Ρεκόρ φόρων σε καύσιμα και ακίνητα στην Ελλάδα

Η φορολόγηση, εν μέσω κρίσης, έχει «γονατίσει» τους Έλληνες πολίτες και η έκθεση της Κομισιόν είναι άκρως αποκαλυπτική για το τι συμβαίνει στη χώρα μας  τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με αυτήν (την έκθεση) η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των πιο υπερφορολογημένων χωρών της Ε.Ε. σε ακίνητα και καύσιμα.

Ειδικότερα, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλύπτουν «Τα Νέα» κατατάσσει τη χώρα μας 8η μεταξύ των 28 της Ε.Ε. όσον αφορά τους φόρους στα καύσιμα και ακόμη υψηλότερα, στην πέμπτη θέση, όσον αφορά τους φόρους στα ακίνητα. Πάντως, στην έκθεση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν λαμβάνεται υπόψη η τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση, αναδεικνύεται το εξής παράδοξο: αν και μεταξύ των πιο υπερφορολογημένων χωρών, τα έσοδα από τους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα παραμένουν συγκριτικά χαμηλά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην Ευρώπη των 28 αντιστοιχούν σε 39,4%, στην ευρωζώνη σε 40,4%, ενώ στην Ελλάδα μόλις στο 33,7%.

Κατά τις εκτιμήσεις, αυτό οφείλεται στη φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με τη βίαιη συρρίκνωση της οικονομίας, που προκλήθηκε από τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Εξαιρετικά χαμηλή (27η) είναι η θέση της Ελλάδας στους φόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία «φαίνεται ότι δεν διαθέτει σχεδόν καμία φορολογική αυτονομία», σχολιάζει χαρακτηριστικά στέλεχος της διεύθυνσης φορολογίας της Κομισιόν. Να αναφέρουμε ότι στη χώρα μας οι φόροι της Αυτοδιοίκησης αντιστοιχούν μόλις στο 0,7% των συνολικών φόρων έναντι 11% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

«Η Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα»

Στέλεχος της Κομισιόν που συμμετείχε στην κατάρτιση της έκθεσης σημειώνει: «Παρά τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς από ό,τι δείχνουν οι επιμέρους φορολογικοί δείκτες, η Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα όσον αφορά στην είσπραξη φόρων».

«Πρόκειται για επίδοση αρκετά χαμηλά για ένα παλαιό μέλος της Ένωσης» παρατηρούν ειδικοί στις Βρυξέλλες και προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε φοροελάφρυνση θα ήταν σκόπιμο να επικεντρωθεί μόνο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα