Τι λέει (και τι ξεχνάει να πει) για τις συντάξεις ο Στέφανος Μάνος

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει από χθες μία ανάρτηση στο facebook του Στέφανου Μάνου η οποία αφορά την πρόταση του πρώην υπουργού Οικονομικών για μείωση του αφορολόγητου ορίου στα €5.000 και θεσμοθέτηση ενιαίας εθνικής σύνταξης ύψους €700 για όποιον συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας.

Το… ρηξικέλευθο της πρότασης για ενιαία σύνταξη είναι ότι αυτή θα βαρύνει τον προϋπολογισμό και δεν θα προϋποθέτει την καταβολή εισφορών. Υποστηρίζει, συγκεκριμένα, ο κ. Μάνος τα εξής:

«Εδώ που φθάσαμε, μία είναι η λύση: Η εφαρμογή της πρότασής μου για μια σύνταξη €700 για όποιον/α συμπληρώσει το 67 έτος.

Η σύνταξη θα βαρύνει τον προϋπολογισμό και δεν θα προϋποθέτει εισφορές. Ούτε του εργαζόμενου, ούτε του εργοδότη. Όποιος επιθυμεί μεγαλύτερη ή καλύτερη συνταξιοδοτική κάλυψη θα μπορεί να καταφύγει σε εξειδικευμένες ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Η κατάργηση των εισφορών θα προκαλέσει αναπτυξιακό σοκ στην αγορά. Η πρόταση είναι απλή και σε αντίθεση με τις πολύπλοκες άλλες, ΒΓΑΙΝΕΙ. Βγαίνει το 2017 και κάθε χρόνο μετά.

Πολλοί θα στενοχωρηθούν με την προτεινόμενη λύση, κυρίως διότι δεν μπορούν να δουν τι θα υποστούν με την εφαρμοζόμενη πολιτική».

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΝΟΥ]

Η παραπάνω πρόταση του κ. Μάνου δεν είναι καινούργια. Την έχει ξανακάνει κάπου στις αρχές της δημοσιονομικής κρίσης και ακούγεται θελκτική, καθώς αφενός θα μείωνε τη γραφειοκρατία (αφού θα αρκεί πιθανότατα η επίδειξη και μόνο της αστυνομικής ταυτότητας κάποιου για να αποδείξει ότι πληροί την ηλιακή προϋπόθεση και να συνταξιοδοτηθεί άμεσα). Αφετέρου θα βάρυνε όπως λέει ο ίδιος κατά 3,5 δισ. ευρώ λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό που και τώρα «γονατίζει» από τις σχετικές δαπάνες.

Αυτό που δεν λέει, ωστόσο, ο κ. Μάνος είναι ποιοι θα στενοχωρηθούν –όπως ισχυρίζεται– αν εφαρμοστεί η πρότασή του.

Πιθανολογούμε ότι αναφέρεται στους 8.500 και πλέον υπαλλήλους που απασχολούνται αυτή τη στιγμή στους φορείς κύριας ασφάλισης κι οι οποίοι πιθανότατα θα απολυθούν καθώς δεν θα υπάρχουν ασφαλιστικά Ταμεία.

Στο άλλο που δεν απαντά ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι το πώς το σύστημά του θα εξασφαλίσει ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε συνταξιούχους αλλά και σε εργαζόμενους αφού δεν θα υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές. Θα προστρέξουν με το αντίστοιχο κόστος και όσοι μπορούν στις ασφαλιστικές εταιρείες ενώ οι υπόλοιποι θα μείνουν στα αζήτητα;
Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε απαντήσεις και σε αυτά…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα