Στο 10% οι εισφορές στα μπλοκάκια

Εισφορά 10% είναι το προσωρινό σχέδιο της κυβέρνησης για τα μπλοκάκια, για να κατευναστούν οι αντιδράσεις. Μια μεταβατική ρύθμιση που θα δώσει «ανάσα» σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια) σε έναν ή δύο εργοδότες, καθώς και σε μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση για την οποία εκδίδουν ΦΠΥ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm», ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος αναφέρθηκε σε αυτές τις αλλαγές.

«Θα υπάρξει αυτή η μεταβατική περίοδος για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια, που ενδεχομένως έχουν και κάποια δυσπιστία στο εάν ο εργοδότης θα καταβάλλει το ποσοστό που του αναλογεί» είπε ο κ. Πετρόπουλος και υπογράμμισε ότι κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα.

Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το ποσοστό εισφορών μετά τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν μειώνεται το 26,95% (συνολικές εισφορές εργοδότη-εργαζομένου) μειώθηκε στο 10% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και εωσότου υπάρξει προσαρμογή στο νέο καθεστώς.

«Το εργοδοτικό μέρος παραμένει στο 16,95%» είπε ο κ. Πετρόπουλος και αναφέρθηκε σε διαμαρτυρίες και εκπλήξεις από δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν είχαν πάρει απαλλαγή, από τον ΟΑΕΕ, και βρέθηκαν τώρα να χρωστούν στο ασφαλιστικό σύστημα από 5000 έως 50.000 ευρώ. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός ανέφερε ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι το νέο καθεστώς είναι πολύ πιο ευνοϊκό και με χαμηλότερη επιβάρυνση από το προηγούμενο ενώ αναφερόμενος στους επαγγελματίες που επιλέγουν να κλείσουν το μπλοκάκι τους, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει με έναν ασφαλή τρόπο στις συνθήκες αγοράς, με στόχο να τελειώσει την μαύρη εργασία καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί οι άνθρωποι που δουλεύουν νόμιμα να επιβαρύνονται διαρκώς.

Στο μεταξύ, εγκύκλιο με την οποία προσδιορίζονται στο 10% προσωρινά οι εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι εκδίδει το υπουργείο Εργασίας, όπως είχε προαναγγείλει  ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Tι προβλέπει η εγκύκλιος

«Ο εργαζόμενος καταβάλλει εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ», αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση του υπουργείου.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:

 

«Η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων.

Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με ΔΠΥ («μπλοκάκι»), προχωρά στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.

 

Η σχετική εγκύκλιος που δημοσιεύεται  προβλέπει τα εξής:

  1. Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος-εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλλει εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.
  2. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους-εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα