«Στα 13 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών»

Ενδεχόμενη ύφεση στο δεύτερο 6μηνο του τρέχοντος έτους και το 2016 «βλέπει» η Goldman Sachs για την Ελλάδα που τοποθετεί στα 13 δισ. ευρώ το μέγεθος των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ενώ εκτιμά πως θα απαιτηθεί ένα ποσό μεταξύ 3 και 8 δισ. ευρώ κατ’ ελάχιστον και ένα ποσό 20 δισ. ευρώ στο ανώτατο όριο.

Όπως σημειώνει, θεωρεί πως το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα των ελληνικών τραπεζών μπορεί να φτάσει στα 13 δισ. ευρώ, αλλά στο βασικό σενάριο να είναι κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Το ελάχιστο ποσό ανακεφαλαιοποίησης θα κυμανθεί μεταξύ των αντληθέντων κεφαλαίων από ιδιωτικές πηγές κατά τους προηγούμενους δύο γύρους ανακεφαλαιοποίησης (2013: 3 δισ. ευρώ το 2013 και 8 δισ. ευρώ το 2014).

Όπως επισημαίνει ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής το αργότερο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ θα καλύψει τυχών ελλείψεις κεφαλαίων που δεν θα καλυφθύν από τους ιδιώτες, με προνομιούχες μετοχές και Cocos. Το μείγμα μετοχών και Cocos δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ωστόσο η αρχική πρόταση ήταν το 20% να είναι κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου και 80% Cocos, Η ελληνική πλευρά θέλει τα ποσοστά να μοιράζονται σε 30%-70%.

Η Goldman Sachs σημειώνει πως στο 9μηνο 2015 η επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος των τραπεζών δεν ήταν τόσο άσχημη όσο αναμενόταν. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξο καθώς τα capital controls και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος διάσωσης είναι πιθανό να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα