Σπάνε ρεκόρ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία

Σπάνε ρεκόρ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία και ήδη στο οικονομικό επιτελείο κυβέρνησης επικρατεί αναβρασμός και ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων  μπαίνουν στο στόχαστρο για τα 11,8 δις ευρώ που λείπουν.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα στοιχεία για τους απλήρωτους φόρους το εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου καταδεικνύουν ότι οι απλήρωτες οφειλές έχουν φτάσει ήδη τα 11,833 δισ. Ευρώ. Αξίζει να αναλογιστεί κανείς πως το 2014 οι απλήρωτες οφειλές στις εφορίες ήταν 13,768 δισ. Ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσιών Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του 2015, ισοδυναμούν με –περίπου- τέσσερις φορές τα βεβαιωμένα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ… Εξάλλου, περίπου 3 δισ. ευρώ είναι οι βεβαιωμένες οφειλές για ενιαίο φόρο ακινήτων και συμπληρωματικό φόρο, κοντά στα 12 δις ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δείχνουν ότι τον Νοέμβριο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς τις εφορίες αυξήθηκαν κατά 1,453 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο. Αυξήθηκαν από τα 10,380 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου σε 11,833 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.

Από τα 11,8 δισ. ευρώ, μόνο τα 7,2 δισ. ευρώ θεωρούνται «αποτελεσματικό νέο ληξιπρόθεσμο χρέος», χρέος δηλαδή το οποίο έχει πιθανότητες να εισπραχθεί. Τα υπόλοιπα 4,6 δισ. ευρώ αφορούν πτωχούς οφειλέτες, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις με απλήρωτους φόρους, μηδενικά και πλασματικά ΑΦΜ, διάφορες εισφορές οι οποίες συνβεβαιώνονται με τους φόρους, μισθώματα, δάνεια και πρόστιμα.

Αυτές οι οφειλές θεωρείται ότι έχουν ελάχιστες πιθανότητες είσπραξης και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 83,6 δισ. ευρώ (στα 11,833 δισ. ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων προστίθενται και συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 71,797 δισ. ευρώ έως το τέλος του περασμένου έτους).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα