Σιγά το… καλσόν!

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΜΕ

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μετά την προ ημερησίας συζήτηση για τη Δικαιοσύνη έχουν επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο, προκειμένου να πείσουν τους πολίτες ότι έχουν δίκιο, αλλά επί της ουσίας χρησιμοποιούν άσφαιρα πυρά για να μακιγιάρουν τις προφανείς αδυναμίες τους.

Έτσι, ενώ η συζήτηση αφορούσε τη Δικαιοσύνη –εξ αφορμής των γνωστών πλέον καταγγελιών της εισαγγελέως Εφετών, Γ. Τσατάνη, για παρέμβαση στο έργο της–, η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε έναν «πόλεμο εξεταστικών» που αναμένεται να καταλήξει σε πασχαλινό πυροτέχνημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσαν δύο προτάσεις για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Η μεν κυβέρνηση ζητάει εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) και των ευθυνών που έχουν οι τραπεζίτες, όπως και για τη δανειοδότηση των ΜΜΕ, ενώ η Νέα Δημοκρατία ζητά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το κλείσιμο των τραπεζών, τις ευθύνες για τα capital controls, αλλά και για το 3ο μνημόνιο.

Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές αλλά και νομικοί κύκλοι διακρίνουν πίσω και από τις δύο προτάσεις μία προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη. Χρησιμοποιούν, μάλιστα, για παράδειγμα την εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, εξηγώντας ότι από τη στιγμή που ο προηγούμενος νόμος αθώωσε τους τραπεζίτες, δεν πρόκειται να προκύψει καμία ποινική ευθύνη, παρά ΜΟΝΟ πολιτικές. Έτσι όλοι θα βολευτούν, καθώς ακόμη κι αν υπάρχει βούληση και τρόπος να αποπληρωθούν τα δανεικά των κομμάτων οι τράπεζες θα πάρουν πίσω τα χρήματα τον επόμενο αιώνα!

 

Βολεύονται όλοι… 

Σημειωτέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο κατώφλι μιας πολύ δύσκολης συμφωνίας με την τρόικα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Μια συμφωνία που θα πονέσει την τσέπη όλων των τάξεων και θα ελαφρύνει κατά πολύ τα πορτοφόλια. Σε συνδυασμό με την εκρηκτική κατάσταση στο μεταναστευτικό, τότε όλοι κατανοούν πως η κυβερνητική φθορά δεν μπορεί να υπολογιστεί, ειδικά όταν οι πολιτικές αγγίζουν το πορτοφόλι των πολιτών. Έτσι, με την εξεταστική που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας θα συσπειρώσει τους βουλευτές του για να υπερψηφίσουν τη συμφωνία και θα τους δώσει όπλα για να μπορούν να σταθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Στόχος του Μαξίμου είναι να φορτώσει σε Νέα Δημοκρατία (κατά κύριο λόγο) και ΠΑΣΟΚ όλα τα δεινά που υπομένει ο λαός, ακόμη και για τις δικές του αστοχίες. Σε αυτή την εξεταστική και με βάση την πλειοψηφία της Βουλής, το βασικό πόρισμα θα ρίχνει τις ευθύνες στα δύο κόμματα που κυβερνούσαν από το 1974 ως το 2015. Όμως, όπως είπαμε και παραπάνω, δεν θα υπάρχουν ποινικές συνέπειες, παρά μόνο πολιτικές. Κι αυτές δεν θα αφορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έχουν εξαγγείλει περιοριστικά οικονομικά προγράμματα στα των οίκων τους με σκληρή λιτότητα και πρόγραμμα αποπληρωμής των χρεών μέσω της κρατικής επιχορήγησης.

Ωστόσο, αυτή η εξεταστική επί της ουσίας βολεύει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος με εύσχημο τρόπο θα αφήσει ακάλυπτους τους προκατόχους του (βλ. Κ. Καραμανλή, Αντ. Σαμαρά). Κάτι που τον βολεύει και για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς ενόψει του συνεδρίου.

Το ίδιο ισχύει και για τη Φ. Γεννηματά, η οποία μάλιστα, όπως είπε και στην ομιλία της, για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει εισαγγελική έρευνα, η οποία φορτώνει τα πάντα στον Γιώργο Παπανδρέου!

Τόσο τα ΜΜΕ όσο και τα κόμματα έχουν δανειοδοτηθεί με εγγυήσεις. Περιουσιακά στοιχεία τα πρώτα, την κρατική επιχορήγηση τα δεύτερα. Πώς λοιπόν μια εξεταστική θα μπορούσε να υποδείξει ως υπεύθυνο κάποιον τραπεζίτη και με ποια δικαιολογία, από τη στιγμή που οι τράπεζες είχαν όλες τις νόμιμες διαβεβαιώσεις που όφειλαν να έχουν;

Η πρόθεση της κυβέρνησης, λοιπόν, δεν είναι άλλη από το να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο που θα τραβήξει την προσοχή των πολιτών της χώρας, και επιθυμητό είναι να κατηγορηθούν κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. ως κλέφτες. Από την άλλη, στα κόμματα της αντιπολίτευσης τραβούν κόκκινη γραμμή με το παρελθόν τους, ξεπλένονται στην κολυμβήθρα της… εξεταστικής και αναγεννιόνται. Για αυτό τόσο στη Συγγρού όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη με περίσσια ευκολία είπαν το μεγάλο «ναι».

Η ουσία σε κάθε περίπτωση είναι μία: τα όποια δάνεια μπορεί να δόθηκαν χαριστικά μιας και υποτιμήθηκε η πορεία προς τα βράχια της ελληνικής οικονομίας, καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δόθηκαν παράνομα. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τα κομματικά επιτελεία. Και επίσης γνωρίζουν πως η αφέλεια δεν είναι ποινικό αδίκημα, ούτε τεκμηριώνει απάτη.

 

Τα «άσφαιρα» της Ν.Δ.

Όσον αφορά την εξεταστική της Ν.Δ. (σ.σ. η οποία προς το παρόν δεν έχει γίνει δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ), επίσης δεν αναμένεται να δώσει αποτέλεσμα. Κι εδώ απλά θα βολέψει στο επικοινωνιακό παιχνίδι που στήνουν τα επιτελεία Τσίπρα και Μητσοτάκη. Η Ν.Δ. ζητά να καταλογιστούν ευθύνες, εάν υπάρχουν, για το πώς έκλεισαν οι τράπεζες, αλλά και για την επιβολή των capital controls. Στη Ν.Δ. είναι ένας προνομιακός τομέας αυτός, καθώς παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσοι μήνες από την επιβολή των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, πολλοί πολίτες δυσκολεύονται να τα συνηθίσουν. Και φυσικά η Ν.Δ. θα ρίξει όλες τις ευθύνες στον Αλ. Τσίπρα για τη μη χορήγηση κεφαλαίων στις επιχειρήσεις λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης. Φυσικά από τη Συγγρού θα «ξεχάσουν» ότι και επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν κλείσει οι κάνουλες της χρηματοδότησης, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες ήταν ανοιχτές.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα ρίξει όλες τις ευθύνες στον… Μάριο Ντράγκι, κάτι που αναφέρει τελευταία σε όλες του τις συνεντεύξεις ο αλήστου μνήμης υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Κι εδώ το μότο του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό: «Οι κακοί δανειστές εκδικήθηκαν την κυβέρνηση γιατί διαπραγματεύονταν σκληρά για να μειωθεί το χρέος και να έρθουν καλύτερες ημέρες για τον λαό». 

Και φυσικά, εάν τελικά συσταθεί αυτή η εξεταστική, το πόρισμα και με βάση την πλειοψηφία θα είναι αθωωτικό για την εναγόμενη κυβέρνηση. Κάτι που βολεύει και τη Ν.Δ., για να σηκώσει ψηλά το «μπαϊράκι» της επανάστασης κι έτσι θα μπορεί να συμψηφίσει τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣαμαράΒενιζέλου, τις οποίες ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε ως σκανδαλώδεις στην ομιλία του στη Βουλή την προηγούμενη Τρίτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα