ΠΟΤΑΜΙ: Ακατάλληλες εγκαταστάσεις για κέντρα φιλοξενίας

Η έκρηξη του μεταναστευτικού, αλλά και η παντελής έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση δίνουν το δικαίωμα στο Ποτάμι να αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του θέματος με παρεμβάσεις βουλευτών του.

Έτσι η Κατερίνα Μάρκου ασκεί δριμεία κριτική σχετικά με την τακτική της κυβέρνησης να επιλέγει χώρους για την εγκατάσταση hot spots, που δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις και χωρίς να ζητείται η συνδρομή των αρμόδιων δημοτικών αρχών. Όπως αναφέρει στην ερώτηση της η κ. Μάρκου, ένα από τα σημεία που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία μεγάλης δυναμικότητας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων είναι οικόπεδο ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ στα Τσαϊρια της Περαίας, δίπλα στις κεραίες της ΕΡΤ και το Πολιτιστικό Κέντρο «ΚΑΠΠΑ 2000» του δήμου Θερμαϊκού.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο φαίνεται ακατάλληλο για τη συγκεκριμένη χρήση δεδομένου ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία ελώδη έκταση που αποτελεί εστία κουνουπιών το καλοκαίρι και θα πρέπει να αποστραγγιστεί, είναι γεμάτη απορρίμματα και δεν διαθέτει καμία από τις αναγκαίες υποδομές για τη φιλοξενία ανθρώπων και οικογενειών (ύδρευση, αποχέτευση). Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο δήμος Θερμαϊκού σε πρόσφατο δελτίο τύπου, ανήκει στην ευρύτερη τουριστική περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, με τον τουρισμό να αποτελεί βασικό μέσο βιοπορισμού για τους κατοίκους της περιοχής, βρίσκεται δίπλα σε έκταση του δήμου για την οποία υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, μέρος προορίζεται για τη μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ενώ έχει στρατηγική σημασία, αφού γειτνιάζει με στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Ήδη, ο δήμος Θερμαϊκού έχει δηλώσει την ετοιμότητά του να υποδείξει άλλους κατάλληλους χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων ενώ και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας είχε υποδείξει από το Φεβρουάριο 6 εναλλακτικούς χώρους, μεταξύ αυτών και εντός του δήμου Θέρμης, το στρατόπεδο 561 Τάγματος Πεζικού.

Η Κατερίνα Μάρκου ρωτά, λοιπόν, τους υπουργούς αν προτίθενται να επανεξετάσουν την απόφαση εγκατάστασης κέντρου φιλοξενίας στη συγκεκριμένη έκταση στην Περαία δεδομένης της αντικειμενικής ακαταλληλότητάς της για το σκοπό αυτό αλλά και των ειδικών συνθηκών της περιοχής καθώς και σε ποια σημεία υπερέχει η συγκεκριμένη περιοχή έναντι των 6 χώρων που είχαν υποδειχθεί από την ΠΕΔΚΜ για την εγκατάσταση κέντρων φιλοξενίας και απορρίφθηκαν.

Ο Θεοχάρης

 

O βουλευτής της Β΄ Αθηνών Χάρης Θεοχάρης συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού με θέμα: «Η Προσφυγική Κρίση ως Πρόκληση Εσωτερικής και Εξωτερικής Πολιτικής».

Ο κ. Θεοχάρης εστίασε στις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης για την Άμυνα και την Ασφάλεια, ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες οι οποίες έχουν καταστήσει σαφές ότι η στενότερη συνεργασία ανάμεσα  στις υπηρεσίας ασφάλειας των ευρωπαϊκών κρατών-μελών με έμφαση στην ανταλλαγή πληροφοριών είναι απαραίτητη ούτως ώστε να μπορεί να συνδυαστεί ο ανθρωπισμός στο προσφυγικό αλλά και η διατήρηση της ευρωπαϊκής και εθνικής ασφάλειας.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και τις υποχρεώσεις της χώρας μας οι οποίες συνίστανται στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών για λογαριασμό της Ευρώπης με τη δέσμευση για επίτευξη σε σύντομο χρονικό διάστημα θετικών αποτελεσμάτων. Επιπρόσθετα, εξέφρασε ότι: «H χώρα μας οφείλει να κινηθεί διπλωματικά προκειμένου να διασφαλίσει ότι η νατοϊκή δύναμη θα συμβάλλει σημαντικά σε συνεργασία με την Frontex στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών. Επίσης, η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση, καθώς και για βελτίωση της διεθνούς της εικόνας και στήριξη του τουριστικού της προϊόντος αλλά και της διαμετακομιστικής της αξίας».

 

Στο μεταξύ αύριο Τετάρτη ο Τομέας Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον Πολιτικό Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής διοργανώνει εκδήλωση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά με θέμα “Το Προσφυγικό και τα Ασυνόδευτα Ανήλικα”. Στην εκδήλωση θα μιλήσει μεταξύ άλλων ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Αμυράς και σύμφωνα με το πρόγραμμα η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει από 19.00-21.00.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα