Το προφίλ των απολυθέντων στην Ελλάδα της κρίσης

Το προφίλ των απολυθέντων στην Ελλάδα της κρίσης και των Μνημονίων  παρουσίασε η εταιρεία συμβούλων- ελεγκτών KPMG στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τα μεγαλύτερα «θύματα» της κρίσης, σύμφωνα με την έρευνα, είναι   υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη κυρίως από το κομμάτι της εμπορικής λειτουργίας των εταιρειών, ενώ η έρευνα παρουσιάζει και τα κριτήρια, με τα οποία οι πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες απολύουν κόσμο.    

Ειδικότερα, η εν λόγω εταιρία, η οποία πραγματοποίησε έρευνα για τις     αναδιαρθρώσεις των εταιρειών με ερωτηματολόγια σε τρείς κατηγορίες, εργαζομένους, στελέχη ανθρωπίνου δυναμικού (τμήματα Ηuman Resources) αλλά και απολυμένους, αναφέρθηκε στα  κριτήρια που απολύουν κόσμο οι πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες ενώ η πλειοψηφία των εταιρειών απομάκρυνε ποσοστό έως 15% των εργαζομένων της.

Υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη κυρίως από το κομμάτι της εμπορικής λειτουργίας των εταιρειών, τα οποία απομακρύνθηκαν με βασικά κριτήρια επιλογής την απόδοσή τους και το αντικείμενο της εργασίας τους, ενώ έλαβαν ως πακέτο αποχώρησης τη νόμιμη αποζημίωση προσαυξημένη κατά ένα ποσό.

Αυτό είναι το προφίλ των απολυμένων ή «απομακρυνθέντω» από πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες στην περίοδο της κρίσης, όπως το κατέγραψε και το παρουσίασε    στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, η εταιρεία συμβούλων- ελεγκτών KPMG.    Ανά κλάδο εργαζομένων, ο φαρμακευτικός/ υγείας με τον τραπεζικό και τον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην έρευνα, ενώ ρωτήθηκαν και στελέχη από τους κλάδους της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου, της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των κατασκευών, τον ασφαλιστικό. Από το συνολικό δείγμα, ένα ποσοστό 54% ήταν ξένες πολυεθνικές, ένα 27% ελληνικές και ένα 19% ήταν ελληνικές πολυεθνικές.

Τα στελέχη HR και οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι έγιναν ενέργειες αποτροπής των μειώσεων προσωπικού με πάγωμα προσλήψεων και απορρόφηση εργαζομένων από άλλες μονάδες, ενώ αντίθετα, η πλειοψηφία των απολυμένων   θεωρεί ότι δεν έγινε καμία ενέργεια για να αποτραπούν οι απομακρύνσεις.

Στο ερώτημα τι ποσοστό εργαζομένων απομακρύνθηκε, η πλειοψηφία των εταιρειών απομάκρυνε ποσοστό έως 15% των εργαζομένων της, ενώ ένα 15% απάντησε τοποθέτησε τις απολύσεις μεταξύ 20%- 30% του συνολικού δυναμικού της εταιρείας. Ως προς το διοικητικό επίπεδο των εργαζομένων που απομακρύνθηκαν το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν στα υψηλότερα στελέχη, ήτοι σε ποσοστό 30% οι υποδιευθυντές, σε 20% οι διευθυντές, 18% υπάλληλοι γραφείου ένα 14% προϊστάμενοι και ακολουθούν σε ποσοστά 9% και 7% τα μη διοικητικά στελέχη και οι γενικοί διευθυντές.

Σε ποια λειτουργία της επιχείρησης εργάζονταν όσοι απολύθηκαν/ απομακρύνθηκαν; Σχεδόν 1 στους 2 (48%) στην εμπορική και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά άλλα πόστα όπως η οικονομική λειτουργία (7%),     λοιπών υποστηρικτικών (7%), εφοδιαστικής αλυσίδας (6%), πληροφορικής/ οργάνωσης (5%) κ.α..

Στο ερώτημα με τι μέθοδο έγιναν οι απομακρύνσεις απολυθέντες και στελέχη HR απάντησαν σε ποσοστό 56% με απομάκρυνση/ απόλυση, 35% με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ στο 27% ακολουθεί το …διαζύγιο κοινή συναινέσει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ερώτημα     σε απολυθέντες και στελέχη HR γιατί τελικά απολύουν οι εταιρείες στην Ελλάδα τους εργαζομένους μέσα στην κρίση. Τα κριτήρια επιλογής τους λοιπόν είναι κατά 52% η απόδοση, κατά 49% το αντικείμενο εργασίας του και ακολουθούν με ένα 35%     τα κοινωνικά κριτήρια, με ένα 19% το επίπεδο αποδοχών και παροχών, 15% η ειδικότητα.

Τι περιελάμβανε το πακέτο αποχώρησης; Ένα 60% απάντησε “νόμιμη αποζημίωση προσαυξημένη κατά ένα ποσό, ένα 46% μόνο “νόμιμη αποζημίωση”, ενά (εντυπωσιακό) 43% “υπηρεσίες υποστήριξης για την ανεύρεση νέας θέσης εργασίας (π.χ. υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης)”, ένα 23% απάντησε “διατήρηση παροχών σε τουλάχιστον μία ομάδα εργαζομένων (π.χ. αυτοκίνητο, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, εκπτώσεις σε προϊόντα κ.τ.λ.).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα