Προεκλογικές κόντρες

Μέχρι αύριο Παρασκευή στις έξι το απόγευμα θα έχει ξεκαθαρίσει εάν τελικά οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ν.Δ. θα είναι τρεις ή τέσσερις. Οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας έχουν συγκεντρώσει τις 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής, ενώ όπως λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι πολύ κοντά (πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει συλλέξει 42 υπογραφές).
Αναμφίβολα το φαβορί στην κούρσα είναι ο Μεϊμαράκης, ο οποίος όχι μόνο έχει στα χέρια του περί τις 200 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής, αλλά κι επειδή έχει την ανοικτή πλέον στήριξη του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη και σιωπηρώς του Αντώνη Σαμαρά.
Η προεκλογική εκστρατεία των τριών διεκδικητών επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα διαδικαστικά και επιρροή σε πιθανούς ψηφοφόρους. Καμία συζήτηση δεν έγινε για την ουσία της αντιπαράθεσης, πέραν ίσως της επιφανειακής αναζήτησης ενός «αντι-Τσίπρα» και ανάγκης για αλλαγή γενιάς στην ηγεσία του κόμματος.
Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης
Με τη «φόρα» που έχει από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών γρηγορότερα, περί τις 18 ή 25 Οκτωβρίου και όχι την 1η Νοεμβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οι συνυποψήφιοί του Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας δεν επιθυμούν, αντίθετα, να επισπευσθεί η ψηφοφορία, αφού ο μεν κ. Μητσοτάκης θέλει χρόνο προκειμένου να πείσει πολίτες από τον χώρο της φιλελεύθερης πτέρυγας και του κέντρου, ο δε κ. Τζιτζικώστας αναζητά ευκαιρίες για να βελτιώσει την αναγνωρισιμότητά του και στη Νότια Ελλάδα. «Όταν σε πέντε ημέρες γίνεται δημοψήφισμα και σε 20 ημέρες εθνικές εκλογές, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε εσωκομματικές εκλογές μέσα σε 10-15 ημέρες;», διερωτώνται από την πλευρά Μεϊμαράκη.
«Οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τι λέμε. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν 15 Νοεμβρίου», απαντούν από το στρατόπεδο Μητσοτάκη.
Ανοικτές λίστες εγγραφής μελών
Σημείο αντιπαράθεσης αναμένεται να αποτελέσει και η διαδικασία εγγραφής των νέων μελών. Στο επιτελείο Μεϊμαράκη θέλουν να αποφύγουν το σενάριο να ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο άτομα που θα κινητοποιηθούν την τελευταία στιγμή.
Η ιδέα που υπάρχει είναι να προβλεφθεί ένα χαμηλό ποσό (2-5 ευρώ) για τα μέλη του κόμματος που θα επαναβεβαιώσουν την εγγραφή τους, αλλά και ένα ποσό εγγραφής για τα νέα μέλη, της τάξεως ίσως και των 20 ευρώ, για όσους εμφανιστούν για πρώτη φορά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται, εν γένει, κάθε αλλαγή, το ίδιο και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Η όποια τελική απόφαση ληφθεί από την Εφορευτική θα είναι καθοριστική, καθώς θα διαμορφώσει, επί της ουσίας, τη δεξαμενή των ψηφοφόρων στη «γαλάζια» κάλπη.
Ο Γεωργιάδης
Μάχη για να είναι ο τέταρτος διεκδικητής δίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, δυσκολεύεται να συλλέξει τις 50 υπογραφές, με αποτέλεσμα ορισμένοι να εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να μην καταφέρει τελικώς να λάβει μέρος στην αναμέτρηση.
«Πλησιάζω τον αριθμό 50. Δεν τον έχω φτάσει, αλλά είμαι κοντά. Είμαι πολύ αισιόδοξος», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. «Θα τις μαζέψω, θα είμαι υποψήφιος και θα κερδίσω. Έτσι μπαίνουμε στη μάχη».
Επισήμανε, ωστόσο, ότι η συλλογή υπογραφών δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, διότι ο ίδιος δεν έχει «εσωκομματικές μεγάλες συμμαχίες ούτε γραμμές» που να τον στηρίζουν, ενώ ανακοίνωσε αργά την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, κάτι που αναγνώρισε ως λάθος.
Σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, για να είναι κάποιος υποψήφιος χρειάζεται τη στήριξη είτε 50 μελών της Πολιτικής Επιτροπής είτε του 1/10 των συνέδρων, που στο σύνολό τους ήταν 4.450 άτομα.
Ο ρόλος Καραμανλή και Ντόρας
Με την ενεργό στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αλλά και κεντρικών παικτών όπως της Ντόρας Μπακογιάννη και άλλων δελφίνων και κορυφαίων στελεχών, όπως π.χ. ο Νίκος Δένδιας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνει να έχει πάρει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στην παράταξη.

«Ο Βαγγέλης είναι επιλογή ενότητας. Δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα. Με αυτόν πάμε και κοιτάμε μπροστά», είναι το μήνυμα που στέλνει και αυτό είπε και χθες στις συναντήσεις που είχε διαδοχικά με τον Μάκη Βορίδη και την Όλγα Κεφαλογιάννη, που δεν κατεβαίνουν τελικά υποψήφιοι, αποδεχόμενοι και το προσκλητήριο ενότητας του πρώην πρωθυπουργού, που συνάντησε επίσης τον Δημήτρη Σιούφα, τον Κωστή Χατζηδάκη κ.ά.
Σε αυτό το κλίμα της εσωκομματικής αναταραχής, κυκλοφόρησαν διάφορα σενάρια περί πιθανής υποψηφιότητας του κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Όπως πάντα, ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του, με αποτέλεσμα πολλοί να ερμηνεύουν όπως θέλουν αυτή τη σιωπή. Σήμερα, όμως, κύκλοι του Έλληνα Επιτρόπου ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα