Πρόωρες εκλογές το Δεκέμβριο ανακοίνωσε ο Γιανουκόβιτς

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά το αιματοκύλισμα της Πέμπτης που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άνθρωποι. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε την διενέργεια πρόωρων εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο. Παράλληλα ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας για τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την επαναφορά του Συντάγματος του 2004.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι δηλώνει με μήνυμά του στο Twitter ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μία εύθραυστη στιγμή, μετά την ανακοίνωση του Γιανουκόβιτς.

Ειδικότερα

Δημοσιεύματα του ουκρανικού Τύπου αναφέρουν πως τα βασικά σημεία της συμβιβαστικής συμφωνίας, η οποία σύμφωνα με με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς επιτεύχθηκε με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών είναι τα εξής:

1) Εντός 48 ωρών, νόμος ο οποίος θα επαναφέρει το σύνταγμα του 2004 θα περάσει από τη Βουλή και θα δημοσιευτεί. Οι υπογράφοντες τη συμφωνία δεσμεύονται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και εθνικής ενότητας μέσα σε 10 ημέρες.

2) Θα υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα εξισορροπεί τις εξουσίες του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, η οποία θα αρχίσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014.

3) Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν αμέσως μετά την έγκριση του νέου συντάγματος και όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Θα ψηφιστεί νέα εκλογική νομοθεσία και θα ανανεωθεί η σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σε αναλογική βάση, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΑΣΕ και της Επιτροπής της Βενετίας.

4) Θα αρχίσει έρευνα για τις πρόσφατες πράξεις βίας με κοινή επίβλεψη από πλευράς αρχών, αντιπολίτευσης και Συμβουλίου της Ευρώπης.

5) Οι αρχές δεν θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αρχές και αντιπολίτευση θα αποκηρύξουν την χρήση βίας.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα