ΣτΕ: Αντισυνταγματική η δέσμευση λογαριασμών από το ΣΔΟΕ

 Απόφαση -βὀμβα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο στον οποίο στηρίζεται  το ΣΔΟΕγια να  προχωρά σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών λόγων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας μεγάλης έκτασης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ η   διάταξη του επίμαχου νόμου ( άρθρο 30 παράγραφος 5 του ν. 3296/2004) με βάση την οποία το ΣΔΟΕ εκδίδει τις σχετικές διοικητικές πράξεις  είναι άκυρη .

Σύμφωνα με τη δικαστική κρίση  η διάταξη αυτή χρησιμοποιεί αόριστες έννοιες  χωρίς να καθορίζει με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο της προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου. Δεν θέτει συγκεκριμένα περιορισμό στην έκταση και στη διάρκεια της τραπεζικής  δέσμευσης και  δεν ρυθμίζει τη διαδικασία επιβολής και άρσης της με πρόβλεψη διαδικαστικών εγγυήσεων ανάλογων προς τη σοβαρότητά της.

Πως κατέληξε το ΣτΕ στην κρίση του

Το ΣτΕ  εξέτασε και ακύρωσε πράξη  προϊσταμένου του ΣΔΟΕ με την οποία είχε αποφασιστεί το 2011 η δέσμευση των  τραπεζικών λογαριασμών πολἰτη  κατά τη διάρκεια ελέγχου λόγω ενδείξεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας μεγάλης έκτασης.

“Η δέσμευση αυτή  -σύμφωνα με τους δικαστές – αποσκοπεί μεν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος για να διατηρούνται τα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχομένου και να είναι δυνατή η ικανοποίηση αξιώσεων του δημοσίου εφόσον βεβαιωθεί η πιθανολογούμενη παράβαση, όμως αυτό δεν αρκεί για να είναι συνταγματικά ανεκτή μια τόσο σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά του ελεγχομένου”.

 

Μετά από αυτή την απόφαση αναμένονται σωρεία σχετικών προσφυγών πολιτών στο ΣτΕ .

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα