Παραμένει θολό τοπίο

Δεν έγιναν σοφότεροι οι εθελοντές του Ποταμιού από τη συνέντευξη του επικεφαλής του Ποταμιού το βράδυ της Τρίτης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης απέφυγε να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο του Ποταμιού. Ναι μεν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της συγκρότησης ενός νέου μεταρρυθμιστικού εκσυγχρονιστικού πόλου που να μπορεί να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα με ένα συντηρητικό κόμμα (ΝΔ) και ένα λαϊκίστικο (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά δεν ξεκαθάρισε το πως θα επιτευχθεί αυτό.

Ερωτηθείς για τη στάση του απέναντι στο προσκλητήριο της Φώφης Γεννηματά για σύμπραξη όλων των κεντροαριστερών δυνάμεων, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε: «Δεν έχουμε καμιά αγωνία για τη διάσωση των παλιών μηχανισμών. Το θέμα δεν είναι αν θα σωθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης ή οι Βουλευτές του. Δεν με ενδιαφέρει να αγκαλιαστώ για να αισθανθούμε πολλοί. Αυτό που απαιτείται είναι συνεννόηση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Το βαθύ κομματικό κράτος, η εξαγωγική πολιτική και η επιχειρηματικότητα, ένα νέο Σύνταγμα που θα απελευθερώσει δυνάμεις, χωρισμός κράτους εκκλησίας.

Το ερώτημα λοιπόν είναι με ποια πολιτική και όχι με ποιο πρόσωπο θα πας. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό, επαναστατικό πρόγραμμα. Για να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα χρειάζονται τρεις πόλοι – τρία πόδια. Δεν αρκεί μια συντηρητική παράταξη. Δεν αρκεί ένα λαϊκίστικο κόμμα. Χρειάζεται μια τρίτη δύναμη, όχι απλά μια κεντροαριστερά – κάτι που μοιάζει σαν ξαναζεσταμένο φαγητό – αλλά ένας μεταρρυθμιστικός εκσυγχρονιστικός πόλος».

Κατά των διαγραφών

Αναφερόμενος στις διαφορετικές προτάσεις των βουλευτών του στο θέμα των συνεργασιών, όπως π.χ. για τον Ιάσονα Φωτήλα που πρότεινε σύμπραξη με τη ΝΔ, είπε ότι «το Ποτάμι δεν είναι φυλακή και δεν υπάρχει ποινολόγιο», επεσήμανε όμως ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα ένα χρόνο τώρα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας είναι μια γροθιά και ότι όλοι οι Βουλευτές υπερασπίζονται τις αποφάσεις των οργάνων και του επικεφαλής.

«Το ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς πρέπει να κινηθούμε, για μένα δεν είναι πρόβλημα» επεσήμανε, προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές, για την ανάγκη της στιγμής ή παρασυρμένοι από έναν τηλεοπτικό διάλογο, λένε δύο κουβέντες παραπάνω, δε με ενδιαφέρει. Όλα θα τα πούμε και θα τα αποφασίσουμε στο συνέδριο».

Σημείωσε ακόμη ότι «έχουμε μια κακή κυβέρνηση αλλά δεν πρέπει να έχουμε εκλογές. Πρέπει ο κ. Τσίπρας να αντιληφθεί τις ευθύνες του και να ζητήσει νέα κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή. Με τη συμμετοχή και της Ν.Δ. Να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων και να πούμε ότι σε 2 χρόνια θα λύσουμε δέκα προβλήματα. Μόνο έτσι θα σταματήσει η παρακμή».

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου είπε ότι “το Ποτάμι, επειδή δε λαΐκισε και επειδή δεν ήταν θολό, πήρε το 4%. Επειδή ήταν πολύ ξεκάθαρο πήρε το 4%. Και, να σας πω πως αυτό που με ενδιαφέρει είναι η χρησιμότητα. Δε μετράνε τα πάντα στην πολιτική με βάση τους αριθμούς».

Για τον πρωθυπουργό είπε ότι “ο κ. Τσίπρας πρέπει να παραδεχτεί ότι είπε ψέματα στον κόσμο. Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή του. Εάν ο λαός συνεχίσει να ζει σ’ ένα ψέμα, ότι «εγώ θα τα έκανα, αλλά δεν με αφήνουν οι ξένοι» δεν θα υπάρξει λύση. Η κάθαρση θα έρθει με την αλήθεια”.

Με την ΓΣΕΕ

Αντιπροσωπεία του Ποταμιού αποτελούμενη από τον επικεφαλής του Κινήματος Σταύρο Θεοδωράκη, την Αθηνά Δρέττα και τον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Τσιόδρα συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ με αντικείμενο συζήτησης το επερχόμενο ασφαλιστικό.

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού στάθηκε στην προχειρότητα του σχεδίου λέγοντας ότι «το ασφαλιστικό δεν μπορεί απλά να μπαλώνεται, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί», ενώ χαρακτήρισε «θλιβερή» την τακτική της κυβέρνησης η οποία δεν συνομιλεί με την ΓΣΕΕ και τους εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ευχαριστήσαμε τον επικεφαλής του Ποταμιού για την επίσκεψή του στη ΓΣΕΕ που έχει κατά τη γνώμη μας και έναν συμβολικό χαρακτήρα. Όταν η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκλείει τους εργαζομένους και να συνομιλεί μόνο με τους εργοδότες να υπάρχει μια αντίστιξη που αναγνωρίζει το μεγάλο ρόλο της εργασίας στη λειτουργία και της κοινωνίας και της οικονομίας. Εκφράσαμε τις απόψεις μας για το δήθεν σχέδιο του ασφαλιστικού της κυβέρνησης που έχει μετατραπεί σε ένα φορομπηχτικό επί δικαίων και αδίκων και ζητήσαμε να συμβάλει το κόμμα του και στην αποκατάσταση των θεσμών διαλόγου για την κοινωνική ασφάλιση και όχι αυθαίρετων ετσιθελικών κυβερνητικών αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις μας είναι γνωστές και θα υποστηριχτούν με αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις και συντονισμό με τους επιστημονικούς φορείς τις επόμενες μέρες και μήνες».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα