Ρωσική απειλή «βλέπουν» σουηδικές υπηρεσίες πληροφοριών

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σουηδίας προσδιόρισαν τις «προετοιμασίες πολέμου» από την γειτονική Ρωσία, ως την πιο σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή, σε μια προγραμματισμένη αξιολόγηση του επιπέδου ασφαλείας.

Ο Wilhelm Unge, επικεφαλής αναλυτής της σουηδικής υπηρεσίας πληροφοριών Sakerhetspolisen, δήλωσε στο σουηδικό δημόσιο ραδιόφωνο ότι η κατάσταση ήταν ανησυχητική.

«Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, βλέπουμε αυξημένη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας αυτή τη στιγμή, εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία και στην Κριμαία», δήλωσε ο Unge.

Δήλωσε ότι οι ηλεκτρονικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί και ότι αυτές οι επιθέσεις εστιάζουν σε τμήματα της κοινωνίας που το σουηδικό κράτος πρέπει να προστατεύει, χωρίς να γίνεται πιο συγκεκριμένος.

Ο ίδιος τόνισε πως η Σουηδία έχει εδώ και καιρό διαπιστώσει ρωσικές προσπάθειες για στρατολόγηση πρακτόρων στη Σουηδία, καθώς και άλλες προσπάθειες για την απόκτηση πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες.

«Μπορεί να περιλαμβάνει μεγάλης κλίμακας αγοράς χαρτών καθώς και δραστηριότητες μυστικών πληροφοριών, διείσδυση στις αμυντικές υποδομές», δήλωσε. «Και όλοι θυμόμαστε τις προσομοιώσεις αεροπορικών επιθέσεων εναντίον της Σουηδίας πέρυσι. Είναι μέρος ενός σχεδίου».

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους η Ρωσία πραγματοποίησε αεροπορικές ασκήσεις πάνω από τη Θάλασσα της Βαλτικής και πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν προς τα σύνορα με τη Σουηδία. Ο σουηδικός στρατός είχε δεχθεί κριτική για το ότι δεν έστειλε αεροσκάφη για απάντηση. Αντίθετα, «σηκώθηκαν» αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν σχεδιάζει να ενταχθεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα