Σκληρό ροκ από τη Ν.Δ.

 

 

 

Την εποχή που ανθούσε το σκληρό ροκ παγκοσμίως, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν στα φοιτητικά του χρόνια. Οπότε είχε τέτοια ακούσματα. Επίσης, κατά τη φοιτητική του πορεία ο Μεϊμαράκης ζυμώθηκε σε έντονη πολιτική αντιπαλότητα στα αμφιθέατρα, όπου πολλές φορές άναβαν τα αίματα κι έπεφτε και καμιά ψιλή.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όταν ανέλαβε την ΟΝΝΕΔ, μετά τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, κατάφερε να τη μετασχηματίσει, να απομονώσει τους θερμόαιμους (κένταυρους και ρέιντζερς) που δημιουργούσαν προβλήματα με τη συμπεριφορά τους, και να την καταστήσει ένα φορέα νεολαίας που παράγει πολιτική. Με αυτό το σκεπτικό πέρασε τις εξετάσεις και σαν γραμματέας της Ν.Δ., όπου του πιστώνεται ένα μεγάλος μέρος της νίκης του 2004, που ανέδειξε τον Κώστα Καραμανλή στην πρωθυπουργία.

Τώρα ο Μεϊμαράκης, από τη θέση του προέδρου της Ν.Δ., καλείται να κρατήσει την κεντροδεξιά παράταξη όρθια σε μία δύσκολη εποχή, όπου όλα είναι εναντίον του. Ακόμη και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, μάλλον βολεύει τον Τσίπρα. Κι όμως, η πρώτη αντίδραση του Μεϊμαράκη δείχνει ότι κάθε άλλο παρά θα είναι εύκολος αντίπαλος. Η απόφασή του να διοργανώσει συνέντευξη Τύπου έκλεψε τις εντυπώσεις από τον πρωθυπουργό που θεωρούσε ότι η ημέρα τού ανήκει.

Η απόφασή του να παραλάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και η πρότασή του για νέα κυβέρνηση υπό τον Γιάννη Δραγασάκη δείχνουν ότι ο βασικός του στόχος είναι να πετάξει τον μουτζούρη στον Τσίπρα και ταυτόχρονα να καταστήσει στη συνείδηση των πολιτών ότι η Ν.Δ. παραμένει η μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Κάτι που σίγουρα θα τον βοηθήσει να περιχαρακώσει τη βάση της και να προσπαθήσει να αλώσει τα όμορα ιδεολογικά κόμματα, όπως είναι οι ΑΝΕΛ. Με όλες αυτές τις κινήσεις ο έμπειρος πολιτικός προσπαθεί να κάνει πράξη σε πολύ σύντομο χρονικό κάτι που είχε πει πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτικό σταθμό: «Η Ν.Δ. πρέπει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ακόμη κι αυτών που δεν την ψηφίζουν». Και αυτό κάνει τώρα ο Μεϊμαράκης. Προσπαθεί να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία, ότι η Ν.Δ. έχει λύσεις.

 

Σε προσωπικό τόνο

Τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Μεϊμαράκης για τον Τσίπρα, «είναι και λίγο πονηρούλης και λίγο τακτικτιστής», επί της ουσίας δείχνουν το τι θα δούμε στο επόμενο διάστημα, όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα χρησιμοποιήσει και σκληρούς χαρακτηρισμούς. «Δεν θα τον αφήσει σε χλωρό κλαρί ο Βαγγέλης», έλεγε στενός του συνεργάτης, υπενθυμίζοντας πως «εδώ δεν φοβήθηκε τον Κώστα Λαλιώτη, θα δειλιάσει στον Τσίπρα, στον Παππά και τα παιδαρέλια; Είδατε που τους ζήτησε και στη συνέντευξη Τύπου να αδειάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα του Μαξίμου. Και αυτό έχει τη σημασία του», συμπληρώνουν από τη Συγγρού.

Πάντως, ο Μεϊμαράκης μπορεί να έκανε την πρόταση για τον Δραγασάκη, αλλά δεν πιστεύει ότι μπορεί να την αποδεχθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα. Όμως έχει δεχθεί εισηγήσεις να προτείνει έναν υπερκομματικό πρωθυπουργό, να σχηματίσει κυβέρνηση προσωπικοτήτων και τεχνοκρατών από όλο τον πολιτικό χώρο και να την κατεβάσει για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ακόμη και εάν το εγχείρημα αποτύχει, η Ν.Δ. θα είναι κερδισμένη στα μάτια του κόσμου, καθώς θα έχει κάνει τη δική της προσπάθεια.

Ωστόσο, ό,τι κι εάν αποφασίσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην προεκλογική περίοδο θα χρησιμοποιήσει κατά του Τσίπρα εκφράσεις του στυλ «ο νέος μνημονιακός που έχει χάσει την αριστερή του ταυτότητα, ψευτράκο, λαϊκιστή, τυχοδιώκτη, δικτάτορα και πονηρούλη». Παράλληλα, θα αναφέρεται με πολύ προσεκτικό τρόπο στον Λαφαζάνη, στον οποίο θα αναγνωρίζει την ιδεολογική του καθαρότητα και την προσήλωσή του στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό τον τρόπο, ο Μεϊμαράκης θέλει να επιτύχει την ταχεία πολιτική αποδυνάμωση του Αλ. Τσίπρα, ενώ θα επιδιώξει την επιστροφή απογοητευμένων ψηφοφόρων της Ν.Δ. που τον στήριξαν λόγω της αντιμνημονιακής του στάσης και φυσικά να τον ακυρώσει πολιτικά στα μάτια των φιλοευρωπαϊκών ψηφοφόρων. Το σύνθημα της Ν.Δ. από εδώ και στο εξής θα είναι ότι «ο Αλ. Τσίπρας παραδίδει τα όπλα και δραπετεύει από τα προβλήματα και το φάντασμα Λαφαζάνη».

 Όπλο η ΔΕΘ

Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα τεράστιο πολιτικό όπλο, ειδικά αυτή την εποχή, όπου εισήλθαμε σε προεκλογική περίοδο. Μάλιστα, ο χώρος της Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ αποκτούν ειδική αξία, καθώς εκεί ο Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε τάξει λαγούς με πετραχήλια, τα οποία τα ξέχασε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζεται για την καθιερωμένη άνοδο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ με όρους παρελθόντος, καθώς, πέραν της ομιλίας προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας και της Βορείου Ελλάδας, ο κ. Μεϊμαράκης θα παρουσιάσει και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ν.Δ., ενώ το πιθανότερο είναι να παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου προς τα ΜΜΕ.

Η Ν.Δ. θα ετοιμάσει τις δικές της προτάσεις διακυβέρνησης, λαμβάνοντας όμως υπόψη τα ασφυκτικά όρια που θέτει η μνημονιακή πραγματικότητα. Η έμφαση πέφτει αφενός στην αποτύπωση ενός στέρεου σχεδιασμού για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου δε στην παρουσίαση «εναλλακτικών» ή «ισοδύναμων» μέτρων έναντι της φοροκαταιγίδας που περιλαμβάνει το μνημονιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αγρότες αλλά και η φορολόγηση των ιδιωτικών σχολείων, που για διαφορετικούς λόγους αποτελούν ακροατήριο της Ν.Δ.

Στη Συγγρού, και ειδικά στη σημερινή ηγετική ομάδα, επικρατεί αισιοδοξία για την έκβαση της εκλογικής μάχης και θεωρούν ότι θα αλλάξουν σταδιακά οι συσχετισμοί στο εκλογικό σώμα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα