για τα τελικά του Euro 2016, συμπληρώνοντας τα γκρουπ δυναμικότητας ενόψει της κλήρωσης που θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου. Επικεφαλής των ομίλων θα είναι η διοργανώτρια Γαλλία και οι Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο, Αγγλία και Πορτογαλία. Πιο αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας:

1ο Γκρουπ
Γαλλία 33.599
Ισπανία 37.962
Γερμανία 40.236
Αγγλία 35.963
Πορτογαλία 35.138
Βέλγιο 34.442
2ο Γκρουπ
Ιταλία 34.345
Ρωσία 31.345
Ελβετία 31.254
Αυστρία 30.932
Κροατία 30.642
Ουκρανία 30.313
3ο Γκρουπ
Τσεχία 29.403
Σουηδία 29.028
Πολωνία 28.306
Ρουμανία 28.038
Σλοβακία 27.171
Ουγγαρία 27.142
4ο Γκρουπ
Τουρκία 27.033
Ιρλανδία 26.902
Ισλανδία 25.388
Ουαλία 24.531
Αλβανία 23.216
Βόρεια Ιρλανδία 22.961

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα