«Πελαγοδρομεί χωρίς σχέδιο και πυξίδα»

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η νέα πρόεδρος του Κινήματος, όπου τους ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου. Μάλιστα στην ομιλία της ήταν εξόχως επιθετική τονίζοντας ότι δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και πελαγοδρομεί χωρίς πυξίδα.
Η Φώφη Γεννηματά περιέγραψε με μελανά χρώματα τη συνάντηση της με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Προσήλθα στη συνάντηση αυτή με αισθήματα έντονου προβληματισμού και ανησυχίας και αποχώρησα από το Μέγαρο Μαξίμου με τα ίδια δυστυχώς αισθήματα», επισήμανε. «Τα όσα του μετέφερα», συνέχισε, «ως ανησυχία αλλά και πρόταση αποτυπώνονται απολύτως στη δημόσια δήλωση που έκανα αμέσως μετά. Ο ίδιος μου διατύπωσε με σαφή τρόπο την εκπεφρασμένη ήδη άποψη του, ότι
όρος και προϋπόθεση για την όποια συμφωνία είναι η απομείωση του χρέους στη βάση συγκεκριμένης κυβερνητικής πρότασης».
Η κ. Γεννηματά εκτίμησε ότι ένα σημαντικό ποσοστό που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα συνειδητοποιεί ότι παραπλανήθηκε και ότι ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, απαιτεί μια συμφωνία, που θα συνιστά βιώσιμη λύση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της εθνικής οικονομίας, για την ανάπτυξη και την αναδιάρθρωση και απομείωση του χρέους, τη συνοχή και την αλληλεγγύη της κοινωνίας μας. «Η ρήξη», τόνισε, «ισοδυναμεί με καταστροφή για την Ελλάδα, για όλους τους Έλληνες, για όλες τις Ελληνίδες, για όλες τις γενιές, για όλες τις κοινωνικές δυνάμεις. Η ρήξη μας πάει δεκαετίες πίσω. Επιπρόσθετα, η ρήξη αφήνει εκτεθειμένη τη χώρα μας, στις προκλήσεις και τις εντάσεις μιας ρευστής κατάστασης και μιας επικίνδυνης εποχής στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο».
Η στάση του ΠΑΣΟΚ

Σε ότι αφορά τη στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ εάν η κυβέρνηση φέρει συμφωνία στη Βουλή, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ με εθνική, δημοκρατική και κοινωνική ευθύνη θα κρίνει, θα αξιολογήσει αυτή τη συμφωνία, στα θεσμικά του συλλογικά όργανα με ευθύνη, ευαισθησία και ευθυκρισία. Η απόφασή μας θα ληφθεί μετά από ουσιαστικό διάλογο με επιχειρήματα και προτάσεις. Θα είναι μια απόφαση συλλογική και δεσμευτική». Και πρόσθεσε ότι η ίδια έχει τις προσωπικές της εκτιμήσεις, θέσεις και προτάσεις αλλά εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία είναι άκαιρο και άτοπο να εκφέρει ο καθένας γνώμη για μια συμφωνία φάντασμα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η παραμονή στο ευρώ είναι στρατηγική επιλογή για το ΠΑΣΟΚ και αποτελεί τη λυδία λίθο για τους στόχους και τις προτεραιότητες του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος.
Ο Βενιζέλος
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μίλησε και ο απελθών πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ένας από τους πολλούς «αντιμνημονιακούς» μύθους της τελευταίας πενταετίας λέει ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το χρέος και όχι ο κίνδυνος επιστροφής στο πρωτογενές έλλειμμα και η μειωμένη ανταγωνιστικότητα. «Προκειμένου να οικοδομηθεί ο μύθος αυτός αποκρύφτηκε και συκοφαντήθηκε με καλά οργανωμένο πάθος η μεγάλη παρέμβαση που έγινε το 2012 με το κούρεμα και την ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που οδήγησε σε μείωσή του κατά 180 περίπου δισ. ευρώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, ποσό που ισοδυναμεί πλέον με το 100% του σημερινού ΑΕΠ».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για σκόπιμη και ωμή αμφισβήτηση της παρέμβασης του 2012 ενώ ζητάει τώρα να ισχύσουν για το χρέος όσα προβλεπόταν. «Ο κ. Τσίπρας τονίζει με ηρωική έμφαση ότι δεν θα δεχθεί μέτρα χωρίς παρέμβαση στο χρέος. Χρησιμοποιεί το χρέος ως εμβρυουλκό μιας απόφασης που πρέπει να πάρει ο ίδιος», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα