Τα λένε στη νύφη για να ακούει η πεθερά…

 Την εικόνα πως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» θέλουν να περάσουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, έστω και αν οι αριθμοί τούς διαψεύδουν. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει από το να διαχωρίζουν πλέον τη θέση τους από την κυβέρνηση και να επιτίθενται ακόμα και σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Απέτυχαν παταγωδώς στο ΠΑΣΟΚ να ταυτοποιηθούν με το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης και ήδη πέρασαν στο δεύτερο σκέλος του σχεδίου «Επιστροφή στην κοινωνία». Η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να επαναπατρίσει τους χαμένους ψηφοφόρους της, προωθώντας ρυθμίσεις κοινωνικού χαρακτήρα, μόνο που πολλές αυτές σκοντάφτουν πάνω στην κυβέρνηση. Το πρόβλημα όμως είναι πως το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου δυσκολεύεται να χρεώσει στον ίδιο τον πρωθυπουργό την πρωτοβουλία για απόρριψη των προτάσεών του.

Έτσι, στο στόχαστρο μπαίνουν οι ίδιοι οι «γαλάζιοι» υπουργοί. Χαρακτηριστική είναι η επίθεση που εξαπέλυσε η Χαρ. Τρικούπη στον Μάκη Βορίδη, όταν εκείνος δεν έκανε αποδεκτή «πράσινη» τροπολογία για την υποστήριξη των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑΜεΑ. Σε ανακοίνωση του κόμματος ταυτίζεται ο υπουργός με τον προκάτοχό του και επιπλέον χαρακτηρίζεται ανάλγητος.

«Από τον Ιανουάριο του 2014 ο ΕΟΠΠΥ αρνείται να υλοποιήσει την ΚΥΑ Δ29α/Φ ΘΕΣΜ (Γ.Π. 26275/1048 ΦΕΚ Β’ 172/2014) των Υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την παροχή του ειδικού νοσηλίου-τροφείου στα Άτομα με Αναπηρίες που διαβιούν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έλυνε το θέμα και είχε επιρρίψει την ευθύνη στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

«Σήμερα τρεις βουλευτές, ο Μιχάλης Κασσής από το ΠΑΣΟΚ και οι Γ. Βλάχος και Δ. Χριστογιάννης από τη Ν.Δ. κατέθεσαν τροπολογία για να αρθούν οι ενστάσεις του ΕΟΠΠΥ για να εφαρμόσει τον νόμο και την ΚΥΑ, να καταβάλει δηλαδή τα νοσήλια. Η τροπολογία τέθηκε υπ’ όψιν του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής και Πρόνοιας το οποίο συμφώνησε.

«Όμως ο Υπουργός Υγείας κ. Βορίδης δεν δέχτηκε την τροπολογία, συνεχίζοντας την παράδοση του προκατόχου του, αλλά έκανε ένα βήμα αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα στο “απώτερο μέλλον”.

«Μέχρι τότε, κύριε Βορίδη, θα έχουν κλείσει οι μισές Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και, δυστυχώς, τα Άτομα με Αναπηρίες θα έχουν πληρώσει βαρύτατο τίμημα εξαιτίας των πολιτικών επιλογών του Υπουργείου σας. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει συνένοχο στην αναλγησία του Υπουργείου Υγείας. Η τροπολογία θα επανέλθει στη Βουλή», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μετά τον Βορίδη, σειρά του Χαρδούβελη

Στην ίδια στρατηγική εντάσσεται και η παράταση της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που ζήτησαν μετά το αλαλούμ που προκάλεσαν στους πολίτες τα λάθη και οι παράλογες σε πολλές περιπτώσεις απαιτήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτή τη φορά το όπλο σήκωσε ο Θάνος Μωραΐτης και στόχευσε κατά του Γκίκα Χαρδούβελη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τους ερασιτεχνισμούς και για τις εμμονές που οδήγησαν στη σημερινή παρωδία με τον ΕΝΦΙΑ και η οποία για μια ακόμη φορά δοκιμάζει την αντοχή και προσβάλλει την αξιοπρέπεια των πολιτών.

«Το υπουργείο επέδειξε πρωτοφανή ανετοιμότητα ενώ –όπως έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει– το μοντέλο της φορολόγησης κάθε ακινήτου ξεχωριστά απέτυχε παταγωδώς και οδήγησε σε απίθανες στρεβλώσεις και αδικίες σε όλη την Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και να ανταποκριθεί στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ όπως θα διατυπωθούν τις επόμενες ημέρες. Όμως αυτό που προέχει είναι να υπάρξει η μετάθεση των προθεσμιών καταβολή του φόρου. Είναι αδιανόητο να πληρώσουν οι πολίτες την πολιτική ανικανότητα και εμμονή ορισμένων.

«Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ανασχεδιασμός του φόρου ακινήτων που θα στηριχτεί στη φορολόγηση βάσει της συνολικής ακίνητης περιούσιας, με αφορολόγητα για όποιες κατηγορίες φορολογουμένων απαιτείται».

Κέρδη και… γενέθλια

Οι επιθέσεις αυτές φαίνεται πως πολιτικά τουλάχιστον έχουν ένα πρώτο αποτέλεσμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ, καθώς η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε την εισαγωγή του σχεδίου νόμου για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που προκάλεσε έντονο κυβερνητικό πρόβλημα λίγους μήνες πριν, και το ΠΑΣΟΚ το είχε αναγάγει σε πρωταρχικής σημασίας.

Η στρατηγική αυτή πάντως φαίνεται να στοχεύει στο απαραίτητο για το κόμμα λίφτινγκ του φθινοπώρου και με αφορμή τα 40ά γενέθλιά του, οπότε και οι συγκρίσεις με το παρελθόν θα προκύψουν αβίαστα εις βάρος της σημερινής πραγματικότητας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και ο ρόλος που θα κληθεί να διαδραματίσει θα είναι πολύ σημαντικός για την επόμενη μέρα του κόμματος και την εξέλιξή του σε παράταξη. Κατά συνέπεια, κάθε όπλο (έστω και επικοινωνιακό) κρίνεται απαραίτητο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα