Τα μαύρα φεγγάρια του Μέσι

Οι επιδόσεις του Λιονέλ Μέσι, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς και ειδικά στο πρώτο μισό της, είχαν δημιουργήσει αρκετά… μεταφυσικά ερωτήματα. Είναι 100% ανθρώπινη η υπόσταση του Αργεντινού άσου ή μήπως υπάρχει μία ανεξήγητη δύναμη που τον συντροφεύει και τον βοηθά να πετυχαίνει τα… ακατόρθωτα, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα χαμηλό προφίλ;

Ήρθαν οι πρώτοι –συνεχόμενοι– τραυματισμοί

Η απάντηση ήρθε κάποιους μήνες αργότερα. Αρχικά με την απουσία του, λόγω τραυματισμού, από σχεδόν όλους τους αγώνες της Μπαρτσελόνα στο τελείωμα της σεζόν. Ο… Μεσσί-ας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου άρχισε να παραπονιέται για ενοχλήσεις στους μύες των ποδιών του. Το σώμα του δεν έκρουε απλά τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπερβολικά πολλά ματς που έπαιζε (αγωνιζόταν ακόμη και με ομάδες χαμηλότερης κατηγορίες, μόνο και μόνο για να σπάσει ρεκόρ σκοραρίσματος). Ίσως να είναι ήδη αργά και αυτή να είναι η αντίδρασή του σε όσα έχει περάσει τα τελευταία χρόνια, με ελάχιστο χρόνο ξεκούρασης, αφού οι υποχρεώσεις είναι πολλές και δεν εξαντλούνται εντός του αγωνιστικού χώρου.

Βλέπετε, οι διαφημιστικές εταιρείες προσφέρουν αφειδώς τα χρήματά τους στον Λίο, ώστε να τον… χρησιμοποιούν όποτε και όπως αυτές επιθυμούν. Τα πολλά ταξίδια του 26χρονου ποδοσφαιριστή για να συμμετάσχει σε κάποιο σποτ ή φωτογράφιση, αλλά και οι πολλές ώρες που απαιτούνται για να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα, έχουν βάλει το λιθαράκι τους για την κατάσταση της υγείας του Μέσι.

Και για να μη νομίζετε ότι κινδυνολογούμε, οι αριθμοί θα φανούν αδιάψευστοι μάρτυρες των όσων λέμε. Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, ο άνθρωπος που έχει βαρεθεί να παίρνει την «Χρυσή Μπάλα» (τρεις συνεχόμενες χρονιές έχει πάρει το ύψιστο ατομικό ποδοσφαιρικό βραβείο) τραυματίστηκε στο κρισιμότερο σημείο της περσινής περιόδου. Στον πρώτο προημιτελικό του Champions League απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, εκεί που η σεζόν δηλαδή είχε μπει στην τελική της ευθεία, αφού κρινόταν ο σημαντικός τίτλος. Αυτός της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Έτσι κι αλλιώς με την απογοητευτική πορεία της Ρεάλ στο πρωτάθλημα, ο τίτλος της Primera Division είχε κριθεί από νωρίς.

Από τότε η Μπαρτσελόνα και η Εθνική Αργεντινής έχουν δώσει 27 αναμετρήσεις, με τον σπουδαίο επιθετικό να ολοκληρώνει μόνο τις δύο. Τον πρώτο ημιτελικό του Champions League, απέναντι στην Μπάγερν, όπου μάλιστα ήταν πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό και τον δεύτερο τελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, την προηγούμενη Τετάρτη.

«Αφήστε τον να ξεκουραστεί»

Στις αρχές του καλοκαιριού, ο υπεύθυνος της φυσικής κατάστασης των παικτών της Αργεντινής στο Μουντιάλ του 2010 είχε προειδοποιήσει: «Ο Μέσι παίζει πάνω από 100 παιχνίδια το χρόνο με την Μπαρτσελόνα και την Αργεντινή. Έτσι, αυξάνει το ρίσκο να μην βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Ο Μέσι δεν είχε τραυματισμούς για περίπου τρία χρόνια, αλλά όταν τραυματίστηκε έπαιξε σχεδόν αμέσως. Τραυματίστηκε ξανά και τώρα παίζει με την εθνική ομάδα. Αυτό που χρειάζεται είναι μεγάλης διάρκειας διακοπές με τη σύζυγό του και τον γιο του. Είναι αδύνατο να παίζεις πάνω από 100 παιχνίδια στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και να βρίσκεσαι στην καλύτερη κατάσταση».

Η «δίψα» των media, των διαφημιστικών και του κόσμου να βλέπουν συνεχώς τον Μέσι να αγωνίζεται, είχε οδηγήσει τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα και της «αλμπιτσελέστε» να τον χρησιμοποιούν ακόμη και όταν δεν ήταν έτοιμος να παίξει, πριν ολοκληρώσει δηλαδή την αποθεραπεία του από κάποιον τραυματισμό. Οι επιπτώσεις αυτής της μεταχείρισης φαίνονται τώρα.

Ο απολυταρχικός του χαρακτήρας

Ο Μέσι, εκτός όλων των άλλων, είχε «χτίσει» και τον χαρακτήρα του καλού παιδιού. Κάτι τέτοιο μάλλον δεν ισχύει, αφού όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Confidencial» της Αργεντινής, ο σούπερ σταρ των Καταλανών είχε κάνει τον Κρίστιαν Τέγιο να κλάψει, λέγοντάς του: «Τι κάνεις; Είσαι καινούργιος εδώ, είσαι ένα τίποτα για αυτό δώσε μου πάσα. Είσαι εδώ για να παίζεις για εμένα». Επιπλέον, απευθυνόμενος στον Αλέξις Σάντσεζ, κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου που δεν έπαιζε πολύ καλά, του είχε πει: «Βλέπεις πόσο χάλια είσαι; Δεν καταλαβαίνω γιατί κόστισες τόσο. Δεν πετυχαίνεις καν γκολ, για αυτό δώσε μου πάσα», αναφέρεται.

Αν ισχύει το ρεπορτάζ των Αργεντινών, δεν το γνωρίζουμε. Ωστόσο μέσα στο γήπεδο, ο ποδοσφαιριστής των «μπλαουγκράνα» δείχνει αρκετά αλλαγμένος στη συμπεριφορά του απέναντι σε συμπαίκτες και αντιπάλους. Οι προστριβές του  για ασήμαντες, αρκετές φορές, αφορμές έχουν πληθύνει τον τελευταίο καιρό και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

Μπάμπης Λάμπρου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα