Στον Κυριάκο τα “γαλάζια κλειδιά”

Από τις 12 το μεσημέρι επισήμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. Σε μία λιτή τελετή παρέλαβε τα “κλειδιά” του κόμματος από τον Γιάννη Πλακιωτάκη και είναι ο δεύτερος Μητσοτάκης που θα ηγηθεί της Ν.Δ.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού τον υποδέχτηκε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Πλακιωτάκη και τον Γιάννη Τραγάκη για την εργασία του στην εσωκομματική εκλογή ως πρόεδρος της ΚΕΦΕ.

Στις πρώτες του δηλώσεις ως αρχηγός της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Το κόμμα αυτό έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Θα ανανεώσουμε δυναμικά τη ΝΔ, οι πολίτες ψήφισαν για δημιουργική ανανέωση. Χρέος όλων μας η ΝΔ να γίνει πάλι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που αντιπαλεύει τον λαϊκισμό. Θέλω να εξασφαλίσω την ενότητα της ΝΔ αλλά να πετύχω τη δημιουργική της διεύρυνση. Θα έχουμε σύντομα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Στόχος μου είναι όχι μόνο να εξασφαλίσω την ενότητα αλλά να πετύχω και τη διεύρυνση. Ο στόχος αυτός είναι συλλογικός.
Το 2016 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τη ΝΔ».

Κατευθείαν στα βαθιά πέφτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο εσωτερικό της ΝΔ διαφυλάσσοντας παράλληλα την ενότητα της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την επίσπευση της διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος, το οποίο αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.
Σε αυτό το πλαίσιο μέσα στις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με τους πρώην προέδρους της ΝΔ, κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, καθώς και τους συνυποψηφίους του στην διεκδίκηση της ηγεσίας, κ.κ. Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη.

Στην κορυφή της ατζέντας του νέου προέδρου της ΝΔ βρίσκεται η δημιουργία μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία θα επωμιστεί την εκπροσώπηση της ΝΔ στη Βουλή, καθώς τα πεδία των μαχών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πολλά και δύσκολα με πρώτο το ασφαλιστικό.
Μεγάλο στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη θα είναι να βάλει τάξη και στο λειτουργικό κομμάτι της ΝΔ. Ήδη οι συνεργάτες του βρίσκονται σε αναζήτηση νέου χώρου για τα γραφεία της ΝΔ καθώς το κόστος αυτών της Λεωφόρου Συγγρού είναι πολύ υψηλό.

Η πρώτη μάχη

Την Κυριακή το βράδυ και αφού είχε κλειδώσει η νίκη Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ και τον συνεχάρη για την νίκη του. Μάλιστα ο πρωθυπουργός και ο νέος πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πάντως στη Βουλή αναμένεται σκληρή κόντρα για το Ασφαλιστικό μεταξύ των δύο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί μείζονος σημασίας και μάλιστα έχει έρθει και σε μία αρχική συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς. Υπενθυμίζεται πως ο νέος πρόεδρος της ΝΔ είχε πει πως διαφωνεί με οποιοδήποτε υφεσιακό μέτρο και ξεκαθάρισε πως στήριξη αλά καρτ δεν πρόκειται να προσφέρει στην κυβέρνηση.

Οι καραμανλικοί σχεδιασμοί

Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη ρίχνει τη σκιά της στο καραμανλικό σύστημα που φάνταζε πανίσχυρο.  Η νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη που εξουδετέρωσε πλήρως τους καραμανλικούς σχεδιασμούς.
 Η εξέλιξη της εσωκομματικής αναμέτρησης αναδεικνύει τη βαριά ήττα του πρώην Πρωθυπουργού και όλου του καραμανλικού συστήματος, στο οποίο εντάσσεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που είχε επενδύσει πολλά στην εκλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η ήττα του Β. Μεϊμαράκη έχει επηρεάσει πάρα πολύ και έχει προκαλέσει προβληματισμό στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, η οποία σύσσωμη, μαζί με τους αποκαλούμενους βαρόνους της Κεντροδεξιάς, αλλά και τη συντριπτική πλειονότητα των κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος, είχαν στοιχηθεί απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Όλοι μαζί τον πυροβολούσαν, υιοθετώντας –με διάθεση απαξίωσης- τα επιχειρήματα των αντιπάλων της ΝΔ περί «νεοφιλελευθερισμού» και «ελιτισμού» που εκφράζει ο «γιος του πρώην πρωθυπουργός που ψηφίζεται στις αστικές περιοχές».  Μόνο που η επιλογή των νεοδημοκρατών ήταν διαφορετική και εστάλη και μήνυμα στον Κ. Καραμανλή ότι ο λόγος του δεν περνάει όπως παλαιότερα στην κομματική και κοινωνική βάση της Ν.Δ. και είναι η δεύτερη ήττα του μετά το δημοψήφισμα, όπου εμφανίστηκε και υποστήριξε το “Ναι”.

Πολλοί θεωρούν ότι η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ θα θέσει, έτσι, τέλος στην ιδιότυπη συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-Καραμανλή, η οποία κυοφορήθηκε με μυστικές επαφές και τηλεφωνήματα, όπως επιβεβαίωσαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Μεγάλη ήταν και η ήττα του Μεγάρου Μαξίμου που μέσω των φιλοκυβερνητικών επικοινωνιακών μηχανισμών προκάλεσαν αντισυσπείρωση μεταξύ των Νεοδημοκρατών οι οποίοι έβλεπαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπιζε με ψυχραιμία τις επιθέσεις που δεχόταν και επέμενε ότι στόχος του είναι να καταστήσει τη Ν.Δ. αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική δύναμη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα